5 personal branding tips om je baan in 2015 te vinden
2015 gaat de boeken in als het jaar waarin jij je baan vond. Vergeet alles wat niet werkte, focus op de toekomst en nieuwe kansen. Hier volgen vijf concrete personal branding tips waar je meteen mee aan de slag kunt.
- Vergroot je visvijver. Voor sommigen kan het wat onnatuurlijk aandoen maar zie letterlijk iedereen met wie je online en offline praat als potentiele helper. Leer jezelf dus aan om met ‘Jan en Alleman’ een gesprekje aan te knopen. Ga in gesprek en ga op zoek naar de overlap.
Je actie: met de eerstvolgende naast je in de trein, bus, apotheek, dokter, op straat een praatje aanknopen. Neem het jezelf nu voor. Het hoeft niet perfect te zijn. Aandacht is het beste uitgangspunt. Bedenk alvast je openingszin.
- Luister eerst, vertel dan je verhaal. Vraag maar eens aan de degene naast je in de trein: “Wat doe jij?” En je hoort hoe dat bedrijf en die branche in elkaar zit. Luister, vraag door. Arbeidsmarktkennis on the go! Zoek diegene meteen even op op LinkedIn, nodig uit en kijk of jullie gezamenlijk mensen kennen en vertel daarna je eigen verhaal. Laat het verleden, het eventuele moeizame proces en alle afwijzingen achterwege en vertel vooral over je wens en de toekomst.
Je actie: Zorg dat je verhaal op een positieve manier in een paar zinnen kunt verwoorden. Wat is het antwoord op de vraag: Wat doe jij eigenlijk? Oefen deze paar zinnen met een vriendin. Kijk daarna nog eens naar je LinkedIn profiel en maak deze compleet en op orde. Die moet aansluiten bij het verhaal dat je vertelt.
- Authentiek zijn verkoopt. Wees jezelf. Een inkopper. maar in de praktijk vaak erg lastig: Wie ben ik eigenlijk ? En hoe verwoord ik dat dan?
Je actie: Er zijn vele oefeningen te bedenken maar ik heb er 1 gekozen: Vraag 10 mensen in je omgeving jouw mooiste 3 eigenschappen te benoemen. Maak met de meest gegeven antwoorden een top 3. Kijk naar je online profielen, je verhaal, je cv en je brieven. Zijn deze eigenschappen (tussen de regels) zichtbaar? Ook in het format: kleur, lettertype, vormgeving? Het cv van een zakelijk formeel type is in mijn beleving alleen al qua opmaak echt anders zijn dan een van een blij enthousiast creatief .
- Als ze je vraag niet kennen, krijg je ook het antwoord niet. Vele voorbeelden hiervan zijn er, vooral op Twitter. Afgelopen week nog vertelde ik op Twitter de namen van 3 hotshots die ik graag wil spreken in 2015. Een van de 3 ben ik nu een afspraak mee aan het plannen. Gewoon, letterlijk door een zinnetje op Twitter, kijk maar:
@Nanda_den_Boef ik zou bijvoorbeeld heel graag eens @RemcoClaassen of @BenTiggelaar_BT en @annemarievgaal willen spreken #toppers
— Fiona Stoop (@FionaStoop) 31 december 2014
Je actie: Maak nu een lijst met vragen waar jij het antwoord op zou willen weten. Wie is het hoofd P&O van.. Wie kent iemand op afdeling… Zet het in je telefoon. Vraag erom in al je gesprekken: “Ken jij toevallig iemand die….. “
- Gebruik zoekwoorden in je online profielen. Waar zoekt je doelgroep op? Leer jezelf aan deze zoekwoorden te gebruiken in profielen, tweets, updates etc. Zoals jij zoekt naar recruiters zoeken zij ook naar jou. Maak het ze makkelijk je te vinden.
Je actie: Gebruik je functietitel maar ook de in jouw branche relevante woorden. Directie-secretaresse maar secretaresse en management-assistent maar ook notuleren, managementtips etc.
Heb je een van deze tips geprobeerd en wil je je ervaring met me delen? Je mag me altijd whatsappen, mailen of dm-en op Twitter. En onthoud: alle nieuwe dingen gaan niet in 1x perfect. Proberen is beter dan in je oude patroon verder gaan. Daag jezelf uit, doe je jas aan en ‘ga de boer op’. Je bent het waard.
Fiona Stoop
Is auteur van het boek ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en geeft energieke training en advies over het nieuwe solliciteren, personal branding en social media waar ze naast de laatste wetenswaardigheden, belangrijke tips en expertise haar eigen successen en die van haar klanten deelt op dit gebied.
Hulp nodig bij het nieuwe solliciteren? Lees er hier alles over. Op zoek naar een loopbaancoach of outplacement? Dat lees je hier. Of plan hier rechtstreeks in haar agenda een oriënterend gesprek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!