Op zoek naar een baan? Vraag het je online netwerk!

Bezig met solliciteren en social media inzetten? Het valt me op dat werkzoekenden wat aarzelend zijn in het stellen van vragen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg? Toch loont het! Het loont voor mij als ondernemer om vragen te blijven stellen en voor jou als werkzoekende ook. Dus activeer je netwerk, vraag hulp in je zoektocht naar nieuw werk.

Maar hoe stel je nou een effectieve vraag?

Een verkeerd voorbeeld:

Ik zoek een baan in omgeving #070 waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Wie weet iets?

Mond open, hamburger erin

Alle goede bedoelingen ten spijt, vragen als hierboven krijgen vaak maar weinig respons. Ze zijn te vaag. We willen niet na hoeven denken. We willen als lezer een vraag in hapklare brokken aangeleverd krijgen voor onze neus en als we toevallig het antwoord weten, dan reageren we wel. Als de spreekwoordelijke hamburger voor onze mond wordt gehouden, dan willen we best happen. En helpen.

Bestel hier mijn boek Een baan vinden met social media in 90 minuten voor maar 10 euro

7 voorwaarden voor een goede vraag

Voor het effectief stellen van vragen aan een groep mensen hou je rekening met de volgende voorwaarden:

  • Kies: Meteen maar met de deur in huis de moeilijkste voorwaarde. Denk goed na: Wat zoek je precies in een baan? Hoe helderder je in je keus bent, hoe makkelijker je het ‘ze’ maakt. Kies welke baan je wilt of op zijn minst welke ingrediënten je erin zoekt. Een oproep waar iemand vraagt om een baan als ofwel secretaresse of hrm’er of marketeer zag ik onlangs nog voorbij komen. Dat werkt niet.
  • Specifiek: Waar, wanneer, hoeveel dagen?
  • Steekwoorden: Waar zoekt je doelgroep* op? Gebruik die steekwoorden. Zo weet je doelgroep je nog beter te vinden en komt je vraag ook naar boven in de zoekresultaten van googelende/zoekende mensen.
  • Context: Dit lukt niet in de oproep zelf maar geldt voor het account an sich. Laat in de rest van je social media account zien wie je bent. Waar je passie ligt. Waar je door geraakt wordt. Wat je kent, weet en kunt. Als mensen je verhaal kennen, zullen ze het je eerder gunnen en zullen je helpen.
  • Contact: Heeft iemand een tip, of weet iemand een baan, dan willen ze je nu bellen, mailen of even op je Linkedin profiel kijken. Zorg daarom dat alle details makkelijk te vinden zijn. Hoe kunnen ze je bereiken? En vergeet de link naar je Linkedin profiel niet te noemen.
  • Creatief: Creativiteit werkt. Een taart weggeven, een grapje maken, een aparte actie, een foto of filmpje erbij. Wat past er bij jou?
  • RT of like: Vraag je in je vraag om te liken of delen, dan zorgt dat ook echt voor meer liken en delen.

*) Doelgroep: Je nieuwe collega, je nieuwe (hiring) manager, de recruiter, de hrm’ er, een uitzendbureau of wervingsbureau. En bij het stellen van vragen ook de mensen die je zouden kunnen helpen aan informatie.

De vraag zou dan bijvoorbeeld kunnen worden:

Ik zoek een leuke baan als secretaresse of management assistente in de zorg voor 24 u pw in #010 #zoektwerk. De gouden tip krijgt een heuse zelfgebakken appeltaart thuis gebracht (en die zijn lekker!). Willen jullie me helpen dit bericht te verspreiden en te liken? Dank! Ik hoor het graag www.linknaarjelinkedinprofiel.com

Op Twitter kort je deze vraag in, bovenstaande zou niet passen in 140 tekens helaas. Oefen gewoon met een paar verschillende oproepjes en maak het ze makkelijk te antwoorden.

De vraag is gesteld, en dan?

Dan blijf je je verhaal vertellen, vragen stellen en netwerken, nieuwe contacten zoeken en uitnodigen, interessante en leuke dingen delen en zelf anderen helpen. Stelt af en toe nog eens de vraag. En blijft vooral doorgaan.

Tot slot; Een deelvraag stellen

Bovenliggende ‘eind’vraag (ik zoek een baan als..) is een prima ‘call to action’. Maar denk daarnaast ook eens aan een deelvraag over de tussenliggende te nemen stappen. Bijvoorbeeld:

  • Wie kent de manager van de HR afdeling van Siemens?
  • Wie kent de teamleider van team XYZ van Achmea?
  • Wie van jullie woont er in Breda?
  • Kent een van jullie een goede netwerkclub in Rotterdam waar ik als manager in de zorg mijn kennis kan delen?

Etc. Het levert je weer volgers, interactie, kennis en nieuw netwerk op. En wie weet: ook wel die baan.

Dus: mond open, hamburger erin. Op naar resultaat! En kom je er niet helemaal uit, stuur even een berichtje via het contactformulier voor een adviesgesprek.

Zoek je een baan, vraag het je netwerk

Fiona Stoop is auteur van oa de boeken ’Twitter werkt’ en ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en geeft energieke training en advies over het nieuwe solliciteren, personal branding en social media waar ze naast de laatste wetenswaardigheden, belangrijke tips en expertise haar eigen successen en die van haar klanten deelt op dit gebied.

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *