Waarom solliciteren niet werkt
Herken je dat? Je bent op zoek naar een nieuwe baan, trekt de krant van de deurmat als je de brievenbus hoort, spit de vacature-sites door en browst je een ons op LinkedIn en Twitter om die vacature van je keuze te vinden.. Die vacature waar je blij van wordt en op wil solliciteren. Met een zucht klap je de laptop dicht. Weer geen vacature….
Heb je ooit een vacature voor kamerlid zien staan?
Dit vroeg Marieke van den Hoogen, operationeel directeur van Randstad onlangs in haar lezing t.b.v. hun jaarlijkse Randstad evenement. En terecht. Want kamerlid, dat is nou typisch een vacature die je niet in de krant ziet staan. Maar ook op andere niveaus en posities zal een vacature nooit gepost worden.
Zo werd me onlangs nog gevraagd door een directeur ‘of ik een goede communicatie-adviseur ken’, werd me door een klant verteld ‘dat ze was gevraagd door een oud-directeur voor een nieuw op te zetten bedrijf en functie’. kwam een andere klant via een contact bij een bedrijf op gesprek ‘voor een über mooie vacature’ en vertelde een netwerk-contact ‘dat hij een kop koffie ging drinken met een contact waar hem spontaan een nog niet opengestelde vacature werd aangeboden (er zat namelijk nog iemand op die positie, maar ze wilden deze persoon een andere plek binnen het bedrijf aanbieden)’. En dit is zomaar een greep uit m’n gesprekken..
Netwerken werkt….
- Denk eens terug? Hoe ben jij zelf aan je baan of banen gekomen in je loopbaan?
Vanuit het oogpunt van een recruiter
Stel: Je bent recruiter, of de eigenaar van het bedrijf die een secretaresse wil aantrekken. Het eerste wat je als recruiter of eigenaar doet is nadenken: “Ken ik iemand die dat goed zou kunnen doen?”. Je gaat eens rondvragen bij je netwerk of collega’s: “Zeg ken jij nog een goede secretaresse die….”. Je doet eens een zoekopdracht op LinkedIn: “secretaresse” (misschien zoek je nog verder op een aantal specifieke kenmerken, zoals de sector of een bepaalde opleiding of werkervaring) en klikt aan dat dat in omgeving Den Haag zou moeten zijn. Met dat eerste lijstje mensen ga je aan de slag. Als daar een paar hele goede kandidaten uit naar voren komen, dan ben je toch goed gék om de vacature oók nog eens uit te zetten, te publiceren. Want dat betekent een toestroom aan honderden sollicitanten, het lezen van een stapel brieven met cv en niet te vergeten een aantal belletjes (want dat hebben we allemaal geleerd te doen :))
Elke netwerkactie is er één
“Ok, niet solliciteren dus.. Maar wat dan wel?” Ik hoor het je denken…
Blijf allereerst ook gewoon zoeken en kijken naar vacatures. Daarnaast breid je je netwerk stap voor stap uit. Zowel online als offline. Leg contact met de mensen die werken waar je wil werken en met die mensen die je verder zouden kunnen helpen (en jij hen.. want netwerken is wederkerig). Maak een top 10 lijst van bedrijven waar je graag wil werken en focus je daarop. Wie werken er, wie werken er op de afdeling waar jij zou willen werken? Wie is de manager, de directeur, de recruiter, de HRM-er? Waar borrelen ze op vrijdag? Waar hangen ze uit op internet? Help, vraag, deel en spar. Waar zou je hen mee kunnen helpen? En nodig ze uit voor een bak koffie.
Welke actie je kunt ondernemen
Wat je kunt doen: Voeg vanaf nu elke dag minimaal 1 onbekende toe aan je online netwerk en nodig mensen uit voor een kop koffie en een goed gesprek. En vier voor jezelf dat je weer een mooi netwerkcontact hebt toegevoegd. Zo probeerde ik in mijn eerste dagen als ondernemer elke dag om 10 uur te starten met een netwerkgesprek. Op de energie van dat gesprek kon ik de rest van de dag bloggen, twitteren en nieuwe contacten benaderen. En energie genereert weer nieuwe energie.
Nog niet overtuigd?
Waar je bij solliciteren elke keer opnieuw moet beginnen bij het schrijven van een brief, bouw je met netwerken aan een persoonlijk netwerk waar je voor altijd wat aan zult hebben, ook als je eenmaal een baan hebt. En zij aan jou!
80% van de banen wordt via het netwerk vervuld. Dus waar wacht je nog op?
Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.
Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops
Hoi Fiona,
Duidelijk stuk en heel herkenbaar.
Er is iets waar ik benieuwd naar ben. Ik weet wel (ongeveer) wat wil wil doen en weet ook wat voor eigenschappen de organisatie moet hebben die ik zoek, maar hoe kom ik er nou achter welke organisaties dit kunnen zijn? Zeker wanneer ze een eind afliggen van de organisatie waar ik nu werk.
Heb jij daar misschien tips voor?
Ha Margot. De vraag is iets te breed om concreet antwoord te kunnen geven maar het antwoord luidt ongeveer zo:
– Wees nieuwsgierig. Vandaag nog beginnen met rondvragen rondvragen rondvragen. In het echte leven (netwerkevents, de buurvrouw en de bakker) maar ook op LinkedIn in groepen, in updates, op Facebook en Twitter. Als ik iets niet weet, of een klant iets niet weet dan helpt dat over het algemeen enorm. Schroom opzij zetten en gewoon durven 🙂 En als ze het niet weten, vraag dan: Weet je iemand die het wel zou kunnen weten?
– Googelen op de kenmerken die je zoekt.
– Googelen op vacature en functie. Zoeken op sites als Indeed.
– Googelen op een lijst van bedrijven in de buurt.
– Op LinkedIn de mensen zoeken van potentiële bedrijven en in contact komen met ze. Daarvoor is het overigens handig even te leren hoe je een goede zoekopdracht plaatst. En dan ga je daarmee koffie drinken. Liters. Of Skypen of bellen.
Heb je hier wat aan? Succes!