Veilig dienstverband? Wake up!

Wat doe jij als jij morgen aan de beurt bent? Als je een brief op de mat vindt met de mededeling dat je ontslagen bent? De wereld verandert steeds sneller, en al denk je dat buiten de deur te kunnen houden, je werkgever ziet daar ook kansen. En moet ze wel pakken, om de boot niet te missen. Wat doe je als jouw functie morgen niet meer bestaat?

Hoe het kan lopen

Janneke bijvoorbeeld, echt een goede secretaresse. Al 10 jaar werkzaam bij deze werkgever, haar eerste echte serieuze baan. In die 10 jaar bijna geen opleidingen gevolgd (dat dat ze niet nodig, deed haar werk goed) en de ontwikkelingen van social media, flexibeler werken, efficiënter werken gingen langs haar heen. En ik neem het haar niet kwalijk! Echt niet. Want ze had het naar haar zin en haar baas was tevreden met haar werk. En toen kwam de dag van het ontslag. Ze had het niet zien aankomen. Na de eerste shock ging ze eens goed kijken naar vacatures. In de krant. En kwam tot de ontdekking dat er vrijwel geen vacatures voor secretaresses waren. En waar ze wel solliciteerde, daar was ze éen van de velen. Ze had geen LinkedIn, al helemaal geen andere social media accounts en gebruikte een cv die ook de nodige hervorming nodig had. Gelukkig werd ze enthousiast, mocht tijdens haar outplacement een opleiding volgen, heeft zich verdiept in nieuwe middelen en kansen en is nu een geweldige virtual assistant. Die is toch nog goed terecht gekomen. Zij wel. Want vele anderen zitten al maanden thuis. Zo kan het ook gaan. Ik spreek op wekelijkse basis wanhopige werkzoekende mensen.

Wat kan je nu al doen?

Wil jij klaar zijn voor je eigen toekomst? Zorg dan nu dat al actie onderneemt.

  • Wees je bewust van wie je bent en wat je kunt en wil bereiken. De meeste mensen denken langer na over hun jaarlijkse vakantie dan over zichzelf…
  • Maak een goed, volledig LinkedIn profiel aan en verander dat af en toe.
  • Nodig regelmatig nieuwe mensen uit voor je LinkedIn netwerk, de mensen die je spreekt in je huidige baan, de mensen die je niet uit het oog wil verliezen en waar je een klik mee hebt. En de mensen waar je denkt nog wel eens wat aan te kunnen hebben.
  • Op welk ander social media kanaal ben je nog meer actief? Kijk door de ogen van een recruiter en beoordeel je accounts. Hoe kom je over?
  • Houd je online en offline netwerk levendig. Vraag, praat, geef, deel, help elkaar. Mag ook op privé gebied.
  • Er zijn netwerkclubs in elke plaats. Op elk nivo. Van Lions club, MKB Nederland, De Broekriem tot de lokale 50 plus werkzoekende vereniging, ga er op uit en onderzoek welke er bij jou past.
  • Denk na over je vak en de toekomst van je vakgebied. Blijf bij, kijk buiten de muren van je eigen werkgever en praat met anderen erover. Wat zijn je kansen en bedreigingen.
  • Deel je kennis over je vak, laat zien waar jouw expertise ligt. Bijvoorbeeld in vakgroepen en updates op LinkedIn, op andere social media kanalen of als je durft in een blog of zelfs een boek.
  • Denk na over je kansen: waar zou de groei liggen voor jou, de kans om je baan vast te houden? Of een nieuwe volgende stap te maken?
  • Altijd al die MBO, HBO of andere opleiding willen doen en je komt er maar niet toe? Doe hem NU!
  • Volg vernieuwende opleidingen. Ja, ook als administratief medewerker en secretaresse. Juist dan.
  • En tot slot: vernieuw regelmatig je cv. Tip: Met Creddle kan je een mooi cv maken vanuit LinkedIn.

Ik spreek te vaak mensen die na ontslag tot de ontdekking komen dat ze een opleiding hadden moeten volgen of een netwerk hadden moeten hebben. Jouw kans is dus NU!

Wat is jouw plan B?

Het is nog niet te laat voor jou. Dus aan jou nu de dringende vraag: Wat doe jij als jij morgen een ontslagbrief op de deurmat vindt? Always, always have a plan B, just in case. Een veilig dienstverband bestaat niet meer. Ga praten buiten de muren van je werkgever. Ga een opleiding volgen. Praat eens met iemand van de branchevereniging of beroepsvereniging. Kom in actie. Je bent nu nog op tijd.

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

Hulp nodig bij het nieuwe solliciteren? Lees er hier alles over.  Op zoek naar een loopbaancoach of outplacement? Dat lees je hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *