Gunnen ze het je wel?

Mensen met een grote gunfactor hebben gewoon meer. Meer leuke vrienden, meer leuk werk, meer gave klanten… Niet dat ‘meer’ nou persé je doel zou moeten zijn, maar soms is ‘meer’ van iets wel handig. Mocht jij op zoek zijn naar ‘meer’, lees dan deze blog. Want mensen met een gunfactor zijn nou eenmaal leuk om mee te werken, er valt in teams goed mee samen te werken en hun energie voelt licht en prettig aan. Je kunt nog zo’n mooi cv hebben, zo’n briljante opleiding of mooie baan hebben, als ze het je niet gunnen zullen ze je toch niet dat mooie project geven.

De gunfactor; Wat werkt tegen je?

Allereerst maar eens een paar dingen die juist tégen je werken als het gaat om gunnen.

 • Terminale serieusheid. Passie is mooi, maar het kan ook doorslaan in te veel en te hard en te serieus met werk bezig zijn. Mensen met een gunaspect hebben de juiste balans in passie en fun. Ze zijn serieus, maar vriendelijk.
 • Luisteren om te antwoorden. Veel mensen luisteren niet echt, ze horen wat je zegt om vervolgens hun eigen verhaal te kunnen vertellen. Door simpelweg meer vragen te stellen zal je zien hoeveel je aan gunaspect wint. Wel oprecht heh, geen trucje ervan maken!
 • Even op je mobiel kijken. Ja, ik maak mezelf er ook schuldig aan, maar even op je mobiel (of je horloge) kijken werkt niet in je voordeel. Als je in gesprek gaat, doe het dan niet half maar met aandacht voor de ander.
 • Roddelen. Funest! Niet doen. Praten doe je met elkaar, niet over elkaar.
 • Een rigide denkwijze. Hen die echt open staan voor wat de ander te vertellen heeft, zijn benaderbaarder en hebben een grotere gunfactor.

Herken je een van deze punten, ga dan gewoon eens vanaf vandaag 30 dagen experimenteren met nieuw gedrag (een 30 dagen challenge dus). Elke dag één ding doen of laten. Bijvoorbeeld: Ik ga 30 dagen tijdens gesprekken niet op mijn mobieltje kijken. Na een maand evalueer je met jezelf wat je ervan geleerd hebt.

“Likability is the greatest predictor of popularity and social acceptance in a group for adults, more important than wealth, status or physical attractiveness.” – John Kinnell

Drie tips voor meer gunaspect

Wil je werken aan een groter gunaspect, opdat mensen je aardiger vinden en je betere resultaten kunt halen? Lees dan deze drie tips.

 • Begin bij jezelf
  • “Op het moment dat we weten dat de ander positief over ons denkt, denken wij ook positief over die ander”. Als jij je zelf dus meer positief naar de ander uitspreekt, dan zal je daarna eerder positiviteit terug ontvangen. En des te meer mensen je leuk vindt, des te meer mensen vinden jou leuk.
  • Even wat dieper. Denk ook eens na over de vraag: Gun ik het mezelf eigenlijk wel?? Als jij het jezelf al niet gunt, hoe moeten wij het je dan gunnen?
  • Als je niet uitkijkt dan zit je namelijk in een negatieve loop: Jij vraagt je af wat de anderen zullen vinden van je… dus je spreekt jezelf niet positief uit naar hen… dus zij spreken zich ook niet uit… en je zit vast want niemand spreekt zich meer uit.. dus weet niemand hoe de ander over hen denkt. En dat terwijl we het allemaal bere-belangrijk vinden om gezien en gehoord te worden! Jij begint, ok?
 • Zoek de overlap
  • Ga eens op zoek naar de overlap tussen jou en de mensen op je afdeling of jou en je klant.
  • We vallen voor mensen die gelijkheid met ons vertonen. Dat kan van alles zijn. Kleding, uitspraken, achtergrond, opleiding, gezinssituatie..
  • Wat hebben jullie gemeenschappelijk? Praat er over verder en je zal zien.. het schept een band.
 • Echtheid loont
  • Het nadeel van dit soort tips in een blog, is dat je ze op niet authentieke manier gaat overnemen. Doe dat niet!
  • Experimenteer en probeer maar noem alleen naar de overlap die er echt is, stel alleen vragen als je het echt meent, etc etc.
  • Als jij echtheid toont, zal de ander dat ook eerder doen.

“Research from UCLA had participants rate more than 500 adjectives based on their significance to likability. The top-rated adjectives had nothing to do with being extroverted, smart or attractive (stereotypes of likability). Instead, the top adjectives were sincerity, transparency and capacity for understanding – science of people”

Lijkt me heerlijk trouwens, dat iedereen een beetje meer luistert, zich opent en aandacht aan de ander gaat geven. Daar wordt niet alleen jouw wereld, maar ook DE wereld een stukje mooier door.

Laat je me weten hoe het ging?