Vragen stellen met #durftevragen

Sociale media lenen zich er bij uitstek voor om vragen die je hebt te delen. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien raar, omdat je niet al je contacten persoonlijk kent en je dus eigenlijk geen idee hebt bij wie jouw vraag terecht komt. Het voelt een beetje out of control en toch loont het de moeite deze stap te zetten. Er kunnen namelijk hele leuke dingen gebeuren naar aanleiding van jouw vraag!

Door: Heleen Hoppesteyn, Hartewensen (met illustratie van Pascale Guillou)

Zo bedacht ik op een gegeven moment dat het mij ongelooflijk leuk zou lijken als ik bij elk artikel op mijn blog van Hartewensen tevens een speciaal daarvoor gemaakte illustratie zou kunnen plaatsen. In mijn directe omgeving kende ik niemand die dit zou kunnen. Ik trok de stoute schoenen aan en plaatste een oproepje voor een illustrator op Facebook en LinkedIn. Een voor mij volkomen nieuwe ervaring, waarvan ik geen idee had of die zou werken. In de oproep had ik gevraagd een illustratie te maken bij één van mijn blogs en die naar mij te sturen als een soort van ‘sollicitatie’. De reactietermijn had ik gesteld op een maand. Afgezien van een berichtje van een vriendin dat ze mijn oproep zou doorsturen en een reactie zonder illustratie bleef het in die tijd angstwekkend stil. Eigenlijk ging ik er al vanuit dat mijn oproepje niets zou opleveren.

Onverwacht cadeau

Blij verrrast was ik dan ook toen ik op de laatste dag van de reactietermijn, zo rond de klok van 23.00 uur, een enthousiaste mail van Pascale Guillou ontving. Ze liet me weten dat ze graag zou willen illustreren voor mijn blog en stuurde een prachtige illustratie, passend bij het onderwerp waarover ik in mijn laatste blog had geschreven. Via via had mijn oproep haar bereikt. Ik kreeg er kippenvel van, zo mooi vond ik het en ook zo bijzonder dat een tot dat moment volslagen vreemde zo toegewijd met mijn oproep aan de slag was gegaan. Een samenwerking was geboren. Eentje die tot op de dag van vandaag voortduurt en waaraan we beiden veel plezier beleven. En die ons samen steeds weer op nieuwe plekken brengt, zoals onder meer hier!

Sparren

Er is ook nog een andere vorm van ‘durf te vragen’ waarover ik nog iets wil zeggen. Naar aanleiding van mijn vorige blog werd ik benaderd door iemand die graag met me wilde sparren. We hadden telefonisch contact en er ontstond een mooi gesprek vanuit wederzijdse interesse en openheid. Ze was benieuwd naar mijn verhaal achter Hartewensen en hoe ik, zoals ze het zelf formuleerde, zo’n eigen toon in mijn berichten naar buiten toe had weten te vinden.

Wat mij kenmerkt

Zonder haar direct te willen adviseren, maar wel vanuit mijn wens haar behulpzaam te zijn, vertelde ik over mijn ontdekkingstocht als ondernemer. Waarbij ‘een authentiek geluid laten horen’ denk ik het beste omschrijft hoe ik mijn communicatie online en offline wil vormgeven. Authentiek staat voor mij synoniem aan (relatief) veel van mezelf laten zien in mijn blogs en berichten op de verschillende sociale media en in de trainingen die ik geef. Het is eigenlijk de enige manier waarop ik nu nog kan communiceren, verslingerd als ik ben om altijd maar weer te willen leren en ook anderen hierin te ondersteunen. Waarbij leren voor mij gelijk staat aan bewustwording door continu je eigen denken, handelen en voelen onder de loep nemen.

Out in the open

En terwijl ik dit blog schreef, moest ik denken aan een recent interview met zangeres Anouk in College Tour. Daarin zei ze onder meer dat ze blij en blessed is dat ze al zo lang doet wat zij doet, maar dat het soms ook moeilijk is. Omdat alles zo out in the open is, zoals ze zei. Om er direct aan toe te voegen dat ze niet anders zou kunnen, omdat ze geen liedjes kan schrijven die nergens over gaan. En zo ervaar ik het ook met mijn schrijven, dat ik heel graag wil dat het ergens over gaat, waarmee ik een ander wellicht verder op weg kan helpen. En dat voor mij een hele passende manier om dit te doen is door persoonlijke verhalen te delen.

Vragen stellen met #durftevragen

Waarvoor zou jij je netwerk graag in willen schakelen? Welke vraag zou jij de wereld in willen sturen via de sociale media? En mocht je hierbij toch nog een restje twijfel voelen of je dit wel zult doen, dan kan ik eigenlijk maar één ding zeggen: durf te vragen!

 

Heleen Hoppesteyn-Uithoven

Wie is Heleen?

Vanuit mijn eigen bureau Hartewensen werk ik als trainer en coach rondom een door mijzelf ontwikkelde methode om af te vallen: Afvallen met Deugden. Een (online) programma over houden van jezelf en dromen waarmaken waardoor goed voor jezelf zorgen veel makkelijker wordt.

Ik geniet er enorm van als deelnemers aan mijn programma’s hun mogelijkheden en kracht (verder) ontdekken en ontwikkelen en daarbij bewust de keuze maken veel liefdevoller met zichzelf om te gaan. Dat is waar ik me voor inzet en wat mij continu uitnodigt tot het verder ontwikkelen van mezelf.

www.afvallenmetdeugden.nl

4 antwoorden
 1. margo vonk
  margo vonk zegt:

  Wat een leuk verhaal. Het lijkt zo gemakkelijk om gewoon te vragen. Maar dat is het blijkbaar niet, anders zouden veel meer mensen het doen.
  Wat mijn grote wens is, is om anderen te helpen met schrijven. Ik vind het lastig om daar een goede vraag bij te verzinnen. Niet omdat het zo moeilijk is om een vraag te formuleren, maar waarschijnlijk gewoon om te vragen. ‘Meisjes die vragen, worden overgeslagen’ zingt er door mijn hoofd…

  Beantwoorden
  • Fiona Stoop
   Fiona Stoop zegt:

   Hee Margo, ik herken je aan je schaapjes op je LinkedIn! Leuk dat je reageert. “Meisjes die vragen zullen slagen” vind ik toch een betere slagzin. Probeer het eens. En heb je ook al Twitter? Mooi medium om vragen te stellen.

   Gewoon eens proberen. 1 keer. Omdat het kan. En kijk wat er gebeurt. Succes!

   Beantwoorden
 2. Margo
  Margo zegt:

  Gelukkig las ik nog een keer je blogje. Je reactie nooit gezien! Natuurlijk twitter ik. Vraag zelden op twitter, maar als ik het doe, komt er altijd antwoord. Mijn nieuwe slogan is: meisjes die vragen, slagen! Dank!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *