Ken je dat wit glanzende velletje wat op een kipfiletje zit? Dat spul, bindweefsel genaamd, zit ook in ons hele lichaam en heeft de hoofdrol in een cranio sacraal sessie. Een toelichting: Je schedel en je heiligbeen vormen samen een eenheid met je hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel). Hierbinnen zit hersen- en ruggenmergvloeistof. En in de rest van je lichaam zit dus ook overal bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in je lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.

Dat bindweefsel kan meebewegen tijdens bewegingen zoals lopen, zitten en sporten, werken en ademen. Maar daar waar het bindweefsel niet meer goed kan meebewegen, waar het verkleefd is, ontstaan vroeg of laat allerlei problemen; gezondheidsklachten kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel. Of je energie sijpelt langzaam maar zeker uit je lijf.

Craniosacraal ritme

Je hebt een hartslag, een ademhaling én ook een craniosacraal ritme (het ritme van je hersenvocht en je bindweefsel). Heel subtiel beweegt je lichaam een aantal keren per minuut. Dat ritme is voelbaar en onderdeel van de therapie. Je kunt je wellicht voorstellen dat dat ritme verstoord is als er verklevingen zijn. Vergelijk het met je adem: Als je gespannen bent, dan verandert je ademhalingsritme ook.

Je lichaam doet het zelf

Het uitgangspunt van craniosacraaltherapie is, net als bij een ademsessie, dat je lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Net zoals je dat bijvoorbeeld kunt ervaren wanneer je een wondje hebt en de huid zich weer herstelt. Met zachte stille lange aanrakingen nodig ik jouw lichaam en je bindweefsel uit om te ontspannen. En gaan we samen op avontuur, in contact met je lijf. Jij vertelt wat jij voelt, ik vertel wat ik ervaar en vraag door. 

Een CST sessie heeft mijns inziens drie grote voordelen:

  • Het is een ontspannende behandeling en werkt ondersteunend en versterkend samen met de andere sessies en processen in de praktijk.
  • Je leert zelf op een andere -subtiele- manier sensaties en je patronen in je lichaam waar te nemen. In het klein ervaar je de patronen die je zo goed kent uit onze gesprekken: O nou schiet ik weer in m’n hoofd, hee nu gaat mn lijf weer in de stress, ja daar is de schouder pijn die ik goed ken. We nemen uitgebreid de tijd om stil te staan bij je lichaam. 
  • Ik leer als therapeut je lichaam ook weer anders kennen. Naast alles wat je me verteld hebt en waar we al aan gewerkt hebben, heb ik de mogelijkheid een keer spanning in je lichaam waar te nemen, waardoor ik in de andere sessies me specifieker kan richten op bepaalde vraagstukken die ik tegenkom of bevestigd zie in deze behandeling.

Hoe werkt een craniosacraalbehandeling?

Voor deze sessie neem ik mijn draagbare massagetafel mee naar de praktijk. Daar neem je, met je gezicht naar boven en geheel aangekleed, op plaats. Je kunt kiezen of je muziek op de achtergrond wenst en mag ook je eigen muzieksmaak opgeven. Daarna start de sessie. Greep voor greep, in een verstillend traag tempo. We beginnen altijd bij het vasthouden van je voeten, waar dat ritme al voelbaar is en leg je precies uit wat ik ga doen. Daarna gaan we op onderzoek uit. Wat gebeurt er nu? Wat voel jij? Wat voel ik? Welke thema’s komen er naar boven?

Contra-indicaties craniosacraal therapie

Het zal weinig voorkomen, maar voor de volledigheid volgt nu een lijst met contra-indicaties voor CST:

  • Toegenomen intra-craniale druk
  • Acute hersenbloeding 
  • Cerebraal aneurysma 
  • Actieve bloeding 
  • Arnold chiari malformatie 
  • Recente fractuur van schedel 
  • Lek van de cerebrospinale vloeistof 
  • Spina Bifida (Open rug)

Kom je voor een behandeling? Hier moet je rekening mee houden

Kleding: Kom in kleding waarin je je prettig voelt, in ieder geval met een elastieke of zachte taille. Je schoenen gaan uit tijdens de sessie, eventueel kan je een paar warme sokken mee brengen.

Net als bij de ademsessies en andere lichaamsgerichte sessies is het van belang om na een sessie goed voor je lichaam te zorgen. Zo min mogelijk stress, geen alcohol of drugs gebruiken. Vaak ben je na de sessie moe, heb je geen zin meer in wat er later op de dag op de agenda staat en ook emoties kunnen op de dag zelf of de dag erna omhoog komen. Plan de rest van de dag vrij als dat lukt, of zo min mogelijk en ga op tijd naar bed.

Meer weten? Neem even contact op!

Een greep uit de ervaringen

  • Ik kwam tot mijn verbazing op een herinnering van boosheid op m’n zus uit. Heel bijzonder. Ik heb het nu beter een plek kunnen geven. 
  • Ik heb door het proces waar ik in zit vaak hoofdpijn, maar na deze sessie heb ik een aantal dagen geen hoofdpijn gehad. Heerlijk.
  • Ik vond het een fijne, bijzondere sessie. Ik kon precies voelen wat je deed. Heel gek. Je was aan mijn voeten bezig en ik voelde mijn schouders bijvoorbeeld!
  • Ik geloof best dat het wat gedaan heeft maar eerlijk gezegd voelde ik er niet zoveel van. Fiona wel. En ik vertrouw haar, dus heb de informatie maar gewoon aangenomen. Jammer dat ik het zelf niet voelde, maar wat ze zei past wel bij de dingen die ik in mijn leven ervaar. Nou ja. Dat gebruiken we dan maar gewoon weer in een volgende sessie.
  • Ik was heel nieuwsgierig, maar ik voelde er eigenlijk niet zoveel van. Maar toen je na afloop doorvroeg naar wat ik ervaren had en zelf vertelde hoe dat bij jou werkte in jouw sessie viel het kwartje. Er was een oude herinnering naar boven gekomen, die ik vergeten was. Ik sliep die nacht heel diep ook.
  • Ik vond het een intense sessie. Er gebeurde van alles en ik voelde echt met elke greep mee. Ik vind het vooral een fijne bevestiging van mijn eigen gevoeligheid.