Je directie of manager overtuigen van het nut van social media

Je hebt zelf een LinkedIn of ander social account en ziet de voordelen ervan in. En je zou zo graag je management ook zo enthousiast over het medium zien. Omdat je ervan overtuigd bent dat het voordelen voor de business heeft. Hoe doe je dat?

Mensen die nog geen gebruik maken van social media zitten vaak vol boordevol belemmerende overtuigingen over social media. Oordelen en vooroordelen buitelen over elkaar heen. En dat geldt voor directieleden nog eens des te meer. Want boven alles wat ze doen hangt een vergrootglas. Logisch dus, dat er in de directiekamer nog wel eens aarzelend wordt gereageerd op persoonlijk social media gebruik. Toch is dat niet helemaal terecht. Het levert namelijk vaak meer op dan dat het kost (zowel voor hen persoonlijk als voor het bedrijf) en met een goede voorbereiding en overdachte visie op hun ‘personal brand’ en ‘corporate brand’ valt er weinig te verliezen. Bovendien: authenticiteit en openheid zijn helemaal van nu.

Vijf activiteiten die je kunnen helpen je directie of management te overtuigen van social media gebruik

Doe onderzoek

  • Er zijn genoeg algemene cases over het nut van social media te vinden. Kan je ze online niet vinden? Vraag er gewoon naar op Twitter of LinkedIn.
  • Zoek uit of er cases van anderen zijn in dezelfde business als het bedrijf waar jij voor werkt die laten zien dat het werkt.
  • Zoek uit of concurrerende bedrijven en de bijbehorende directieleden al op social media zitten. En of ze succesvol zijn. Hoe deden ze dat? Wat was hun geheim en waar liepen ze tegen aan?
  • Zoek uit of jullie bedrijf op social media genoemd wordt, door klanten, medewerkers of anderen. Wat is er gezegd? Hoe reageerde het bedrijf? 

Experimenteer

  • Ga zelf of (beter nog) met een klein groepje pioniers aan de slag met resultaat halen uit je persoonlijke accounts en lees, kijk, ontdek. Leer de taal en gebruiken kennen. Ontdek boeiende mensen op social media.
  • Steek de mensen om je heen aan en betrek ze. Olievlek werking.
  • Noteer je activiteiten, het resultaat. Waar, wanneer en hoe heb je dat bereikt?

Laat het zien

  • Laat je eigen positieve resultaten op social media zien, continue. En dat van collega’s die ook al op social media werken en er resultaat uit halen.
  • Stuur artikelen en blogs over de CEO op social media door. Of geef een boek erover kado.
  • Wat doet je directeur graag en wat zijn de zakelijke doelen? Wijs op leuke, interessante tweets/berichten, mensen, producten die je op dat gebied op social media tegen komt. Luister goed naar ‘verkoopargumenten’ in alle gesprekken en maak de koppeling met social media. Een makkelijk bruggetje naar social media is een onlangs gehouden congres/evenement in je branche waar veel (ook online) over gesproken wordt wellicht. Zoek de hashtag erbij en laat de meest interessante opmerkingen eens zien. Dit is helemaal een schot in de roos als de directeur in kwestie eigenlijk wel wilde gaan maar vanwege een drukke agenda zelf niet in de gelegenheid was om te gaan.
  • Dit geldt nog sterker als je ziet dat er commercieel belang is bij aanwezigheid op social media. Wat heeft hij/zij gemist door er niet te zijn?
  • Veel directieleden hebben te maken met de politiek, en de politiek is op social media uitstekend vertegenwoordigd. Zoek op met wie jouw directie te maken heeft en laat zien hoe je ze kunt volgen etc.
  • Idem geldt voor de media/vakbladen. BNR nieuwsradio (de presentatoren en de redacteuren) is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd.
  • Zoek je belangrijkste klanten op met bijbehorende directieleden. Zitten ze op social media? Als je klant mét directie er wel zit, moet de directie van je eigen bedrijf dan niet ook eens in actie komen?

Maak het makkelijk

  • Help hem/haar op weg bij de eerste stappen. Ga ernaast zitten, maak een account aan en leg de basis uit. Zeg erbij dat je niet direct iets hoeft te delen, geef  hem/haar de tijd om te luisteren en te zoeken naar interessante gegevens en help hem/haar daarbij.
  • Maak een Google Alert aan, zodat je directeur alle interessante online nieuwe posts voorbij ziet komen in zijn/haar mailbox.
  • Laat iemand anders het account van directieleden mede monitoren. Jij? De communicatieafdeling? Je directeur heeft het razend druk. In het geval er een vraag of reactie komt op het account is het zaak snel te reageren en het is zaak dat goed te monitoren om afbreukrisico te voorkomen.

Betrek afdeling communicatie

  • Zit je zelf niet op een afdeling communicatie, dan kan het helpen hen bij je wens te betrekken. Grote kans dat zij met dezelfde wens zitten. Samen sta je sterk.

Nog even dit: Ik ben geen voorstander van een ghost-writer, iemand die dus net doet alsof hij/zij de directeur is en namens hem/haar berichten plaatst. Daarmee verliest het account al zijn glans, de directeur in kwestie authenticiteit en ‘plakkracht’. Wat mij betreft een enorme no-go. Liever niet op social media dan fake op social media.

Geef het de tijd. Blijf alert op vragen en opmerkingen die met social media verholpen zouden kunnen worden.

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *