Solliciteren? 7 tips voor een baan met Pinterest

Creatief ingesteld, een echte beelddenker, werkzaam in mode of interieur en op sollicitatiepad? Wellicht is Pinterest jouw sollicitatie-site! Een baan met Pinterest, het lukte Wanda Catsman als een van de eersten in Nederland. Sindsdien is Pinterest als sollicitatiemiddel vaker ingezet.  Dus ben je aan het solliciteren? 7 tips voor een baan met Pinterest.

Wat is Pinterest?

Pinterest is een social media site, waar gebruikers (pinners) plaatjes delen. Een Pinterestprofiel bestaat uit één of meerdere zelf aangemaakte ‘borden’, moodboards, waar je een titel boven zet. Daarin plaats je plaatjes, foto’s en filmpjes, vergezeld van passende tekst. Het beeld voert de boventoon, de tekst is aanvullend. Andere pinners met een account kunnen, net als op andere social media, reageren, je pin ‘liken’ of overnemen op hun eigen bord. Pinterest is een lust voor het oog en een feestje voor creativo’s, beelddenkers, modeliefhebbers en interieurfreaks.

Hoe werkt Pinterest?

Eigenlijk best eenvoudig. Je maakt een account aan met een foto en korte bio, gaat mensen volgen die je interesseren en maakt verschillende moodboards aan met verschillende thema’s die jou interesseren. Elke keer als je een nieuwe mooie site, blog of foto tegenkomt pin je dat op een van jouw borden. Je kunt zelfs een‘pin it’ button installeren op je browser, waar je op klikt om direct te pinnen vanaf die betreffende site.

Pinterest en solliciteren?

Pinterest en solliciteren is mijns inziens voor velen een goede combinatie, omdat het weer eens op een andere manier iets van jezelf laat zien. Ik zou het vooral aanraden voor

  • .. sollicitanten die al een goed profiel op Linkedin hebben, daarmee volop aan de slag zijn en wat nieuwe inspiratie zoeken.
  • .. sollicitanten die een platform zoeken waar naast hun andere sollicitatie-activiteiten meer over zichzelf en hun interesses kunnen laten zien.
  • .. creativo’s en beelddenkers, kunstenaars en artiesten die klanten of een baan zoeken. Zij voelen zich soms op sites als Linkedin niet helemaal thuis vanwege hun creatieve geest en zoeken andere wegen (al raad ik ook hen een basis Linkedin profiel aan..)
  • .. sollicitanten die een baan zoeken in de retail, mode, interieurinrichting.
  • .. sollicitanten die iets tastbaars hebben gecreëerd en dat willen laten zien. Journalisten die artikelen hebben geschreven, auteurs met boeken, website-bouwers met website voorbeelden, etc etc

Het Pinterest cv

Naast het maken van een of meer moodboards met pins in je interessegebied is het voor sollicitanten raadzaam om een cv te maken. Het lijkt qua inhoud erg op je echte cv, maar ziet er visueel natuurlijk heel erg anders uit. In een Pinterest-cv komen dezelfde zaken terug als in een gewoon cv, met dus als grote verschil dat je ze uitbeeldt met plaatjes in plaats van alleen beschrijft met tekst. Je kunt ervoor kiezen die plaatjes van een website te halen (er zit dan direct een link achter naar de betreffende site) of zelf te uploaden. Bijvoorbeeld: als je bij de Rabobank hebt gewerkt en je zet het plaatje vanaf de Rabobanksite erop, kan men in je cv direct doorklikken naar de site van de Rabobank.

1. Doe niks en kijk

Maak eerst eens een account aan op Pinterest en kijk rond. Zoek in de zoekbalk op ‘Pinterest cv’  en vorm een mening over wat je mooi en goed vindt eraan. Kijk ook even bij Wanda. Maak zelf eerst eens een willekeurig bord met een onderwerp wat je interesseert en kijk hoe het werkt om op Pinterest actief te zijn.

2. Schets

Als je weet hoe het werkt en je een mening hebt over andere cv, dan is het tijd zelf een plan te maken voor je eigen cv.

Pak een A-4 tje, teken een set vierkantjes en schrijf erin wat je zou willen posten. Een eenmaal gepinde pin is niet meer van plek te wisselen met een ander visueel gezien. Je pint van achter naar voren, laatste werkervaring eerst, zodat deze rechts op je bord verschijnt. Denk dus goed na voor je start. Eventueel kan je eerst een verborgen bord maken, zodat niemand ziet dat je erop pint en deze live en open zetten als je bord naar wens is. De optie ‘verborgen’ wordt gegeven op het moment dat je het bord aanmaakt.

3. Authenciteit is king!

Blijf dicht bij jezelf (dat geldt ook op andere sites). Een bescheiden vrouw hoeft echt niet van de daken te schreeuwen dat ze zo goed is maar maakt een aantal mooie bescheiden pins. Een creatieveling mag lekker creatief zijn. Een enthousiasteling enthousiast. Je doel is om zó over te komen dat als je wordt uitgenodigd door een recruiter je de opmerking zou kunnen krijgen als: “Je bent precies als op social media!”

4. Overzicht

Maak het cv niet te vol, kies een set passende pins. Niet te vol met beeld en niet met tekst, anders weten we niet meer waar we moeten kijken en zien we door de bomen het bos niet meer.

5. Alternatief bord?

Je kunt ook een bord maken rondom je elevator pitch, het thema ‘waarvoor ben ik de oplossing’, een bord ‘kwaliteiten’ of ‘gewenste functie’. Leuk en duidelijk! Wat past er bij jou?

6. Sparren

Bekijk je cv met een vriendin, sollicitatiemaatje of zet ‘m in een sollicitatiegroep op Facebook op Linkedin en denk na over de feedback. Pas eventueel aan.

7. Een link

Zet een link naar je Pinterest profiel op je cv, op je Monsterboard cv, onder je email etc. Blijf actief op Pinterest door op andere pins te reageren, te liken, interessante dingen te delen. En ook Pinterest werkt (net als Vine) alleen in combinatie met andere social media. Zorg dat je de linkt plaatst op Twitter en/of LinkedIn en netwerk, netwerk, netwerk. Stel goede vragen. Help anderen. De kracht van social media zit ‘m echt in het netwerken en je Pinterest profiel ondersteunt je zoektocht naar een baan op een persoonlijke manier. Maak dus niet alleen een Pinterest profiel maar plaats het door naar andere sociale media. Zorg dat je in beeld komt en dat mensen je bericht retweeten of liken. Of beter nog: je tips geven over een baan of je Pinterest profiel sturen naar een recruiter.

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *