Kiezen vergroot de kans op een nieuwe baan

“Naar wat voor soort baan ben je op zoek?” Deze vraag zal je als werkzoekende niet onbekend in de oren klinken! Ook al is het de overbuurvrouw, de bakker of de juf van school. Kies je reactie zorgvuldig! Het antwoord wat je hierop geeft is van cruciaal belang bij het slagen van netwerken. Kiezen vergroot de kans op een nieuwe baan! Voor heel veel werkzoekenden ligt hier een kans!

Als ik kies, mis ik de kans op een nieuwe baan

“Als ik kies voor één richting mis ik de kans op een baan, dus hou ik alle opties open!” “Ik wil juist nu nog niet kiezen omdat ik denk dat je dat beperkt” zomaar twee uitspraken van werkzoekenden. En: “Straks is er gewoon geen functie!” Ik begrijp het als geen ander: Het is tegennatuurlijk en geeft je inderdaad het gevoel dat je jezelf beperkt in het aantal geschikte vacatures. En natuurlijk is dat ook feitelijk zo. Zeker in deze markt wil je alle opties open houden. En niet het gevoel krijgen kansen te missen. Maar geloof me of niet: je mist juíst kansen door niet te kiezen! Selectief zijn geeft je de power je boodschap beter over de bühne te krijgen en zorgt ervoor dat je vraag blijft hangen.

Kiezen heeft 2 grote praktische voordelen

  1. Je kunt je doelgroep in kaart brengen.
  2. Je kunt je netwerk gericht vragen stellen.

Heb je nog geen baan en gaat je sollicitatieproces niet naar verwachting? Stel jezelf dan nu de kritische vraag of je een heldere keuze hebt gemaakt. En, while you are at it, bouw een controlevraag in: Vraag een vriend, vriendin, collega eens voor je te formuleren wat je zoekt. Klinkt dat helder? Blijft het hangen? Is het beeldend? Zie je het voor je?

Kiezen geeft je de ultieme kans om de kracht van je netwerk optimaal te benutten!

Het belang van kiezen bewees ook nog eens onderzoekster Sarah Vansteenkiste, te zien in onderstaande Hangout die ik met haar opnam:

 

Je doelgroep in kaart brengen

Herken je dit?: Het gevoel op alles wat maar een beetje past te solliciteren? Je reageert op banen onder op en boven je nivo en probeert daar met veel pijn en moeite een geldende motivatie bij te verzinnen. Je bent de hele dag onrustig en bezig, hebt het gevoel dat solliciteren een enorme last is en veel energie kost. En elke keer word je maar niet uitgenodigd, of zit je net bij de laatste 3.

Het zal niet voor iedereen gelden, maar het kiezen van een duidelijke richting geeft je rust en duidelijkheid. Je weet daardoor precies bij welke bedrijven je moet zijn om te solliciteren en te netwerken en weet wie je doelgroep is. Je gaat op zoek naar eventuele toekomstige collega’s en vakgenoten en netwerkt en solliciteert bewust. Omdat je door te kiezen je doelgroep beperkt tot een aantal mensen is de kans groter dat je on top of mind blijft dan als je ‘heel Nederland’ aan het benaderen bent. Als mensen iets tegenkomen wat bij jou past zullen ze zich daardoor eerder geroepen voelen je te helpen en te benaderen, vooral als je helder kunt formuleren wat je waar zoekt (daarover het volgende item in deze blog).

Maak als hulpbron voor jezelf een excel met een aantal kolommen

  • In welke sector(en) wil je werken (kolom 1)
  • Welke bedrijven (kolom 2)
  • Welke afdeling(en) (kolom 3)
  • Wie is het hoofd van de afdeling? (4)
  • Wie werken er op deze afdelingen? (5)
  • Wie is de recruiter van het bedrijf? (6)

En juist de laatste drie bullets zijn de meest interessante, want zij zijn de mensen met wie je gaat verbinden op social media, netwerken, praten, helpen (wederzijds); virtueel en in het echt (IRL, in real life). Het levert je voor nu en voor de toekomst een stevig netwerk op, ook als je eenmaal een baan hebt is het nooit weg de mensen binnen je branche en vakgebied te kennen.

Je netwerk gericht vragen stellen

Stel je voor, er komt een willekeurig iemand langs op LinkedIn (of in het echt) en die zegt tegen je:

  • Ik zoek een baan in de administratieve sector. Heb je een een tip voor me?

Roept deze vraag iets bij je op? Waarschijnlijk niet! Op LinkedIn laat je de vraag voorbij schieten en reageer je niet, in het echt zal je wellicht wat doorvragen. Stel je nu voor, diegene zegt:

  • Ik zoek een baan als junior secretaresse bij Heineken? Weet jij iemand die me daarbij kan helpen of weet je toevallig of er een vacature is?

De eerste vraag is breed uitgezet, in de hoop dat alles mogelijk is. De 2e vraag heel specifiek, de vraagsteller heeft ermee een risico dat je niemand kent binnen de Heineken of dat je daar geen functie weet.

De tweede, specifiekere vraag heeft twee voordelen:

De vraag wordt onthouden.

De 2e vraag is zo specifiek dat hij beter bij je blijft hangen. De eerstvolgende keer dat ik wél een passende voorbij zie komen blijft de vraagsteller me bij en stuur ik de vacature of tip door.

De vraag geeft zekerheid.

De 2e vraag geeft je netwerk zekerheid dat dat ook echt is wat je zoekt. En vooral online (waar iedereen maar een identiteit kan aannemen of van alles kan roepen) is betrouwbaarheid en zekerheid een groot goed. De helper die dus moeite doet om iets door te sturen weet dat hij ‘beloond’ wordt. Want wat is nou een baan in de ‘administratieve sector’ precies? Ik loop daar als helper het risico dat mijn moeite voor niks is, dat dat niet is wat diegene zocht.

Stel een zo gericht mogelijke vraag aan een beperkte groep mensen en zorg dat je bij hen in beeld blijft op jouw eigen positieve specifieke manier.

Succesroute naar een nieuwe baan

Kiezen is een van de onderdelen van de route die we met onze klanten afleggen bij outplacement, coaching en ook bij personal branding trajecten.

Stap 1 Ontdekken (wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik) -> Stap 2 Kiezen (sector en functie(s)) -> Stap 3 Vertellen en Netwerken (je boodschap brengen en vragen stellen: online en offline) -> Stap 4 Volhouden! (de moed erin houden, ook na vele sollicitaties..)

Heb jij nog onduidelijkheid op een van deze stappen? Ga met jezelf aan de slag, eventueel met een vriend(in), collega of coach en ga eerst op zoek naar de antwoorden. Er zijn overigens ook voldoende loopbaanboeken te krijgen op deze vlakken.

Succes!

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *