Shall we dance?

De meest belangrijke beoefening uit de lichaamsgerichte therapie is:

 

Vertragen

Take it slow. Wanneer je vertraagt in je bewegingen ben je veel bewuster van wat je voelt, doet, denkt en nodig hebt.

Je vertraagt om met nieuwsgierigheid waar te kunnen nemen:
• Hoe beweegt je adem? Hoog in je borst? Rustig in je buik? Stokt het?
• Wat voel je in je lichaam, je buik? In je borst? Kan je je rug waarnemen?
• Hoe is je fysieke reactie op de ander? Kin omhoog? Stapje naar achter? Voeten richting de deur?
• Wat vertelt dat stemmetje in je hoofd? Ben je niet de moeite waard? Gaat het te traag? Moet je presteren?
• Heb je emoties? Boosheid begrenst, verdriet verbindt..
• Wat fluistert je intuïtie? Je hart? Waar verlang je naar?

En zo beweeg je op de vierkante millimeter. Stil zijn en waarnemen. Zo vaak mogelijk, elke dag weer. Je mag je ogen dichtdoen, om niet afgeleid te worden door prikkels van buitenaf.

Hoe meer en vaker je vertraagt, des te helderder het wordt. Net zo lang vertragen of stil zijn tot je de beweging of boodschap van binnenuit voelt. Niks moet, niks is opgelegd. Het is simpel en glashelder.

Als rasechte doener en resultaatgerichte junk vond ik het in het begin verschrikkelijk stom, dat vertragen. Ik viel in slaap of werd ongeduldig. Daarna raakte ik er langzaamaan (gelukkig duurt die opleiding 4 jaar en ben ik lichtelijk masochistisch ingesteld 😬) aan gewend en nu, nu zie ik en voel ik vooral de enorme schoonheid van deze eenvoud van het moment en de stilte. Ik kan niet meer zonder. Er gaat geen dag zonder vertragen voorbij. Liefst geen moment maar dat is gelogen, want de actie blijft heerlijk en onderdeel van wie ik ben. Vertragen geeft me mijn kompas.

Wil je dus ook leren voelen? Begin dan met vertragen. Verstillen. Wachten. Wachten. Stilte. Oefenen. Oefenen. Oefenen. Zitten. Voelen. Doe het maar eens. Wat trager lopen, iets langzamer typen, mindful koken, een paar minuten op de bank zitten, mediteren, je ogen dichtdoen op het toilet. Ontspan. Ontspan. Repeat.

Don’t move unless you feel it. Het is jaren lang mijn motto geweest. Met succes. Daarom vandaag deze post, met dat heerlijke zwijmelfragment met Jlo en Richard Gere waar ook Richard die boodschap krijgt.

Je bent welkom in de praktijk, of op een van de trainingsdagen.