Opvallend solliciteren, dat kan jij ook

Alweer heel wat jaren geleden werkte ik als Hoofd P&O van Steps damesmode. Van die tijd en de stapels sollicitanten die ik toen onder ogen kreeg staat me er één nog heel goed bij: Een sollicitant stuurde een grote koker met een badeentje en een brief waarin stond: ‘Ik ben me er eend(t)je!’ Die koker met dat badeentje is nog net niet het hele bedrijf doorgegaan. De sollicitant in kwestie is overigens niet aangenomen, maar aan dat eendje lag het zeker niet.

En dan één van de deelnemers van mijn training: Ze solliciteerde onlangs nog op geel papier en deze inleidende tekst:

Ten eerste. Wees gerust, ik stuur nooit gele emails of memo’s. Wel maak ik graag notities op geel papier. Want zwart op geel blijkt het brein goed te onthouden, bovendien heeft het iets vrolijks.

Ze werd tot haar verbazing uitgenodigd voor een gesprek! Deze baan werd het uiteindelijk niet, maar met de eerdere uitnodiging in het achterhoofd durfde ze het nog eens aan. Ze solliciteerde weer op een opvallende manier en werd aangenomen!

Het derde opvallende sollicitatieverhaal kwam deze week, van Elies Kouwenhoven. Klik op de link en lees dat ze solliciteerde met een brief die ze uit haar tenen schreef, wars van alle formaliteit. En mocht aan de slag.

Even terug naar jou. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Verdwijnt je cv grijs en onopvallend tussen de dikke stapel sollicitanten of valt deze al meteen in het begin op? Dan wordt het misschien wel tijd om eens (doe eens gek) iets opvallends te doen of te sturen, iets wat bij jou past maar toch net even opvalt!

  • Heb je er wel eens aan gedacht om een stukje gesproken tekst mee te sturen, bij je sollicitatie naar bijvoorbeeld een receptie/klanten/retail baan?
  • Of een kort filmpje bij een representatieve functie (doe bijvoorbeeld gewoon eens nette kleding aan, opmaken etc, webcam aan, zorg voor rust en een nette achtergrond en even enthousiast inspreken: hierbij ontvangt u mijn brief en cv, als er vragen zijn hoor ik dat graag!)
  • Of een net even anders cv, kies er een uit deze 279 gratis cv templates in word. Des te meer je naar beneden scrolt, deze te uitgesprokener ze worden.
  • Bezorg eens iets wat echt bij JOU past, bij je cv. Zo weet ik me uit mijn Unique Uitzendburo tijd iemand te herinneren die een offerte liet bezorgen door een dame op rolschaatsen in een koffertje zonder sleutel. En de sleutel kwam 3 dagen later. Opvallend!
  • Of doe iets wat juist bij het bedrijf past. Een recruiter die ooit bij Heinz werkte wist te vertellen dat ze ooit een sollicitatie in een ketchup fles kreeg.
  • Maak je websites? Maak een website!
  • Maak je docu’s? Kies voor film!

Want één ding is zeker: Als jij een standaard brief met standaard cv en standaard verhaal vertelt moet je van hele goede huize komen om op te vallen. Of geluk hebben. Ik wil je hierbij uitdagen je grenzen eens op te rekken en te experimenteren. Probeer één keer opvallend solliciteren. Het is een kwestie van durven en gewoon doen. Wie niet waagt wie niet wint. Wat heb je te verliezen?

Zit je zelf met een sollicitatievraagstuk? Lees hier meer over het nieuwe solliciteren. Je bent daarnaast welkom om te sparren over hoe wij je kunnen helpen.

Fiona Stoop

Is auteur van het boek ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en geeft energieke training en advies over personal branding en social media waar ze naast de laatste wetenswaardigheden, belangrijke tips en expertise haar eigen successen en die van haar klanten deelt op dit gebied. De eerstvolgende open training is de 2-daagse training in Den Haag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *