Solliciteren met Twitter voor gevorderen, tips voor #advanced Twitter gebruikers

Je bent gestart met Twitter, vol goede moed en bent er ook nog erg actief. Maar je haalt maar niet je doel, de baan is niet in zicht. Dus wat nou als je al een tijd op Twitter zit maar het gevoel hebt dat het er allemaal niet toe doet? Voor diegene is deze blog!

Kleine successen tellen

Voor je de rest van deze blog leest, realiseer je wat je allemaal al wél hebt bereikt: een nieuw netwerkcontact, een nieuwe volger, een blog of filmpje die je anders niet zou hebben gelezen, een goed gesprek met iemand naar aanleiding of zelfs op Twitter. Solliciteren met Twitter is niet altijd het ‘langs zien komen van een vacature en het reageren daarop’. Het ligt vaak genuanceerder en gaat in kleine ongemerkte stapjes: weer een mooi contact erbij, iemand die je tweet leest en reageert. Van het een komt het ander, via het een kom je naar het ander. Zie dus allereerst je eigen resultaat en sta stil bij wat je allemaal niet had voor je startte. Een opeenstapeling van kleine successen wordt vanzelf een groot succes.

Evalueer regelmatig wat je doet

Evalueren hoe succesvol je bent op Twitter helpt je om je boodschap bij te stellen of je activiteiten aan te passen. Tel bijvoorbeeld het aantal retweets, favorieten of reacties. Of meet hoeveel mensen er op je LinkedIn profiel kijken naar aanleiding van een Twitter oproep. Je kunt dat natuurlijk gewoon in Twitter.com zelf doen, maar er zijn ook diverse meet-appjes op de markt. Ik gebruik zelf vaak Bufferapp.com om berichten te verspreiden en te meten.

Ook het tijdstip is iets waarmee je kunt experimenteren. Over hét ideale tijdstip om berichten op social media te plaatsen, spreken verschillende onderzoeken elkaar tegen. Het is natuurlijk erg afhankelijk van je doel en doelgroep. Ter verduidelijking: Een bakker die broodjes wil verkopen doet dat op een ander ideaal tijdstip dan een restaurant die een nieuwe dinerkaart wil aankondigen. Het is onmogelijk om generiek aan te geven wat het beste tijdstip is. Ik raad je dan ook aan hiermee te experimenteren en dezelfde boodschap op een paar verschillende tijdstippen te herhalen. En wederom te onderzoeken wat in jouw situatie werkt.

Experimenteer

Als je altijd hetzelfde doet en zegt, kun je niet goed meten wat het verschil is in resultaat. Experimenteer bewust eens met verschillende manieren van berichtgeving. Een persoonlijk bericht levert bijvoorbeeld andere reacties op dan een zakelijk bericht. Een vraag roept meer reactie op dan een stelling. Kies ook eens bewust een ander onderwerp, of een andere invalshoek. Experimenteer met tweets mét en zónder beeld erbij. Of een kort filmpje. Herhaal een tweet eens. Speel met taal. Betrek mensen bij je bericht. Of juist niet. Wat werkt er voor jou? Durf!

Waar ben je van?

Waarvoor, voor welke baan, kunnen we jou bellen? En waarom wil je juist die baan? Daarom heen bouw je je Twitter berichtgeving. Ook al zit je wellicht thuis, je blijft diegene die op zoek is naar een baan als …. #vulmaarin. Zorg dat wij weten wat jouw mening is op dat vakgebied. Wat je specifieke aandachtsgebied is. Wat je drijft daarin. Wat je leuk vindt. Je passie. Blijf je vakliteratuur lezen en vindt daar wat van. Blijf vakbeurzen bezoeken en bericht daarover. Blijf vakgenoten spreken en twitter daar ook over. Dat vinden we leuk om te lezen en te volgen. En zo blijf je ook bij in je vak. Win-win!

Twitter sollicitatie checklist

Je bent al een aantal weken of maanden bezig, maar je hebt het gevoel dat er niets uitkomt. Je wilt het al bijna opgeven. Kijk zorgvuldig naar de volgende controlevragen om te beoordelen of je nog iets zou kunnen veranderen. In mijn opinie is het meestal iets kleins waar je nog even aan moet denken en je zult zien dat het voor je gaat werken.

 • Hoelang ben je bezig? Verwacht de eerste weken (soms maanden) niet te veel resultaat. Zie het als een grote ontdekkingstocht, ga door en geef niet op. Houd focus en houd de moed erin.
 • Bekijk je laatste 50 tweets als een buitenstaander. En je bio. Is duidelijk waar je voor staat en wat je zoekt? Waarvoor kunnen we bij jou aankloppen? Kies en maak het zo specifiek mogelijk.
 • Is duidelijk wie je doelgroep is? In welke vijver moet je vissen? Zoek je deze doelgroep ook actief op en verbind je met ze online?
 • Is je profiel volledig ingevuld?
 • Is je profiel openbaar en door iedereen benaderbaar (voor maximaal bereik)? Is er een foto zichtbaar? Ben je op deze foto te herkennen?
 • Heb je goede zoekwoorden op je Twitter kanaal (zowel in je bio als in je tweets), waar je recruiters en vakgenoten op zoeken?
 • Werk je (in ieder geval op doordeweekse dagen) dagelijks op Twitter? Deel en reageer je? Post je nieuwe berichten? Retweet je? Favorite je?
 • Heb je al eens geprobeerd of actief zijn op een ander tijdstip voor je kan werken?
 • Vind je het leuk? Wat heb je nodig om het leuk te vinden? Ga eens op zoek naar informatie, mensen, contacten die je persoonlijk raken. (Dat hoeft niet per se zakelijk te zijn.)
 • Heb je het gevoel dat je met mensen praat of met (afstandelijke) accounts? Nodig eens wat mensen uit van je LinkedIn-, Facebook- of Twitternetwerk van wie je denkt dat het leuk is om koffie mee te drinken.
 • Reageer je snel genoeg op interessante berichten?

Weet je het echt niet meer? Vraag je netwerk mee te denken over de inhoud van je account, tweets, updates of posts. Openlijk of persoonlijk. Dat kan ook nog weleens werken. Je mag me ook altijd om advies vragen.

Geen reactie op je vraag

Heb je een vraag geplaatst maar je krijgt maar geen (goede) antwoorden? Dan nog even het volgende…

Als je geen of niet toereikend antwoord krijgt, check dan allereerst of je concreet genoeg bent geweest. Begrijpen mensen wat je bedoelt en hoe ze je kunnen bereiken om je te helpen?

Vervolgens herhaal je je vraag. Op LinkedIn of Facebook kan dat na een of meerdere dag(en), op Twitter kan dat al na een kwartier. Misschien hebben je volgers je vraag gewoon niet gelezen. Of hadden ze geen tijd en vergaten ze hem daarna weer. Ik zeg dan vaak: “Is er nou helemaal niemand die weet of…?”

Experimenteer met de plek waar je de vraag stelt. Een vraag in een groep op LinkedIn kan zo maar een ander resultaat geven dan een vraag op Twitter of Facebook. Welke mensen zitten er in het betreffende netwerk?

En wat je ook doet: Vooral niet opgeven…!

Wil je zelf Twitter beter leren gebruiken om daadwerkelijk resultaat te halen? Meer info lees je hier. Je bent daarnaast welkom om te sparren over hoe wij je kunnen helpen.

Fiona Stoop

Is auteur van het boek ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en geeft energieke training en advies over personal branding en social media waar ze naast de laatste wetenswaardigheden, belangrijke tips en expertise haar eigen successen en die van haar klanten deelt op dit gebied. De eerstvolgende open training is de 2-daagse training in Den Haag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *