Van denken naar voelen, je lijf als signaalbron
We zijn in deze westerse maatschappij toch allemaal een beetje verworden tot hoofden op pootjes. Weten viert hoogtij en het lijf, voelen, hangt er maar een beetje bij. Totdat er echt stront aan de knikker is en het lijf ziek wordt voelen we ons lijf amper.
Voelen wordt vaak in één klap als zweverig weggeschoven, zeker door het bedrijfsleven. Hop. Lekker makkelijk, hoeven we daar in ieder geval niet meer aan te denken. “Voelen kan van de todo-lijst, daar heb je toch niks aan”. Niet voelen levert dus op de korte termijn op dat we alle aandacht kunnen richten op denken, want voelen leidt af.
Het lange termijn gevolg van al dat niet-voelen-en-alleen-maar-ons-hoofd-gebruiken is dat we massaal overbelast zijn en er meer stress en burn-out klachten zijn dan ooit. Ik ben in mijn tijd als coach gefascineerd geraakt door wat het lijf aangeeft en sinds een aantal jaren ben ik daarom bezig met energiewerk, healing en lichaamswerk (4 jarige opleiding tot lichaamsgericht therapeute, voor wie het miste). En ik zeg je: Dat er geen aandacht is voor het lijf, kan echt niet langer. We hebben dat niet voor niks gekregen van moeder natuur.
Je lijf als signaalbron
Voelen wat je lijf je vertelt is broodnodig, het is je signaalbron. Het geeft je aan wanneer je honger en dorst hebt. Wanneer je hoofd overbelast is (hoofdpijn), wanneer je lang achter je scherm hebt gezeten (nekklachten) en ga zo maar door. Als je echt goed leert luisteren naar je lijf krijg je toegang tot een enorme database aan kennis die door de eeuwen heen verloren is gegaan. Een briljante bron aan informatie, direct en altijd beschikbaar, in het moment waarop je het nodig hebt. En hoe langer je leert luisteren, des te beter de signaleren worden. In het begin voel je alleen de grote dingen, zoals dorst, honger, buikpijn en hoofdpijn. Later kan je in een gesprek een kriebel in je maag of een licht opgetrokken schouder voelen in het moment zelf. Of je voelt je hart open gaan van liefde, een brok in je keel neem je waar, etc. Prachtig!
Van voelen naar doen
Voelen is één ding, maar doen is uiteindelijk de vertaalslag naar de buitenwereld. De manier waarop je jezelf met je denken en voelen in de wereld zet, verbaal en non-verbaal. Je kan nog zoveel signalen krijgen van je lijf, maar als je er niet naar luistert en handelt gebeurt er helemaal niks. En aangezien jij de enige bent aan wie je verantwoording hoeft af te leggen als het gaat over je eigen lijf, gebeurt het nog al eens dat de vraag van de baas, de collega, je kind of partner voorrang krijgt op je eigen lijf. Dat kan een keer goed gaan, en het lijf is zo sterk dat dat zelfs een lange tijd goed kan gaan. Maar ergens kan het je gaan opbreken: Niet luisteren en handelen naar wat je lijf je vertelt. Eerst met een fluisterend klein stemmetje in je achterhoofd en vermoeidheid, later door burn-out achtige verschijnselen. Of ‘gewoon’ het gevoel van ‘is dit het nou’ en niet gelukkig zijn.
Persoonlijk leiderschap is luisteren naar de signalen van je lijf en ze effectief vertalen naar de buitenwereld.
De voordelen van het luisteren en handelen naar de signalen van je lijf
- Je gezondheid. Met stip op nummer één. Je hebt immers maar één lijf. Luisteren en handelen naar wat je lijf je vertelt maakt dat je op den duur na een hoop oefenen niet zo makkelijk meer over je grenzen laat gaan. Het gaat niet vanzelf. Het is niet in een weekend te leren, maar het kán! Je stopt eerder, je rust op tijd, ontspant beter. Je voelt wanneer je lijf het nodig heeft om te bewegen, zelfs dat bepaalde voeding niet goed voor je is.
- Ben jij gelukkig? Ik ga het niet mooier maken dan het is: Als je gaat leren voelen zal je in eerste instantie dus gaan voelen hoe vaak je je voorheen aanpaste aan je omgeving en over je grenzen ging. De eerste fase is een pijnlijke zure appel. Die pijnlijke zure appel maakt dat de meeste van ons hier niet doorheen willen gaan, we blijven liever re-de-lijk en ok ok ok relatief gelukkig met wat knagende vragen rondlopen en erom heen draaien. Verre van effectief.. Je zult dingen in je gedrag moeten gaan aanpassen, het aanleren van een nieuwe gewoonte vereist nieuwe leef- en gedragsroutines. Maar als je eenmaal luistert naar je lijf en dat goed weet aan te geven dan is de kans levensgroot dat je ook echt meer geluk ervaart.
- Leiderschap. Ja, je zit hier op een site voor persoonlijk leiderschapsontwikkeling. Als je dat goed wil doen, dan moét je van mij echt luisteren naar je lijf. Persoonlijk leiderschap alleen maar gebaseerd op kennis en informatie is een wassen neus. Kaal. Leeg. Zonder ziel, missie, passie. Zonder gevoel.
- Helderheid. Voelen scheelt een hele hoop kopzorgen. Al die adviezen van anderen kun je in de wilgen hangen, je hebt gewoon zelf de antwoorden tot je beschikking, in je lijf. De combinatie van weten (kennis) en voelen van je lijf is een gouden combinatie. Voelen maakt veel dingen (pijnlijk) helder. Je begrijpt intuïtieve ingevingen en emoties beter, je kunt in het moment je eigen beleving en reactie ervaren en ernaar handelen.
- Angst verdwijnt. We hebben allemaal wel zo onze angsten. Als je je lijf effectief inzet en het leert ontspannen loop je grote kans dat je angsten minder groot en minder belangrijk worden, je leert ermee omgaan. Je leert ze doorvoelen. De signalen van je lijf worden ook steeds duidelijker en zo kun jij beter ontdekken wat er aan de hand is.
Je leest het al in mijn punten: Leren luisteren naar de signalen van je lijf gaat niet over een nacht ijs. Helaas. Er is geen quick fix, er is geen pil, er is geen model. Het is een proces. Des te vaker je het doet, des te meer je zal voelen en en begrijpen. En het belangrijkste: Je gaat ernaar luisteren en handelen en zien hoeveel het je oplevert.
Hoe dat met mij ging? Ik deed er zelf een jaar of 4 over en ben gelukkiger, gezonder en meer in balans dan ooit. Geen knagend stemmetje meer, geen vragen. Ik heb een prachtige combinatie van denken en voelen tot mijn beschikking en gebruik mijn lijf als signaalbron, heb mijn wensen en grenzen en vertaal dat naar de buitenwereld. Het ging niet vanzelf, met ups en downs en gedoe. Maar no mud no lotus. En de lotus ben ik zelf. Nu jij.
Fiona Kloosterman is persoonlijk leiderschap coach/ trainer en begeleidt mensen bij het daadwerkelijk nemen van leiding over leven en loopbaan.