Wat gebeurt er met social media accounts na je overlijden?
Tijdschrift Linda aan de telefoon. Of ik mee wil werken aan een artikel over Facebookprofielen en overlijden. ‘Wat een heftig onderwerp’ schiet door mijn hoofd. Ook niet alledaags, voor iemand die zich vooral bezig houdt met profileren in het hier en nu. Maar het kriebelde ook meteen, deze vraag. Hij bleef bij me plakken. Want als je dan toch bezig bent met het opbouwen van een zorgvuldig online personal brand, denk dan nu ook even verder. Best natuurlijk eigenlijk. Post mortem personal branding, zeg maar. Dus, leve het leven, maar toch tussendoor even deze post. Om stil te staan bij al die posts die je op dit moment online zet en wat je daar nou eigenlijk mee wil.
Wat blijft er van mijn personal brand over als ik er allemaal niet meer ben? Het opbouwen en onderhouden van een online personal brand, ik ben er enorm voorstander van, dat weten jullie inmiddels over me. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je social media berichten en accounts als je overleden bent?
Alles blijft
In principe is alles wat je online gezet hebt voor eeuwig online te vinden. Dus ook als je inmiddels overleden bent. Tenzij je nabestaande actie onderneemt om het te verwijderen.
Laatst sprak ik iemand waarvan haar collega haar een mooie, ontroerende recommendation had gegeven op LinkedIn die opeens verdwenen was na haar overlijden, samen met het verwijderen van het account. Met tranen in haar ogen vertelde ze dat ze dat ze eigenlijk wel die recommendation had willen bewaren. Als een soort aandenken.
Ik kan me voorstellen dat je daar absoluut niet bij stil staat als nabestaande, in een periode waar je een hoop te verwerken en te regelen hebt. Nu je de keuze hebt, sta er dus even bij stil. Voor jezelf en je naasten? Wat zou je willen nalaten aan de wereld en aan je vrienden, online?
Social media testament en handleidingen hoe te handelen
Wat je wil kun je vast laten leggen in een social media testament. Hiermee kan je gemakkelijk en gratis aangeven wat er met je online profielen moet gebeuren na het overlijden. Handleidingen van de verschillende sociale media bij overlijden vind je ook op de site van Nuvema. Op Facebook kunnen nabestaanden bijvoorbeeld opties aanklikken: Memorial & herdenkingsstatus, Facebookprofiel verwijderen, Ik heb een speciaal verzoek, Ik heb een vraag. Het voordeel van het aanvragen van de herdenkingsstatus boven het gewoon actief laten bestaan van het profiel is dat je netwerk geen suggestie meer krijgt met je naam erin (mensen die je misschien kent) en geen verjaardagsherinnering van je krijgt. Daarbij: alle foto’s en berichten die je ooit postte blijven bestaan, je vrienden blijven ook gewoon je vrienden. Een herdenkingsstatus vergrendelt je profiel wel, hij is niet meer te openen of aan te passen. Als je nabestaanden over je login gegevens beschikken dan kunnen ze er ook voor kiezen om in je Facebook account in te loggen. Ze kunnen dan wel bij al je priveberichten! Een groep aanmaken is iets wat je ook veel ziet, ter nagedachtenis. Zo kunnen je dierbaren samen en onderling herinneringen uitwisselen.
Ook bij Ziggur kan je met eén account regelen wat er met alle social media profielen moet gebeuren als je er zelf niet meer bent. Ziggur biedt je de mogelijkheid om voor alle websites waar je een online profiel hebt, vast te leggen wat jij wil dat daarmee gebeurt op het moment dat je komt te overlijden. Dit kun je doen voor alle bekende én onbekende websites en sociale netwerken.
Maar kijk uit..
Iemand doodverklaren op Facebook bleek een eitje. De controle van de aanvragen hiervoor blijkt niet waterdicht. Een redacteur van Buzzfeed deed een aanvraag voor een collega door een speciaal formulier in te vullen. Hij zei: eerstegraads familielid, voegde link naar rouwadvertentie toe van overleden 74-jarige man met bijna dezelfde naam (het scheelde één letter).
Facebook keurde het verzoek zonder problemen goed, waardoor de ‘nepdode’ niet meer in zijn account kon inloggen. Via een formulier kon hij zijn account weer heractiveren, maar daarop kreeg hij in eerste instantie een automatisch mailtje met de tekst “We are sorry for your loss.” Na een uur was het account desondanks weer actief, maar er zijn ook mensen die zeggen dat het 2,5 dag duurde voor het probleem was verholpen. Het zal je maar overkomen..
If I die..
Het zal eens niet zo zijn: Voor diegenen die nog wat willen vertellen na hun overlijden aan dierbaren is er zelfs een app! De If I die Facebook app geeft je de mogelijkheid om een bericht op webcam na je overlijden te sturen naar drie dierbaren op Facebook. Facebook gaat bovendien volgens dit bericht gebruikers de keuze geven om hun account na de dood over te dragen aan een specifiek persoon.
Van de ene gedenkplek naar de ander
Over Facebook gesproken. In mijn zoektocht naar informatie over het onderwerp kwam ik ook een begraafplaats uit Anchorage tegen, deze biedt nu al mogelijkheid met QR code op je gedenkplek in het echte leven te gaan naar de gedenkplek op Facebook, voor 150 dollar. Hoe zou jij dat vinden? Done of not done? Of wellicht juist geweldig? Laat het weten!
Een doorkijkje in de toekomst
Tot slot. Berekend is dat Facebook rond 2065 meer dode dan levende gebruikers zal hebben. De vraag is wat Facebook met al die profielen zal gaan doen. Een soort gescheiden herdenkingshoek? Waar je naar toe kunt gaan als je daar behoefte toe voelt? Ik ben benieuwd.
Leef het leve en werk bewust aan je personal brand. Dank voor je tijd. Maak het bespreekbaar.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!