Elke dag aan de slag met je online personal brand, hoe dan?
We vertrouwen mensen meer dan we bedrijven vertrouwen. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat als berichten van een bedrijf worden gedeeld door medewerkers, er 561 procent meer bereik is vergeleken met alleen delen op zakelijke kanalen van het bedrijf. Hoeveel??!! Ja! 561 procent meer.
Zichtbaar zijn online werkt. Niet alleen voor je organisatie, maar ook met het oog op je eigen carrière. Want als je nu begint met het opbouwen van een reputatie en netwerk, kan je er straks (als je weer een nieuwe baan zoekt) zelf ook over 1, 5 of 10 jaar de vruchten plukken. Een goed netwerk opbouwen kost namelijk tijd en aandacht, zoals je een plant liefdevol water en licht en aandacht geeft. In de tussentijd laat je je inspireren door hen en inspireer jij hen. Zij helpen jou en je werkgever zichtbaarheid geven en jij helpt hen weer. Dat is het plan.
Maar wie zit er op jou te wachten? En waar ga je het over hebben? Wie zal het lezen? Wat zullen ze zeggen? Ze zullen dan toch niet denken dat je aan het solliciteren bent? Allemaal hele valide vragen waarin je echt niet alleen bent. Geloof me: Deze vragen spelen door vrijwel ieders hoofd. Gewoon beginnen. Maar hoe dan?
(praktische leestip: onder verschillende woorden heb ik linkjes naar voorbeelden)
Een paar concrete tips om het social media experiment aan te gaan
De voorbereiding
Voordat je zomaar wat gaat doen, is het zinnig om even stil te staan bij doel en doelgroep. Welke doelen heb je met LinkedIn? Wie wil je aanspreken of aantrekken?
Dat werkt het makkelijkste als je echt iemand in gedachte neemt. Je favoriete klant ‘Piet’, of wellicht directeur ‘Klaas’ die jou zo inspireert. Kijk vervolgens door de ogen van Piet en Klaas naar je LinkedIn profiel zelf: Is het voor hen duidelijk wat je voor je hen zou kunnen betekenen? Daarna kan je aan de slag met het posten, delen en liken van berichten. Heb je meerdere doelgroepen, dan schrijf je om en om een post, een post voor Piet en dan weer een voor Klaas.
- Mijn doelgroep is: ….
(Tip: Denk aan concrete namen van personen (Jan Jansen). Aan specifieke functies (CEO’s van telecom bedrijven. Aan kenmerken (hoogopgeleide vrouwen tussen twintig en dertig etc etc).)
Het werkt het fijnst als je echt een persoon in gedachte neemt op het moment dat je je profiel en posts schrijft. Zodat je echt tegen die persoon spreekt.
- Mijn favoriete (doelgroeps)persoon is: ….
Vervolgens kan je aan je slag.
Working out loud
Hardop werken dus, zodat mensen zien wat je eigenlijk doet en weet. Het doel is dat je doelgroep weet en onthoudt wie je bent en wat je voor hen kunt betekenen.
Successen: Succes is aantrekkelijk. Begin gewoon eens met het delen van successen, het laten zien van wat je doet. Dat mag gewoon een enthousiaste post zijn, omdat je vandaag gewoon een mooie werkdag had (niets is immers aantrekkelijker dan jouw positiviteit!).
Kennis en Interesse: Jij hebt verstand van zaken. Je kunt dus ook iets posten over een onderwerp waar je bevlogen over bent, mee bezig bent. Je hoeft niet eens zelf een artikel te schrijven, een inspirerend artikel van iemand anders delen werkt ook, vergezeld van jouw mening over het onderwerp.
Vragen: Een vraag stellen werkt ook.
Working out loud, afgekort met WOL komt in de basis neer op hardop werken, met als doel kennis delen. En jezelf zichtbaar maken.
Tag eens collega’s (dat doe je met @ en de naam), dat zorgt eenvoudigweg al voor meer interactie op je post. En een foto van jou in je werkomgeving (al dan niet met collega’s) doet het ook goed.
Vakgerelateerd of bedrijfsgerelateerd nieuws
Laat zien waar je kennis en interesse zit. Wat speelt er binnen jouw vakgebied? Wat zijn de trends? Heeft je bedrijf of je afdeling net iets nieuws bedacht of opgeleverd? Deel die dingen die jou raken of waar je een inhoudelijke mooie mening over hebt. Houd wel rekening met het feit dat de concurrent of je klant ook meeleest. Als je niet zeker weet of je iets kan posten, kijk dan eens naar jullie social media richtlijn, ‘what we stand for’ of andere regelgeving. Of ga naar afdeling communicatie.
