Werkt creatief solliciteren nou?

 ‘Werkt creatief solliciteren nou?’ Vroeg een journalist tbv een artikel in een aantal kranten Het ging hier om de sollicitatiefilm van Bob, welke ik ook deelde via Twitter en Facebook.

Hierbij mijn uitgebreide reactie voor iedereen die geïnteresseerd is:

Creatief solliciteren kán werken

Creatief solliciteren kán zeker in deze lastige tijd goed voor je werken. Bovenstaand filmpje van Bob is ook nog eens prachtig gemaakt. Maar je kunt met je filmpje ook de plank enorm mis slaan. Denk dus eerst na over wat er past bij jou, je ervaring en je situatie.

Je zet creatief solliciteren mijns inziens met 2 redenen in:
1. Dat ze je kennen
2. Dat ze voor je kiezen

Zo’n opvallend en goed filmpje als deze, dat een hit is op social media, zorgt ervoor dat je punt één kunt afvinken: Ze kennen je! Daarmee heb je natuurlijk al een enorme berg beklommen in een wereld waar er vele sollicitanten zijn op een functie. Te gek natuurlijk.

Punt twee is beduidend lastiger. Allereerst moet er natuurlijk wel een vacature zijn waar je op past. Daarnaast rijst de vraag of jij een potentiële serieuze kandidaat bent voor de eventuele vacature. Een werkgever kijkt daarbij naar harde factoren (opleiding, kennis, ervaring) en zachte factoren (wie is die jongen op dat filmpje, zou hij bij ons passen qua persoon?)

De reactie van een werkgever

Het meest spannende deel van bovenstaande experiment van Bob: De reactie van luchtvaartmaatschappijen: Hebben we überhaupt een vacature? Willen we iets met deze persoon? Uitnodigen of niet? Tijd aan besteden of niet? En waarom? Daarvoor zullen ze dus Bob, zijn ervaring, zijn motivatie nader gaan bekijken.

Wat zou een werkgever kunnen ondernemen?

 • Een online zoekopdracht op zijn naam is het meest voor de hand liggend:
  • Wat heeft hij nog meer op het web gezet?
  • Hoe komt hij over op social media? Wat staat er in zijn LinkedIn profiel?
  • Wat kunnen ze vinden over zijn werkervaring en opleiding?
  • Wat zeggen anderen over hem?
  • Heeft hij een mail gestuurd met een motivatie en cv? Wat vinden ze daarvan?
 • Eventueel intern onderzoek kan verricht worden:
  • Heeft hij wellicht ook al eerder een sollicitatie gedaan of rechtstreeks contact gehad en wat kwam daaruit?
  • Kennen de collega’s hem en wat zeggen zij?

En gebaseerd op al dat soort vragen zullen ze hem uitnodigen. Of niet.

De vorm van creatief solliciteren die het beste werkt

De meest succesvolle vorm van creatief solliciteren heeft naar mijn mening de koppeling tussen je authenticiteit (je bent écht jij en dat zien we terug) en je vak (je laat erin zien wat je kunt). En als je dat dan ook nog op een bijzonder mooie, ontroerende, gekke, leuke of kwalitatieve manier doet heb je een startrecept voor potentieel resultaat.

Twee mooie voorbeelden die ik al eens eerder op deze site noemde zijn:

www.helpniekuitdeww.nl
Niek zat al maanden op de bank, geen sollicitatie hielp. Hij besloot deze site te maken, die vrijwel meteen viral ging. Hij belandde zelfs op tv en ook in het buitenland bleef hij niet onopgemerkt. Even rechtsboven klikken en naar de oude site gaan. Niek is een geweldige gast, ik moet al lachen als hij zijn mond open trekt. Dat laat hij hier ook zien. Dit past echt bij hem. Hij is een creativo van de bovenste plank, maakte zelf de site en die zit razend goed in elkaar. Simpel maar slim en met een lach.
https://www.youtube.com/watch…
Dit is de sollicitatiefilm van Timothy bij een omroep. De andere sollicitanten hadden alleen een brief en cv. Hij liet zien wat hij kon. En werd aangenomen.

Natuurlijk zie ik ook wel genoeg goedbedoelde voorbeelden voorbij komen van ‘creatieve’ sollicitaties die niet werken. Zoals een filmpje die ik ontving van een mijnheer die zijn mobiel in opnamemodus gaf aan zijn jonge dochtertje, iets insprak vanaf een papier en waarbij ook nog het beeld schuin op mijn pc zichtbaar was. Echt gebeurd..

Wil jij ook creatief solliciteren? Ik raad je aan eerst goed na te denken: Wie ben je eigenlijk? Wat kan je? Wat wil je laten zien en waarom? Het hoeft niet zo mooi (en liever een stuk korter) als bovenstaand filmpje. Denk ook na over andere vormen: een website, een stuk opgenomen stemgeluid, een banner, een advertentie in de krant, een vliegtuigje met een tekst, een creatieve aankondiging van je brief. Ket kan allemaal, als het maar bij je past!

En vergeet niet eerst even jezelf te googelen, want dat gaan zij ook doen. Hoe kom je over op het web?

“In het ..Dagblad las ik uw advertentie waarin u..”

Echt. Niet meer doen! Niet.

Solliciteer jij nog steeds met een standaard cv en standaard brief? En word je maar niet aangenomen? Tijd om één keer iets anders te doen, een klein beetje anders of iets totaal anders. Tijd om te experimenteren, gewoon eens één keer. Je hebt niks te verliezen. Laat je hart spreken bij je sollicitatie. Los van kaders, los van regels, los van wat je denkt dat moet. Los van een papier met aantekeningen. Waarom wil je die functie? En waar ben jij nou razend goed in?

Lees hier tot slot nog even de tips van Wendy, die ook een mooie creatieve sollicitatie-actie had!

En je mag mij natuurlijk altijd om mijn mening vragen.

Fiona Stoop

Is auteur van het boek ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en geeft energieke training en advies over het nieuwe solliciteren, personal branding en social media waar ze naast de laatste wetenswaardigheden, belangrijke tips en expertise haar eigen successen en die van haar klanten deelt op dit gebied.

Hulp nodig bij het nieuwe solliciteren? Lees er hier alles over.  Op zoek naar een loopbaancoach of outplacement? Dat lees je hier.

bob zoekt werk als piloot

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *