De inspiratie van een afwijsmail

Atty: De inspiratie van een afwijsmail

In 2011 werd ik ontslagen vanwege de recessie bij een recruitmentbureau. Mijn functie – communicatieadviseur – was niet langer betaalbaar. Ik herinner me dat de directeur me een opdracht als zzp-er aanbood. Dat was toen echt nog een ver van mijn bed show. Kon me niets voorstellen bij het zelfstandig ondernemerschap. Veel te eng leek me dat, want de veiligheid van in loondienst zijn paste me beter. Dacht ik. Nu zeg ik: dom geweest, had die opdracht geaccepteerd en wie weet hoe zich dit had ontwikkeld. Tip 1: sta open voor kansen.

Werkloos

Voor een oudere (48) communicatieadviseur was er in die hele werkloze periode geen baan te vinden. Ik heb me suf gesolliciteerd en genetwerkt. En wat vast veel sollicitanten herkennen: Die afwijzingen zijn om te huilen.. De inhoud klopt meestal niet, want doorgaans stond erin dat ik niet voldeed aan de eisen (wat ik wel deed). Enorm frustrerend om nooit eens gerichte feedback te krijgen op mijn met bloed, zweet en tranen samengestelde e-mail, sollicitatiebrief en cv. Tot die ene dag dat ik weer een afwijzing via de mail kreeg, deze keer van Movacolor uit Friesland. In deze mail werd namelijk ingegaan op diverse redenen waarom mensen niet waren uitgenodigd. Ik voelde me gehoord, gezien en gewaardeerd. Ik dacht: “Zo moet je omgaan met potentiële medewerkers. Beter voor je imago en je hebt een ambassadeur erbij.”

De Beste Afwijsmail

In mijn enthousiasme over deze afwijzing, toch weer eens iets anders voor een sollicitant die tientallen sollicitaties de deur uitwerkte per week, deelde ik mijn verhaal op Twitter en in een blog. Deze blog is nog steeds – dat is dus nu bijna 8 jaar – de best gelezen pagina op mijn website. Tot op de dag van vandaag vinden mensen dit blog. En herkennen daar veel in. Dat onterechte gevoel van de afwijzing. Geen idee hebben waarom je bent afgewezen en daardoor waarschijnlijk steeds dezelfde fouten blijven maken. Deze afwijsmail inspireerde me en gaf me het gevoel dat er wel mensen aan de andere kant van die pijnlijn zaten. Dit was een positief afscheid! Mijn blog werd vaak gedeeld. Zelfs dit jaar nam Werf&, een gerenommeerd bureau voor professionalisering van de arbeidsmarkt & recruitment, dit over.

Ondernemerschap

Die loondienstbaan is er nooit gekomen. Na twee jaar WW startte ik een webshop voor alleenstaande ouders, dat bleek zakelijk geen succes. Wel kreeg ik daardoor de smaak te pakken van netwerken, samenwerken en nieuwe dingen uitproberen. Februari 2014 begon ik dan echt als ondernemer. Geen gemakkelijke keuze, maar ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik weer in het systeem van een bedrijf zou kunnen werken. Januari 2021 publiceerde ik mijn eerste boek. En dat was eigenlijk altijd al mijn ultieme droom. Op mijn 58ste is dat dan eindelijk gelukt.

Mijn reis als werkzoekende was er een van continu hobbels nemen en jarenlang het gevoel hebben niet op de juiste plek te zitten. Dat gun ik niemand. Zoek (eerder) hulp, bijvoorbeeld een loopbaancoach is dan ook mijn ultieme tweede tip. Movacolor heeft nog steeds een warm plekje in mijn hart. Afgewezen en toch gezien.

Atty is zelfstandig PR adviseur, tekstschrijver en auteur van de “Eenvoudig duurzaam bouwen”