De #jouwbaan Twitter banendag, the day after. Twittertips voor werkzoekenden

Gisteren meegedaan aan de #jouwbaan Twitter banendag en straks weer aan de slag achter je laptop of pc met Twitter? Na een dag vol wervelende vacature-activiteiten op de Twitter banenmarkt keert de relatieve rust weer terug. Een mooie dag om te evalueren en een plan te maken voor de komende maand op Twitter. Wat kan je vandaag concreet doen?

1. Profielfoto en bio

Indien je dat nog niet gedaan had: gebruik je LinkedIn foto en vul je bio in met goede zoekwoorden waar een recruiter op zoekt. (Beschikbaar als functietitel). Eventueel kan je ook je specialisaties erbij zetten. En iets over jezelf als persoon: Dat je van chocola of pannenkoeken houdt bijvoorbeeld! Of je persoonlijkheid. Zet er ook een link naar je LinkedIn profiel in:

2. Zoeken

Zoeken op vacatures. Ga naar de zoekbalk en zoek op vacature en je functietitel.  Probeer ook nog eens andere functietitels die hetzelfde beroep weergeven: vacature secretaresse en vacature office manager bijvoorbeeld. Zoek verder op secretaresse gezocht en zoek secretaresse. (Sommige twitteraars vergeten namelijk het woord vacature erbij te zetten maar zetten in de tweet: wij zoeken een secretaresse voor afdeling **)

Zoeken op personen. Wederom in de zoekbalk. recruiter KPN bijvoorbeeld. Komt er geen resultaat uit, ga dan naar LinkedIn, doe daar dezelfde zoekopdracht en kijk wie de recruiters bij KPN zijn. Ga weer terug naar Twitter en zoek de namen die je hebt gevonden. Veel mensen hebben in LinkedIn overigens een link staan naar hun Twitter account, zo kom je er ook.

Zoeken op inspiratie. Twitter geeft energie als je er gave dingen kunt delen en vinden. Dus zoek vooral ook op je hobby en je interesses. Juist op Twitter mag privé en werk gewoon door elkaar heen lopen. Netwerk is netwerk, ook die vriend van de fietsclub kan je helpen en kan met je meekijken.

Ga ook naar Twittergids en zoek zeker ook op Followerwonk. Bij de laatste vooral het onderdeel search bio’s, waar je een veel groter zoekresultaat hebt op bijv. recruiter KPN dan via de zoekbalk op Twitter.

Bekijk de zoekresultaten, volg eventueel de twitteraars in kwestie. Dat kan gewoon op Twitter. Stel vragen of toon je enthousiasme, dat is leuk. Ga in gesprek. Babbel wat. Stel vragen. Retweet. Help. Deel.

Frequentie: 2 keer per dag

Een zoekopdracht kan in Coosto worden opgeslagen, zodat je in je mailbox de tweets in kwestie ontvangt.

3. Twitteren

Bekijk vervolgens wat je gisteren allemaal getwitterd hebt. Kijk door de ogen van een recruiter of andere buitenstaander. Hoe vind je dat je over komt? Kan je je persoonlijkheid tussen de regels door lezen? Kan je zien waar je veel van af weet? Probeer juist op te vallen door je persoonlijkheid en doordat je veel van je vak af weet. Profileer jezelf positief en niet teveel als werkzoekend maar juist als expert.

  • Plaats vandaag in ieder geval 1 tweet. Over je vak, over een krantenartikel van vandaag die je aansprak, een blog of artikel van internet.
  • Er kan niet veel mis gaan. Probeer en experimenteer.
  • Stel vragen.
  • Deel, reageer, help. Retweet.
  • Denk bij elke tweet die je plaatst even aan zoekwoorden. Natuurlijk hoeft echt niet in elke tweet een zoekwoord te staan, maar als het mooi bij de zin past, waarom niet? Zo word je ook weer beter gevonden namelijk.

Frequentie: 1 x per dag is mooi om mee te beginnen. Mag ook meer.

4. Regelmaat

Net als bij het aanleren van een willekeurige andere gewoonte, is het (zeker in het begin) het van belang dat je structuur aanbrengt en je jezelf er aan houdt.

  • Plan het in. Bijvoorbeeld: Leer jezelf aan 1x voor de lunch te gaan zoeken naar kansen en 1x voor je naar huis gaat.
  • Betrek anderen. Vraag anderen je te helpen erbij. Bijvoorbeeld je sollicitatiebuddy of partner. Of zoek iemand op Twitter, zodat je samen op kunt trekken (heb je meteen weer een leuke vraag te pakken voor een tweet)
  • Neem jezelf voor het een bepaalde periode gewoon te DOEN. En dan pas te evalueren. Ook al vind je het nu wellicht nog niet leuk of moet je erg wennen aan de snelheid. Dat is normaal. Gun het tijd. Een netwerk opbouwen via Twitter (maar ook op andere manieren) heeft tijd, aandacht en liefde nodig. Gun jezelf dat.

5. Plezier

In alle stress en druk rondom het vinden van een baan gun ik het je ook Twitter te zien als plaats waar je plezier kunt hebben. Je kunt verwonderen. Grapjes kunt delen. Samen hard kunt lachen. Dat is leuk, samen lachen verbindt. Of zie als eens als het zitten op een (virtueel) terrasje en (virtueel) mensen kijken. Heerlijk, wat mensen allemaal kunnen doen en zeggen. Laat het gebeuren, verwonder je, maar laat je er niet écht door raken. Hou altijd in de gaten dat er recruiters mee kijken en denk 3x na voor je uit emotie reageert. Een felle discussie doet niemand goed, al zeker niet je banenjacht. Zet dan even je telefoon uit, vraag jezelf af waar je mee bezig bent, haal koffie en haal vooral adem. Laat het los en ga op zoek naar positiviteit en kansen. Het mag op Twitter.

6. Voor de creatieve die-hards

Ben jij een creatieve die-hard die al een tijdje op zoek is en vooral Twitter wil inzetten om nou eens echt op te vallen? Lees deze eerdere blogpost en deze eerdere blogpost eens. Gister haalde Sander met zijn sollicitatiesite ook weer verbluffende resultaten, kijk maar! Hij schreef er ook een blog over.

 

Dus doe, shine, probeer, durf, val en sta op en ga door. Je bent het waard! Want echt: Op ieder potje past een dekseltje. Ook als je 50 plus bent, arbeidsgehandicapt of er bijna de brui aan wil geven. Hou de moed erin.

Ik wens je veel plezier, verbazing en succes op Twitter en in je banenjacht! Op jacht naar #jouwbaan!

Fiona Stoop

Is auteur van het boek ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en geeft energieke training en advies over het nieuwe solliciteren, personal branding en social media waar ze naast de laatste wetenswaardigheden, belangrijke tips en expertise haar eigen successen en die van haar klanten deelt op dit gebied.

PS. Nu beginnen? Kies dan deze uitgebreide online leergang ‘Een baan vinden met social media’ voor €49,- inclusief btw. Of koop hier het boekje ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten.

 

4 antwoorden
  1. Sander
    Sander zegt:

    Bedankt voor de exposure die jij mij hebt gegeven tijdens de eerste landelijke Twitter-banendag. Met mijn online CV heb ik zoveel reacties binnengekregen dat ik vandaag nog de hele dag druk ben met reageren.

    Ook al heb ik volgend jaar een baan, ik wil graag weer meewerken om anderen aan een baan te helpen.

    Beantwoorden
    • Fiona Stoop
      Fiona Stoop zegt:

      Goed voornemen Sander, jij bent een levend voorbeeld van hoe het kan gaan. Mooi. Dank voor je enthousiasme! Ben benieuwd of de dag een vervolg gaat krijgen,
      Groet
      Fiona

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *