Een expert worden in wat je doet

Herken je de gedachte dat als je nog die ene opleiding gevolgd hebt, je klaar bent om jezelf neer te zetten in de markt? Heb je uiteindelijk dat felbegeerde papiertje in handen, dan is de kans echter groot dat je eerst nog even dat boekhoudprogramma onder de knie wilt krijgen dan wel die perfecte tekst voor je website wilt schrijven. En zo creëer je voor jezelf altijd een excuus om niet dat te gaan doen wat je in werkelijkheid het allerliefste zou willen doen: starten met je eigen coachingspraktijk. De oplossing hiervoor? Niet te lang blijven dralen, maar gewoon van start gaan door te gaan doen!

Door: Heleen Hoppesteyn, Hartewensen

Ik geef het eerlijk toe, dit soort gedachten spookten lange tijd ook door mijn hoofd. Ik vond dat ik veel te weinig kennis en ervaring met me mee droeg die van waarde zou kunnen zijn voor anderen. En als resultaat hiervan stortte ik me vol ijver en vuur op allerlei opleidingen. Stuk voor stuk prachtige opleidingen, maar bijzonder genoeg namen ze mijn onzekerheid niet weg. Het feit dat de coachingspraktijk die ik in 2008 had opgericht al binnen een jaar ter ziele was gegaan, droeg bepaald ook niet bij aan mijn zelfvertrouwen. En zo ‘modderde’ ik wat aan. Totdat ik in 2013 mijn passie vond in de deugden en ik onmiddellijk en zonder aarzelen wist: hiervan wil ik mijn werk maken.

Profileren

Sindsdien is alles wat ik doe erop gericht mijn passie door te geven aan anderen. En vanuit bevlogenheid en enthousiasme is het zoveel makkelijker om anderen te bereiken dan wanneer je aarzelend je weg aan het zoeken bent. En weet je wat nu zo geweldig is? Al gaandeweg kun je werken aan het opbouwen van een expertstatus, waardoor mensen jouw naam automatisch gaan verbinden aan een bepaald onderwerp of een specifieke doelgroep. Hoe je dit doet? Door elke gelegenheid met beide handen aan te grijpen jezelf te profileren. En met name sociale media lenen zich hier bij uitstek voor. Je kunt deelnemen aan discussies op LinkedIn, er zelf één starten, reacties achterlaten in groepen op Facebook of regelmatig van je laten horen via Twitter. Wat je ook kiest, doe het consequent en met regelmaat. Laat in ieder geval een paar keer per week van je horen, zonder direct altijd ‘jezelf te willen verkopen’. Door inhoudelijke reacties te plaatsen, te delen wat je interesseert en vragen van anderen te beantwoorden, laat je al heel veel van jezelf zien. Wees daarnaast gul in delen, je zult er (op den duur) voor beloond worden. Door zo je passie te laten zien, wordt deze (h)erkend en zullen gaandeweg steeds meer mensen jou weten te vinden.

De menselijke factor

‘Maar waar moet ik dan over schrijven’ is een vraag die ik veel om mij heen hoor. Het antwoord is wat mij betreft simpel. Veel situaties uit je eigen leven of directe omgeving lenen zich er uitstekend voor om over te schrijven. Zo heb ik al over heel wat opvoedsituaties van ons dochtertje geschreven. En vertel ik over mijn eigen zoektocht rondom mijn gewicht om de door mij ontwikkelde vorm van afvallen te promoten. Het mooie is dat naast de kennis en ervaring die je zo deelt, jouw potentiële klanten je beter leren kennen als mens. En zoals we allemaal weten, speelt in werk de gunfactor een belangrijke rol.

Doen

Heb je je passie gevonden, ga dan gewoon van start.

Laat regelmatig van je horen/zien.

Denk in kleine, haalbare stappen.

Droom groot.

Wees gul in delen.

Verwerk situaties uit je eigen leven of directe omgeving in je berichten naar buiten.

Gebruik elke gelegenheid om je verhaal aan te scherpen en bouw zo stap voor stap aan je expertstatus.

Wees volhardend en heb geduld.

Geniet van wat je doet!

Wat is het eerste dat jij morgen gaat doen om jezelf neer te zetten in de markt?

Heleen Hoppesteyn-Uithoven

Wie is Heleen?

Vanuit mijn eigen bureau Hartewensen werk ik als trainer en coach rondom een door mijzelf ontwikkelde methode om af te vallen: Afvallen met Deugden. Een (online) programma over houden van jezelf en dromen waarmaken waardoor goed voor jezelf zorgen veel makkelijker wordt.

Ik geniet er enorm van als deelnemers aan mijn programma’s hun mogelijkheden en kracht (verder) ontdekken en ontwikkelen en daarbij bewust de keuze maken veel liefdevoller met zichzelf om te gaan. Dat is waar ik me voor inzet en wat mij continu uitnodigt tot het verder ontwikkelen van mezelf.

www.afvallenmetdeugden.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *