Personal branding, het is net als vissen
Wie een van mijn lezingen wel eens heeft bijgewoond weet dat ik graag de metafoor van het vissen gebruik, als het aankomt op het succesvol uitvoeren van personal branding. Een perfecte metafoor, want we ‘vissen’ door personal branding naar zichtbaarheid bij onze doelgroep, naar klanten, banen, netwerkcontacten en informatie. Voor vissen heb je een haakje, aas en een vijver nodig. In deze blog geef ik je een handvatten en concrete vragen waar je zelf mee aan de slag kunt.
Personal branding; Het is net als vissen. Je hebt nodig..
Het haakje: Wat maakt jou anders en onvergetelijk?
Voordat je van start gaat met branding is het noodzakelijk jezelf de vragen te stellen:
- Wie ben ik eigenlijk? Wat zijn mijn eigenschappen, valkuilen, kwaliteiten, energiegevers. Hoe kom ik over op anderen?
- Wat wil ik bereiken met online personal branding? Wat zijn mijn doelen.
- Wat maakt mij uniek ten opzichte van anderen die hetzelfde werk doen? Waarin onderscheid ik me?
Ik weet het, deze vragen zijn makkelijker gesteld dan beantwoord. Toch heb je de antwoorden nodig bij het vorm geven van jezelf als brand. Afhankelijk van het resultaat van je antwoorden formuleer je namelijk straks je boodschap. Dus neem de tijd om deze vragen te beantwoorden (of kom langs in mijn praktijk, dan gaan we samen op zoek naar jouw personal branding ingrediënten. TIP: Formuleer bijvoorbeeld eens je top 3 van jouw persoonlijke eigenschappen (wie ben je) en bekijk aan de hand daarvan eens door je oogharen je social media kanalen.
Aas: Wat is jouw specifieke aantrekkelijke en persoonlijke verhaal/ boodschap/ vraag
Als je eenmaal weet wie je wil branden en wat je wil bereiken is het tijd voor actie: Hoe ga je de resultaten van het haakje vertalen in een passende boodschap; Wat wordt je verhaal? In woord, beeld, video of geluid. Alles is tegenwoordig mogelijk. Wat ga je over jezelf vertellen? Hoe voeg je waarde toe aan je doelgroep? Houd je het zakelijk, of liever privé? Of een mengeling daarvan? In welke taal ga je jezelf uiten? Wat wordt je tone-of-voice?
TIP: Heb je in het eerste onderdeel bijvoorbeeld bepaald dat je een secuur persoon bent? Laat dit ook tot uitdrukking komen op je social media kanalen (en natuurlijk in gesprekken). Voor jou is het bijvoorbeeld extra belangrijk als secuur persoon om te letten op spelfouten (voor de hand liggend). Denk er daarnaast goed over na hoe je het op andere manieren kunt laten zien. Zo kan ik me voorstellen dat juist jij net even wat langer nadenkt voordat je iets post (blijf dat ook doen) en bij mogelijke vragen of opmerkingen via social media zorgvuldig en secuur je reactie afweegt. Ook bij het plaatsen van beeld en video zou je dan weer kunnen nadenken: hoe kan ik mijn eigenschap ‘secuur’ laten zien. Zo laat je consequent deze eigenschap zien.
In eerste instantie kan het wat vreemd aanvoelen om op deze manier over je berichten en communicatie na te denken, maar wees gerust: het went vanzelf. Je zult hiervoor wellicht wel vaardigheden nodig hebben die je tot nu toe niet hebt hoeven aanspreken, op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, technologie, social media, storytelling, netwerken, taal en schrijven, etc.
Als je daar inderdaad meer opleiding in kunt gebruiken, zoek je voor meer gratis informatie erover op blogs van experts, of op Youtube. Kijk ook eens op de opleidingskanalen (Engelstalig) Coursera, Udemy of Lynda voor cursussen over verschillende onderwerpen. Of kom natuurlijk langs in mijn praktijk, om samen gedegen aan de slag te gaan met jouw boodschap.
De vijver: Wie moet er happen? Wat is je doelgroep?
En dan tot slot de doelgroep natuurlijk: Wie zijn het? Waar hangen ze uit? Wat zijn hun interesses? Denk overigens niet alleen aan de doelgroep zelf: Bijvoorbeeld je klant, nieuwe werkgever of baas. Denk ook eens aan beïnvloeders in een ring om deze ‘eind’doelgroep heen: de mensen op weg naar je doelgroep. Je weet namelijk nooit hoe een koe een haas vangt. Dus om een directeur te bereiken, kan een secretaresse of receptioniste je een zetje in de juiste richting geven.
Rest nog de actie. Gooi dobber in het water en ga . . Kijk wat er gebeurt. Houd bij of je resultaat boekt. Vissen maar!
Fiona Stoop is auteur van ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’, ‘Twitter Werkt’ en ‘Het social media handboek voor coaches’. Zoek je meer info en tips over personal branding of online personal branding? Kijk dan even verder op deze site of vraag een adviesgesprek aan.
Incompany trainingen – open trainingen – adviesgesprekken personal branding, social selling en social media – loopbaanvraagstukken – outplacement – lezingen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!