Een portie lef aub! Personal branding is durven

Hoe langer ik rond loop in dit mooie vak van personal branding, des te vaker ik zie dat ‘durven’ daar toch elke keer weer onlosmakelijk mee verbonden is. Ieder heeft op zijn eigen nivo hierin zijn eigen uitdaging. Een beginnend twitteraar vindt het vaak doodeng om een tweet de wereld in te slingeren, ik moest zelf bijvoorbeeld drie keer slikken toen ik in een live uitzending op tv mocht komen of op het moment dat een heel kwetsbaar artikel live ging. Iedereen loopt onherroepelijk een keer aan tegen die rottige angst. Want stel je voor….

Over angst

Angst is een emotie die je helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Eigenlijk gewoon een normale reactie op een lastige situatie. Maar het positieve eraan is dat het je extra alert maakt. Kijk, dat is dan weer prettig. 

Een effectieve methode om met je angst om te gaan is om het goed voor te bereiden en daarna toch gewoon te gaan doen, te oefenen. Vlieguren maken. Erom te lachen. Fouten te maken, ze te verbeteren, sorry te zeggen waar het moet en weer door te gaan. Hoe ik het doe? Ik stop mijn angst altijd even in een laatje in de keuken: lade open (schrijf je angst gewoon maar letterlijk op een briefje), angst erin, lade dicht en verder.

Nervous and excited are the same sensation. Negative vs positive.

Stop saying you are nervous and start saying you are excited!

-Deb Bixler-

Uit eigen praktijk

Sommige mensen dichten mij, zonder me te kennen, toe dat ik een sterke vrouw ben. Ik ben echter ook maar gewoon Fiona, met al mijn angsten en ervaringen. Het enige verschil is wellicht dat ik gewoon vaak en veel dingen gewoon maar gedaan en geprobeerd heb. En door al dat oefenen ben ik er stiekem beter in geworden. Vertrouwder mee geworden. Ik heb er zelfs plezier in gekregen en experimenteer stukken makkelijker omdat ik weet: ‘Het komt altijd weer goed!’. Ik herinner me nóg de eerste paar keren dat ik voor een groep mensen iets moest vertellen. Verschrikkelijk vond ik het. Of toen ik op weg was naar de eerste radio uitzending of naar de tv studio. Vele malen vroeg ik het me af: “Waarom doe ik dit?!”  om vervolgens de angst van me af te zetten en in een laatje te doen, het resultaat los te laten.

Ook bij mijn eerste tweets had ik het. Wie ziet dit? Wat zouden ze vinden? En bij mijn eerste blogs. Ik weet nog goed dat ik een riskant blogje schreef waarin ik een opsomming maakte van tien tweets die je je baan kunnen kosten. Ik had dus op Twitter tien voorbeeldtweets gevonden en noemde ze met naam en toenaam in mijn blog. Op een zondag ging de blog live. Ik zie mezelf nog op de bank zitten, met Twitter op mijn mobiel, vlak voordat we met het gezin uit eten zouden gaan. De blog ging live en ik hield mijn mobiel bij de hand voor eventuele reacties. Al snel kreeg één van deze 10 mensen kreeg er lucht van en begon me op Twitter voor van alles uit te maken én haar hele netwerk te mobiliseren om zich tegen mij keren. Met het zweet op m’n rug heb ik dit een half uur aangekeken. In vertwijfeling of ik daar iets mee moest. Want hee, ZIJ had die tweet op Twitter gezet. Alles wat ik deed was een vergrootglas erboven houden. Maar het werd steeds erger. Einde van het liedje is mijn besluit geweest de blog te anonimiseren. Heb haar nog een vriendelijke tweet gestuurd, de oorspronkelijke blog verwijderd en de geanonimiseerde blog getweet. Zij vond het ok, iedereen droop af en het leven ging door. Pfew.

Gouden tip 1: Er boven op zitten werkt

Doe je iets nieuws, engs of anders online, dan is er één ding wat je altijd moet doen en niet mag vergeten: Er boven op zitten! Houd je mobiel of laptop paraat en kijk hoe mensen reageren. Snelheid is namelijk alles bepalend. Daarmee kun je een hele hoop (vaak alles nog) repareren. Ook in mijn eigen voorbeeld hier boven zie je dit terug: Alhoewel ik duizend doden stierf, ik had de controle over wat er met mijn post gebeurde en kon direct en adequaat reageren.

Ook Justine Sacco weet (helaas) hoe tijd van invloed kan zijn op wat er met je post gebeurt. Ze twitterde: ‘Going to Afrika. Hope I don’t get aids.’ Ze stapte vervolgens op het vliegtuig, zette haar mobiel uit, om uren later bij aankomst te zien dat ze aan de schandpaal zat. Het kostte haar zelfs haar baan. Ik gok dat als ze na de eerste reacties had kunnen reageren en de tweet had kunnen verwijderen dit anders was geweest.

Gouden tip 2: Zie personal branding als een speeltuin

Besluit dus nú dat je het ‘gewoon gaat doen’: dat boek schrijven, die tweet plaatsen, die blog schrijven, dat filmpje maken. Afgesproken? Ik wens je hierbij dan ook lef en actie toe, opdat je het gewoon gaat proberen. Leg je lat niet te hoog, zie het hele personal branding ‘gedoe’ niet als iets groots en zwaars. Maar als een speeltuin. Durf te experimenteren. Begin klein. Weg met al die redenen waarom je nog niet kunt starten. Wat kan je nu al (wél) doen?

Bereid je goed voor, probeer rust te zoeken, goed diep adem te halen (als je zenuwachtig bent adem je hoog, dat geeft nog meer zenuwen) en maak het niet groter in je hoofd. Zeg tegen jezelf dat het links om of rechts om wel goed komt, wat er ook gebeurt. Als je het niet probeert weet je het niet. Want het tonen van lef betekent niet dat je niet bang bent. Het betekent dat je je niet laat belemmeren door angst.

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

6 antwoorden
 1. Leone Wevers
  Leone Wevers zegt:

  Als we onszelf met wat meer zelfcompassie zouden benaderen dan durven we ook meer dingen uit te proberen, vaak houd inderdaad angst en zelfkritiek ons bij voorbaat al tegen. Leuk artikel!

  Beantwoorden
 2. maatje langbroek
  maatje langbroek zegt:

  Ja interessant!Ben ook wel eens uitgemaakt voor kwezel. zodra ik even niet kan twitteren verlies ik volgers. Mijn tweets zijn best tam, maar hebben wel diepgang, toch geen retweets, ik ben vast te voorzichtig! Ik ga je volgen!

  Beantwoorden
 3. Roos
  Roos zegt:

  In mijn NLP opleiding leerde ik een aantal vooronderstellingen, waaronder:

  ‘Er bestaat geen mislukking, alleen feedback! ..

  Dit zeg ik sindsdien altijd tegen mezelf als ik buiten mijn comfortzone stap! En dat helpt enorm!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] steeds aarzeling? Lees dan eerst deze blog over durven en personal branding. Verzin daarna nou gewoon eens een bericht. Eentje! Welke tekst en welk beeld zou je kunnen posten? […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *