Adem is leven. Letterlijk. Want als je stopt met ademen, stopt je lijf met leven. Je ademhaling is ook een directe weerspiegeling van hoe je jezelf voelt. Adem je snel, oppervlakkig en hoog in de borst (de meeste mensen), dan voel je je vaker onrustig en gestresst. Dit is logisch want je activeert hiermee je zenuwstelsel. Door middel van je ademhaling geef je dus constant seintjes aan je brein door. Die leiden tot ontspanning, maar ook tot een bevries/vecht of vlucht gevoel. Een goede rustige adem zorgt voor meer energie, minder stress en prikkelbaarheid, afvalstoffen die goed afgevoerd worden, minder kans op hartproblemen en minder darmklachten.

Mijn eigen relatie tot ademwerk

Tijdens mijn opleiding als lichaamsgericht therapeut kwam ik in aanraking met ademwerk en leerde ik ademsessies geven. Dat was interessant en prachtig maar de grootste eye-opener kwam toen ik zomaar op een zomeravond een keer op eigen gelegenheid een avond elders ging ademen.

Mijn pijn ging zomaar weg. Je moet weten dat ik op die zomeravond een knoop in de spier bij mijn schouderblad had waar ik al meerdere keren voor was behandeld door de fysio. Deze plek ging niet weg en mijn arm zeurde en tintelde de hele tijd pijnlijk. Ik had op dat moment nog geen relatie gelegd met ademwerk, ik ging gewoon een lekker avondje ademen in het park met een groep. De avond bestond simpelweg uit 3 rondes van intensief ademen. De volgende dag was mijn pijn weg. Ik had blijkbaar door de blokkade heen geademend! Ik vond het bi-zar! Ik zeg hiermee niet dat dat altijd zo werkt en wil ook niet pretenderen dat ademwerk alle pijn uit de weg ruimt altijd. Maar het zou dus goed mogelijk kunnen zijn dat dat wel gebeurt!

Emotionele voorbereiding. Tot voorbereiding op een andere leefwijze ben ik een week lang elke dag een uur gaan ademen. Het resultaat was verbluffend. Elke dag kwam ik op nieuwe inzichten en nieuwe ideeën. Ik bruiste van energie. En heb een week lang gewerkt met de onderliggende emotionele belemmeringen. Net zo lang tot ik er klaar voor was.

Sinds enige tijd is ademwerk een vast onderdeel op mijn eigen agenda, ik doe het ongeveer 1x per 2 weken tegenwoordig. Je hebt er helemaal niks voor nodig en op youtube zijn genoeg goede video’s met ademsessies te vinden. What a joy!

Hoe gaat het met jouw adem?

Dat kan je eenvoudig meten. Pak een stopwatch en houd je aantal ademhalingen per minuut eens bij. Elke keer dat je inademt zet je een streepje. Veel mensen zitten op 16 keer per minuut. Tijdens een stressvolle situatie kan de ademfrequentie wel oplopen tot 20-25 keer per minuut. Of soms zelfs veel meer. Een gezonde normaalwaarde komt ongeveer neer op 10 keer per minuut (ook afhankelijk van hoeveel je dan aan zuurstof per keer binnen krijgt, dus dit is om en nabij). Goedgetrainde yogi’s kunnen met 4-6 keer per minuut af.

Werkwijze ademsessie

De werkwijze is vrij simpel. Je neemt in de praktijk plaats op het matras. Gedurende een half uur tot een uur word je in verschillende fasen en op muziek begeleid om sneller en dieper te ademen. Eerst rustig en vervolgens volgens de verbonden ademhaling. Dat betekent dat je geen pauzes inlast: Je ademt diep in en ademt meteen diep weer uit en meteen weer in. Etcetera. Via je mond. De muziek zal je aanmoedigen om verschillende ervaringen door te maken. Ik zit aan je zijde ter ondersteuning van jouw proces, jouw innerlijk werk. We noemen dat space holding. Ik help je met vragen, ik ondersteun je lijf extra door aanraking en ben er als je wil werken met projectie, woede of andere emoties. Ik moedig je aan sneller of rustiger te ademen en je mag me alles vragen. Doordat je lijf meer zuurstof inneemt dan gebruikelijk kunnen er lichaamsdelen gaan tintelen of licht verkrampen. Dat is niet erg en er kan niks gebeuren. Geef het aan en ik ondersteun je tijdens je proces.

Soms komt het voor dat je eerst in contact komt met alle bewuste en onbewuste vermoeidheid, voordat je de andere voordelen kunt ervaren (inspiratie, rust, energie en diepe ontspanning).

Let op: De intentie of vraag waarmee je de sessie in gaat heeft invloed. Zodoende is het aan te raden om een intentie of vraag te hebben. Bijvoorbeeld:

 • Vraag: Ik wil rust, hoe kan ik dat krijgen?
 • Vraag: Ik zoek een baan maar welke?
 • Vraag: Hoe kan ik mezelf meer uiten in mijn relatie?
 • Intentie: Liefde, energie, sporten, loslaten, vastpakken etc.

Neem tijd om te luisteren naar je lijf en intuïtie. Wees stil, concentreer, luister, voel en volg de begeleiding die je ontvangt op. Als het te snel gaat, als je het koud of te warm hebt, als er pijn optreedt of er emoties komen mag je dat hardop zeggen. Het resultaat is vaak enorme ontspanning, een warm gevoel, een ‘vol’ en voldaan gevoel (in je lichaam zitten), rust en stilte en regelmatig ook antwoorden op vragen die er in je leven.

Waarom zou je het willen?

 • De energie in je lijf kan door deze techniek vrij stromen, blokkades kunnen worden opgeheven
 • Het kan ervoor zorgen dat bepaalde fysieke klachten verdwijnen
 • Je wordt rustiger, minder gestresst, komt meer ‘in je lijf’ en maakt je minder zorgen
 • Het is een kans op verwerken van trauma en pijnlijke onbewuste ervaringen
 • Het kan je nieuwe inzichten geven en op nieuwe ideeën brengen
 • Je komt makkelijker in contact met je ware aard en werkelijke verlangens

Contra-indicaties

 • Zwangerschap
 • Epilepsie
 • Hartstoornissen
 • Psychoses en ernstige depressiviteit
 • Herseninfarct of hersenbloeding

Voorbereiding op een ademsessie

 • Zorg voor comfortabele kleding, liefst zonder ritsen en knopen.
 • Neem een grote handdoek, badlaken of matrashoes mee om op te liggen.
 • Je kunt het tijdens deze sessie sneller koud krijgen, neem daarom een warme sjaal of extra trui, vest of dekentje mee.
 • Eet bij voorkeur niet te veel vlak van tevoren.
 • Plan na de sessie geen werkafspraken meer in, geen etentjes met alcohol en andere afspraken.
 • Ga vlak van tevoren nog even naar het toilet.

Na de sessie

 • Hou er rekening mee dat het emotie kan oproepen, of moeheid. Heel af en toe treedt er ook hoofdpijn op.
 • Doe dus echt na afloop rustig aan en maak geen zakelijke afspraken.
 • Ga even naar zee of bos, bad, sauna of bed.
 • Drink de rest van de dag genoeg water en thee.
 • Laat koffie en alcohol de rest van de dag staan en eet zo gezond mogelijk (veel groente).
 • Ga op tijd naar bed.

Je lijf heeft hard gewerkt en er is veel in gang gezet. Je hebt je longen de ruimte gegeven. Je hebt wellicht oude pijnstukken aangekeken. Je hebt je energieveld vergroot, je hebt nieuwe energie naar je lijf gestuurd. Vooral naar je brein, een van onze belangrijkste organen. Je bent schoner en frisser geworden. Je hebt door fysieke pijn geademd. Er is dus in een uur veel gebeurd. Een ademsessie is een kado aan je lijf. Wees er zuinig op en ga niet meteen weer hollen.

Wil je echt even tot rust komen na je sessie? Boek dan de sauna of een B&B in de buurt, deze wordt bijvoorbeeld wel eens gebruikt door een van onze cliënten.

Ervaringen

 • Er lijkt van alles getransformeerd te zijn, maar kan nog niet benoemen wat precies. Ik voel me anders.
 • Ik ben onder de indruk van hoe dit ging, ontroerd ook. Ik voel ontlading en ontspanning.
 • Ik heb geen idee wat er allemaal precies gebeurd is, het lijkt wel alsof ik in een droom of meditatie zat maar ik voel me nu toch een partij lekker!
 • Ik vond het wat spannend, kwam er daardoor niet helemaal in, maar dat geeft eigenlijk niks want ik heb in ieder geval een uur mijn lijf aandacht gegeven en mijn spierspanning kunnen ontladen. Ik wil het eigenlijk wel nog een keer doen. Nu weet ik wat er gaat gebeuren.

Wil jij ook een ademsessie boeken?

Neem dan nu contact op om je verhaal en wens te delen. Een ademsessie wordt zelden als losse sessie geboekt, maar op zijn minst in een serie van drie sessies. De reden hiervoor is simpel: Zo diep gaan en je overgeven aan een onbekende therapeut is voor je hoofd wellicht wel een goed idee, maar je lichaam heeft het nodig om er op een rustige manier naartoe te werken.

Fiona Kloosterman, begeleidt als coach / trainer / therapeut mensen bij persoonlijk leiderschap & carrièrevragen. Van simpel en praktisch tot heel diepgaand met lichaamsgerichte, systemische en energetische interventies. Ze helpt je te weten wat je echt wil, waar je naar verlangt, begeleidt je bij moeilijke omstandigheden (conflict, gedoe, stress, achterliggende vraagstukken in je thuissituatie) en bij de praktische stappen in de richting van je verlangens.

Dit menszijn is een soort herberg

Elke ochtend weer een nieuw bezoek

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid

Een flits van inzicht komt

Als een onwelkome gast

Verwelkom ze, ontvang ze allemaal gastvrij

Zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt

Die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat

Behandel toch elke gast met eerbied

Misschien komt hij de boel ontruimen

Om plaats te maken voor extase

De donkere gedachte, schaamte, het venijn

Ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijs

En vraag ze om erbij te komen zitten

Wees blij met iedereen die langskomt

De hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd

Om jou als raadgever te dienen

Rumi