- Volg o.a. de artikelen die door het bedrijf online worden verspreid en deel die nou niet klakkeloos door, maar vergezeld van een persoonlijk sausje.
- Volg de ‘goeroes’ of vakgenoten op je vakgebied of binnen je branche, hiervoor geldt hetzelfde: Deel eventueel inspirerende artikelen verder. Wat is jouw sausje?
Nieuws
Luister op weg naar je werk radio 1 of BNR en volg het nieuws. Wat is er vandaag in het nieuws/ in de krant/ op google verschenen? Kan je daar iets mee? Raakt het jouw vakgebied? In marketing-land noemen ze dat inhaken. Daar zijn zelfs heuse inhaakkalenders voor online te vinden, zodat je vooraf voor het hele jaar publicaties of inhakers kunt inplannen. Zet daarnaast een Google alert aan op jouw personal branding onderwerpen. Zo heb ik bijvoorbeeld een Google alert op ‘arbeidsmarkt’ en ‘personal branding’. Elke keer als ik in mijn mail een interessant artikel lees dan deel ik die eenvoudigweg verder op verschillende kanalen. Ik haal daarnaast zelf zelfs leuke feitjes uit tijdschriften. Het nieuws en de waarde ligt op straat, aan jou om het te verzamelen. Je kunt er vanuit gaan: Als jij het gaaf vindt, is het de moeite waard om het te delen. Vanaf nu altijd in je achterhoofd houden: Kan mijn doelgroep hier iets mee?
Vacatures
In een tijd waar bedrijven steeds moeilijker aan personeel komen, help je je werkgever en collega’s (en dus direct of indirect ook jezelf) enorm als je vacatures mee helpt verspreiden. Dat kan met een simpele like, maar het delen met een persoonlijke tekst erbij is natuurlijk helemaal mooi. Zo laat je ook nog wat van jezelf zien tussen de regels door. Laatst zei iemand tegen me: “Ja maar Fiona, er is zo’n hoge werkdruk op die afdeling, ik durf dat helemaal niet te delen!” Ik ben zelf van mening dat ook in vacature-land op elk potje een deksel past. Er zijn echt mensen te vinden die dat juist heel tof vinden, zo’n hoge werkdruk, en ergens de tanden in zetten. Gewoon delen dus. Tot slot: Heb je de recruiters van het bedrijf waar je werkt al in je LinkedIn netwerk zitten?
Bloggen en video
De holy grail van personal branding natuurlijk is om zelf iets op te nemen of te schrijven. Wil je ermee experimenteren, start dan eens heel praktisch met 3 tips om, of 5 wegen naar, of 7 manieren om… (en blijf daarbij denken aan je favoriete doelgroep-persoon, welke tips zou deze persoon willen hebben van je?). Op LinkedIn kan je in dat kader een video op je timeline zetten of een artikel schrijven.
Nazorg
Elke keer als je wat post houd je je telefoon een half uurtje bij je in de buurt met een schuin oog op wat de reacties zijn. In het alleruiterste geval dat er iets mis is gegaan of de post bij iemand verkeerd valt, ben je er snel bij om te herstellen.
- Onder elke post op LinkedIn zie je hoeveel mensen het gezien hebben. Klik erop, om uit te vinden van welke bedrijven de kijkers zijn. Als je eenmaal na een paar posts je gemiddeld aantal kijkers hebt bepaald weet je daarna of iets het verhoudingsgewijs beter of slechter dan je gemiddelde doet. Experimenteer!
- Social selling index. Klik hier op deze gratis link naar je social selling index om te weten wat nu je score is en op welke onderdelen je eventueel kunt verbeteren.
Nog steeds aarzeling? Lees dan eerst deze blog over durven en personal branding. Verzin daarna nou gewoon eens een bericht. Eentje! Welke tekst en welk beeld zou je kunnen posten? En leg hem voor aan een collega of vriend die al wel actief is op social media. Of aan je (online) marketing afdeling. Of aan mij, mag ook (app maar 06-54607569 of via LinkedIn natuurlijk).
Een warme, betrouwbare persoon, die ook nog eens krachtig overkomt, wint de harten en hoofden van mensen.
Amy Cuddy, Professor Harvard Business School.
Heel veel succes!