Twittertips voor sollicitanten #basics

Solliciteren met social media start natuurlijk voor de meeste mensen allereerst bij LinkedIn, het nummer één medium voor recruiters en dus ook voor sollicitanten. En ik weet het, Twitter is op het eerste oog niet echt aantrekkelijk. Het is snel, vluchtig en de gekke tekens vliegen je om de oren. Maar wie de kans neemt om het beter te leren kennen kan maar zo eens enorm worden verrast. Twitter is en blijft mijn favoriete medium! Het geeft je toegang tot een groot en nieuw netwerk, op antwoord van vragen, op interessante netwerkcontacten, andere werkzoekenden en op vacatures.

Hoe pak je dat aan? Twittertips voor sollicitanten..

Sollicitatietips voor de beginnende twitteraar

1. Wie ben je?

Ga eerst ‘even’ terug naar af: Het begint bij weten wat je wil, wat je kunt en wie je bent. Dit geldt voor al je sollicitatie activiteiten en dus ook op Twitter. Schakel een loopbaancoach inKoop een loopbaanboek. Ga in gesprek met je vrienden. Etc.

Geef o.a. antwoord op deze vragen:

  • Wie ben jij in 3 woorden?
  • Welke 3 dingen krijg je energie van?
  • Welke 3 dingen kan je razend goed?

Deze antwoorden schrijf je op.

2. Wat wil je?

Deze stap is cruciaal! Veel sollicitanten onderschatten dit, dat levert frustratie op. Kies een duidelijke koers: Op welke functie(s) wil je solliciteren? Hoe beter je kiest, des te succesvoller je zult zijn in zichtbaarheid. Je kiest zodat mensen je onthouden en je verhaal doorvertellen. Als je te vaag bent dan spreekt dat te weinig tot de verbeelding.

3. Maak een profiel aan op www.Twitter.com

Weet je wat je wil? Dan is het tijd om een profiel aan te maken. Maak een goede bio (je bio is een korte introductie van jezelf in 160 tekens). Op basis van deze bio kiezen mensen of ze je willen (blijven) volgen. Gebruik daarin in ieder geval goede zoekwoorden waar de recruiter op zoekt: je gewenste functietitel(s), branche, specialisatie. Zet er indien mogelijk je mobiele nummer in, zo ben je snel te bellen.
Kies daarbij een representatieve AVA (profielfoto). Gebruik dezelfde foto als op LinkedIn. Zo heb je een gelijkwaardige uitstraling op beide kanalen.

4. Volg mensen die je interessant lijken

Zoek je ‘doelgroep’ op: Recruiters, HRM’ ers, mensen bij de bedrijven waar je wel zou willen werken, vakgenoten, rolmodellen op je vakgebied en brancheverenigingen. Ga ze volgen, door op de volgknop te drukken. Je hoeft er bij Twitter geen reden voor op te geven, en meestal wordt je nog meteen terug gevolgd ook.
Zoek ook mensen op die dezelfde passie delen: Vissen, dansen, muziek. Alles kan op Twitter, je mag iedereen volgen (en ook weer ontvolgen), al ken je ze niet. Dat is nou juist de charme: privé en zakelijk lopen door elkaar.

5. En dan twitteren!

Zet je glimlach op… en durf…
Begin eens met twitteren over dingen waar je blij van wordt en die je bezig houden. Gewoon de eerste tweet plaatsen en enter. Deze eerste tweet kan al wel meteen gelezen en gevonden worden door:
…………………de mensen die je dan al volgen in hun timeline, berichtenoverzicht.
…………………de mensen die zoeken op zoekwoorden die je in je tweets gebruikt.
…………………de volgers van je volgers die je bericht retweetten.
Help daarnaast anderen waar je kunt, helpen is het nieuwe netwerken.
Deel dingen op je vakgebied.

6. Vragen stellen

Heb je een vraag, vraag het dan eens je netwerk. Twitter is echt dé uitgelezen plek om dat te doen.

Wil je hashtags gebruiken? Kies dan voor #zoektwerk of #beschikbaar, voor de woonplaats waar je woont #070 of #denhaag. Gebruik bij vragen ook #dtv en #durftevragen als er nog ruimte over is.

7. Vacatures zoeken

Zoek vacatures in de zoekbalk en denk na over wat een recruiter, manager of opdrachtgever in de tweet zet om jou te vinden.

  • Zoek op de woorden vacature en je functietitel
  • Maar zoek ook eens op zoek en je functietitel of gezocht en je functietitel

(En vergeet de tweeps die deze vacatures rondtwitteren ook niet te volgen, leuk, nieuw relevant netwerk!)

8. Regelmatig evalueren

Kijk naar de antwoorden die je gaf in de eerste vraag. En kijk vervolgens eens kritisch op je profiel. Komt uit de laatste 50 tweets een goed beeld van wie je bent? Recruiters zullen immers op je profiel kijken, deze scannen en daar hun mening op baseren.

De methode die ik hanteer is een combinatie van de volgende activiteiten. Deze voer je alle 3 bij voorkeur dagelijks uit, elke dag een kwartiertje:

  1. Profileren met steekwoorden waarop je gevonden wordt. Door je mening te geven, goede informatie uit het vak te delen bijvoorbeeld.
  2. Netwerken met je doelgroep. Helpen. Vragen stellen. Uitnodigen om koffie te drinken bijvoorbeeld.
  3. Zoeken van mensen in je doelgroep, zoeken van relevante informatie, zoeken van vacatures.

Focus en doorgaan, houd de moed erin. En geniet van elk klein stapje, vier elk succes! #Twitterwerkt!

Fiona Stoop

Is auteur van het boek ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en geeft energieke training en advies over personal branding en social media waar ze naast de laatste wetenswaardigheden, belangrijke tips en expertise haar eigen successen en die van haar klanten deelt op dit gebied. De eerstvolgende open training is de 2-daagse training in Den Haag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *