Verkooptechnieken voor sollicitanten

Vandaag was het zover, de allereerste PintaPeople Hangout met Jarco Penning van www.desalescoach.eu in de hoofdrol! Met als onderwerp: verkooptechnieken voor sollicitanten. Sollicitatietips vanuit een ander perspectief, een ander vakgebied.

Vanaf nu zullen er regelmatig Hangouts opgenomen worden die je op een vrolijke manier uitnodigen in beweging te komen (of blijven!), net even anders te kijken naar de dingen die je doet. Doen is de beste manier van denken, daar doen wij graag aan mee!

Jarco’s tips, verkooptechnieken voor sollicitanten


1. Vraag je inner-circle

Solliciteer vanuit een glashelder besef van jouw sterke punten. Hoe kom je daarachter? Stuur een persoonlijke mail naar jouw inner-circle (10 mensen, vrienden, familie, goede collega’s, kennissen etc) met de vraag:

‘Zou je mij even willen helpen? Zoals je wellicht weet ben ik druk op zoek naar een (nieuwe) baan. Om een goede indruk te maken, wil ik graag scherp krijgen waar ik goed in ben. En waar ik mezelf ik kan verbeteren. Zou je mij 5 sterke & 3 ontwikkelpunten willen mailen? Dan kan ik daarmee aan de slag. Superbedankt alvast voor je reactie!’

2. Stel je gelijkwaardig op

Als sollicitant kun je het gevoel hebben de underdog te zijn. Dat is funest voor een vruchtbaar gesprek en dito indruk bij de potentiële werkgever.

Hoe beïnvloed jij de gelijkwaardigheid?

Door enthousiast, positief kritische vragen te stellen over de organisatie, de doelen die zij hebben gesteld, over de persoonlijke ambities van de contactpersoon, zijn ervaring(en) zelf. En vraag ook: waar bent u zelf trots op als u naar uw werk kijkt? Waarmee maken jullie het verschil in de markt? Hoe ziet uw ideale kandidaat precies uit? Door dit soort vragen laat je zien dat je gelijkwaardig in het gesprek zit. Jij brengt hen net zoveel als dat zij jouw iets brengen. (Onthoud: je werkt daar straks misschien wel 40 uur per week!)

3. Werk vanuit een 5 jarenplan

Als je geen plan hebt, word je onderdeel van andermans plan.

Dit betekent dat je haarscherp op papier zet hoe jouw ideale toekomst eruit ziet. Stel je voor dat het 5 jaar na vandaag is. Je kijkt terug. Je bent apetrots op wat je hebt bereikt! Wat heb je dan precies gedaan?

Pas als je dat helder hebt: dan ga je plannen. De stip op de horizon is jouw droom. En die maak je concreet met een meetbaar doel.

[Voorbeeld]

  • Droom: Een broodjeszaak te runnen.
  • Doel: over 5 jaar ben ik eigenaar van een broodjeszaak.
  • Plan: stap 1: ervaring opdoen bij La Place Restaurant

Erover praten met iedereen. Deel je droom! Bezoek horeca-beurzen, interview succesvolle horeca-ondernemers. Lees biografieën / succesverhalen van horecazaken. etc.

Door je brein structureel te voeden met ideeën die in lijn liggen met het doel zit je in de ‘driver seat’.

Jij bent aan de bal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *