Boosheid als bron

‘Fiona, ik ben de laatste tijd zo moe’. Ze zit voor m’n neus en ik registreer een gespannen houding. Haar kaken zijn strak, haar rug ook en haar handen liggen krachteloos op haar schoot.


Mijn eigen zenuwstelsel reageert onmiddellijk op die van haar en mijn kaken reageren meteen.. nu voel ik ook spanning in m’n kaken. Ik beweeg mijn eigen kaken, wrijf erover heen en vertel dat mijn kaken reageren, dat ik er spanning voel. Ik vraag: ‘Hoe is het met jouw kaken?’

Ze kijkt me verrast aan. ‘Ja, ik heb al een tijdje spanning in mijn kaken, ik slaap ‘s-nachts met een bitje’..

Ik vraag: ‘Hoe is het dan met je onderrug?‘
Zij: ‘Nou, daar heb ik inderdaad ook last van. Hoezo?’

Ik leg uit dat daar vaak een verband tussen zit, tussen deze twee klachten. En vraag meteen of ze wel eens boos wordt.

Zij: ‘Nee, weinig. Ik word niet snel boos. Ik vind boosheid maar niks. Mijn partner wordt wel eens boos, maar dan klap ik dicht.’

Ik leg uit wat de functie is van boosheid, wat er gebeurt als je het onderdrukt (daar kan je bijvoorbeeld dus heel erg moe van zijn) en hoe boosheid je ook helpt te begrenzen, nee te zeggen. Dat hij wellicht te leren heeft even eruit te stappen en af te koelen, wat oefeningen te doen en zij te leren heeft er rustig bij te blijven en stop te kunnen zeggen. Ik besluit een experimentje te doen.
‘Bal je vuisten eens?’

De rest van de sessie onderzoeken we met wat speelse oefeningen hoe haar lichaam reageert als het gaat over boosheid. Soms is het licht voelbaar, door gespannen vuisten of haar kaak. Slaan op een kussen vindt ze heerlijk. Hehhhhh lekker. Ontlading! Soms is het opeens helemaal weg. Dan is er vermoeidheid.

En zo ging een sessie die begon over vermoeidheid uiteindelijk over boosheid en nee kunnen zeggen.

Een paar weken later komt ze trots op haar volgende sessie opdagen. Ze vertelt over haar vorderingen thuis, ze is nog steeds wel moe, maar kan er iets beter over praten. En ze heeft op haar werk zomaar een nieuw groot project geweigerd. Het is even goed zo.

Wil je hier ook meer over leren? Kom dan naar de volgende open training ‘Boosheid als bron’ op 12 januari 2024, die ik samen met collega Pieter geef.

Meld je hier voor de Boosheid als bron training aan (aanmeldingen lopen via de site van Pieter).