Experimentje; werkt solliciteren met Google Glass al?

“Hoe zou solliciteren met Google Glass zijn?”  Vroeg ik me al maanden af, nadat ik zag hoe Daphne Horn (een van de 3 Nederlandse Glass explorers) demonstreerde. En hoe cool zou het zijn om dat eens te mogen proberen?

November 2013 was het zover. We mochten 1,5 uur lang de mooie rode Google Glass van Amerikaanse Glass explorer Chara lenen en na een korte uitleg testen bij solliciteren. Vastgelegd door filmmaker Teddy (www.noshark.nl), geassisteerd door loopbaanprofessional Elja en in de hoofdrol ‘s-lands bekendste werkzoekende Niek (www.helpniekuitdeww.nl). En gefotografeerd door Yvette (www.eyescream.nl).

Ter voorbereiding bekeken we alles wat er maar te vinden was over Google Glass. Vooral gelikte filmpjes met mooie beelden over wat het kan of mogelijk in de toekomst zou gaan kunnen. Wij besloten het daarom gewoon eerlijk en praktisch aan te pakken: we krijgen ‘m, we hebben de uitleg, en dan??? Dat hebben we voor je vastgelegd in een Youtube. Deze vind je onder aan deze post.

Solliciteren door alleen brieven op advertenties te schrijven is wat mij betreft nu echt passé

Toen ik de Glass op mijn neus zette realiseerde ik me als geen ander dat alleen maar solliciteren met een cv en brief op een krantenadvertentie nu echt definitief verleden tijd is. En op de bank blijven zitten echt niet meer kan. De technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om te netwerken, te communiceren en te solliciteren op een snellere manier van ooit te voren en met meer impact dan vroeger. Solliciteren is een proces geworden van brieven schrijven in combinatie met netwerken, profileren en snel en makkelijk zoeken van kansen. Of Google Glass een hit wordt weet ik niet, maar ik weet wel dat er een ontwikkeling gaande is dat internet overal beschikbaar wordt. En we niet meer allemaal op ons mobieltje zullen turen. Omdat de informatie beschikbaar wordt om ons heen. Nu al bij o.a. horloges en brillen. Verdiep je als sollicitant daarom in alles wat het internet te bieden heeft, te beginnen bij social media als Linkedin. Om daarna te kijken hoe technologie het solliciteren makkelijker kan maken. Je doet jezelf er echt een plezier mee.

Wat kan de Google Glass (niet) betekenen bij werk zoeken?

Terug naar de Google Glass. Wat kan het? Wat het op dit moment al kan is allereerst goed en makkelijk foto’s nemen. En maken van video-opnames. Wat in sollicitatiegesprekken behulpzaam zou kunnen zijn, om het gesprek samen met je loopbaancoach te kunnen terugkijken en evalueren. Sterker nog: Hij of zij kan zelfs in een hangout live meekijken en je meteen van commentaar voorzien. En…. nooit meer te laat komen voor een sollicitatie, want de Glass wijst je haarfijn en erg goed te weg naar je sollicitatiegesprek. Ook in het openbaar vervoer. Hij kan notificaties in beeld brengen (van bijvoorbeeld vacatures) en aantekeningen voor je gesprek in bijvoorbeeld Evernote zichtbaar maken.

Wat kan Google Glass (nog) niet? Waar we nog niet tevreden over waren (wat je al wel in allerlei gelikte filmpjes ziet) is het zoeken op Google. 10 keer herhalen en dan nog de verkeerde gegevens op het scherm krijgen, onderbreekt je gesprek natuurlijk enorm. Hij spreekt dan ook alleen nog maar Engels. En een Nederlandse naam opzoeken in het Engels vereist creativiteit en doorzettingsvermogen. En daarmee is het gemak van snel het Linkedin account van je gesprekspartner te kunnen bekijken helaas (nog) geen optie. Maar stel dat dat binnenkort wel kan, dan opent dat een scala aan mogelijkheden.

Kansen Google Glass bij solliciteren

Ok. Zoekopdrachten zullen ongetwijfeld net als bij mobiel beter gegeven kunnen worden in de nabije toekomst. Dan biedt dat zeker goede kansen.

Want stel je voor….

  • De intercedent van een uitzendbureau noemt in het gesprek een bedrijf waar een vacature is, maar je kent het bedrijf niet. Snel zoek je de gegevens erbij. Wat je vindt kan je meteen in het gesprek betrekken.
  • De recruiter vraagt je in een sollicitatiegesprek naar je mening over de jaarstukken van vorig jaar. Hop. Nooit meer met je mond vol tanden staan. Met 1 zoekopdracht scan je het stuk.
  • Je staat bij een netwerkevenement en je spreekt iemand van een interessante organisatie. Snel browse je door zijn Linkedin profiel, ziet de vacatures en kan meteen de informatie mee nemen in je gesprek. Hee ik zie dat jullie een vacature op marketing hebben, interessant! Is er ook iemand van markering aanwezig vandaag?

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!

En dan nog de face recognition, de gezichtsherkenning van Glass… Zeer omstreden, en daarom staat het nog uit. Behalve voor Amerikaanse politieagenten begreep ik. Ik heb er de nodige twijfels en vragen over, die gezichtsherkenning. Maar even kijkende naar de kansen, wat zou het kunnen?

  • Sta jij ook altijd bij de verkeerde mensen te praten op een netwerkevenement? Met de face recognition loop je de netwerkruimte binnen en ziet in je Glass links achter in de ruimte de directeur van het bedrijf waar je graag wilt werken. In 1 streep loop je erop af.
  • In de hal zit je te wachten op een recruiter om straks je sollicitatiegesprek in te gaan. Er komt iemand langs gelopen. Is hij de recruiter? Nee de glass zegt dat het iemand anders is. Even later komt hij aangelopen en je Glass herkent hem direct. Vol zelfvertrouwen sta je op en geef je een hand.
  • En stel dat diegene die langs liep iemand was die ook handig zou kunnen zijn in je zoektocht naar een baan. Je weet nu wie het is, spreek hem aan! Altijd weten wie er om je heen staan en langs je lopen, hoe gemakkelijk zou het zijn meteen deze mensen te kunnen aanspreken.

 

Tot zover de techniek. Die tof en futuristisch klinkt en vol kansen zit. Ik zie ze. Maar…ook ik vraag me af of we dat met zijn allen wel willen. Nooit meer privacy. Ik weet nu al dat ik echt thuis mijn kinderen niet aan Glass onderwerp. Thuis gaat ie dus af. Met al die enge internettende gluurders op de loer. Brr.

Dus hoe enthousiast ik ook van dit mooie technologische snufje word, tot slot een oproep aan de politiek: Zorg dat je zo snel mogelijk regels hebt. Want technologie klopt op de deur. Voordat het te laat is. Dan kunnen wij veilig onze kansen pakken. Dank u!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *