Laat de “over 5 jaar” vraag je niet tegenhouden

“Wat wil je over 5 jaar?” Dat wordt regelmatig gevraagd door leidinggevenden van de mensen die ik begeleid. Terecht natuurlijk, want het is handige informatie voor de toekomst van een afdeling of bedrijf én een mooie uitnodiging om mensen te helpen richting geven en succesvol te zijn.

De ‘over 5 jaar’ (of 2, of 10 jaar..) vraag zorgt bij veel cliënten echter wel voor kopzorgen en piekermomenten. Wat.wíl.ik.eigenlijk??

Persoonlijk vind ik het best zonde dat die vraag over de toekomst sommige mensen zo bezig houdt, terwijl er zoveel in het moment te doen, vinden en ervaren is.

Ik vind dat ook terug in m’n eigen geschiedenis. Zonder wendbaarheid in het nu had ik nooit 4 boeken geschreven, had ik m’n opleidingen niet gedaan, zou ik niet een paar keer van koers veranderd zijn, werkte ik nu niet samen etc.

Mét wendbaarheid, met gevoel voor timing in het hier-en-nu en zonder al te grote focus op de toekomst ervaar ik het leven zelf als avontuurlijk, voelt het alsof ik echt van binnenuit leef, momentum pak. Natuurlijk heb ik wel wat mogelijke denkrichtingen en plaatjes voor de toekomst, maar dat staat allerminst vast en ongetwijfeld zal het leven zelf die gedachten weer inhalen. Acties en bijbehorende sensaties in het nu ontvouwen als het ware (de gedachten over) de toekomst.

Aan m’n cliënten merk ik dat nadenken over de toekomst acties in het hier-en-nu regelmatig ronduit belemmeren, het verstart. “Want ik moet eerst weten waar ik heen beweeg, voor ik actie neem”.. Ik denk bijvoorbeeld aan die ene cliënt die al 3 keer de door haar gewenste opleiding had kunnen doen in de tijd die ze weggetwijfeld heeft. Of de andere cliënt die allang wat gesprekken had kunnen voeren in de richting waarin hij wellicht wil werken..

Het leven wordt dan als het ware weg-gedacht…

Voor mij is het dan vooral belangrijk m’n cliënten actief te begeleiden in het onderzoeken en waarnemen:

• Wat wíl je, elk moment opnieuw. Waar gaat je natuurlijke aandacht naar uit? Waar word je blij van, enthousiast, gedreven? (Hoe neem je dat waar in je lichaam?)
• Wat wil je niet? Hoe voel je een ‘stop’?
• Waar gaat je natuurlijke nieuwsgierigheid naar uit? Hoe neem je dat waar?
• En daar vervolgens praktische sturing aan kunnen geven. Uiting aan (durven) geven. Actie. Kleine experimentjes aangaan. Een netwerkgesprek. Een open dag. Een date. Uitzoeken hoeveel je kunt lenen. Een zoekopdracht. Kleine stappen zetten en in beweging blijven.
• Repeat.

Dan ontvouwt de toekomst zich als het ware vanzelf.

Prachtig, zo’n werknemer toch? Die in het moment gedreven en gemotiveerd is en steeds kan voelen en aangeven waar de gedrevenheid van het moment zit? Niet alteveel bezig is met over 5 jaar?

En wendbaarheid is goud waard, want de toekomst ligt in de handen van het nu. En het nu. En het nu. Go do it.

Fiona Kloosterman, begeleidt als coach / trainer / therapeut mensen bij persoonlijk leiderschap & carrièrevragen. Van simpel en praktisch tot heel diepgaand met lichaamsgerichte en systemische interventies. Ze helpt je te weten wat je echt wil, waar je naar verlangt, leert je jezelf en je patronen beter kennen, begeleidt je bij moeilijke omstandigheden (conflict, gedoe, stress, achterliggende vraagstukken in je thuissituatie) en bij de praktische stappen in de richting van je verlangens