Hoe formuleer ik een LinkedIn uitnodiging als ik iemand niet ken?

Mensen uitnodigen op LinkedIn kan zorgen voor enorme hoofdbrekers. ‘Ze kennen me niet’. ‘Ze zitten niet op mij te wachten’, ‘Ik ben niet interessant’... Dat stemmetje in je hoofd zorgt er vaak voor dat je geen uitnodiging verstuurt naar een interessant contact of kiest voor de makkelijkste weg: een standaard invite.

De standaard invite

I’d like to add you to my professional network on LinkedIn. Arrchhh. De standaard invite van LinkedIn kan echt niet meer. Met één uitzondering: Als de persoon voor je neus staat en je zegt hardop dat je hem nu uitnodigt of je hem/haar echt heel goed kent. Maar ook zelfs als je iemand goed kent is een berichtje erbij wel zo aardig. Het heet niet voor niks social media. Als je LinkedIn wil gebruiken als social media en niet als veredelde kaartenbak dan doe je er goed aan je sociaal op te stellen. Netwerken werkt.

Hoe je dan wel die LinkedIn uitnodiging formuleert?

Heb je de persoon in kwestie al ontmoet of ga je hem/haar ontmoeten?

Houd het kort, refereer naar dat moment en sluit af met iets positiefs (wat je wel oprecht meent). Je kunt natuurlijk al wel vragen wat je wilde vragen of verwijzen naar iets waar jullie het over hebben gehad. Hoe persoonlijker, hoe beter.

Heb je de persoon nog nooit gesproken en staat dat ook niet op de agenda?

 • Ga er even voor zitten en kijk op het profiel van de persoon in kwestie en eventueel op de website van het bedrijf. Waarom wil je de persoon uitnodigen?
 • Meen het, oprecht, verzin niks, maak het niet groter en niet kleiner.
 • Onderzoek of je iets gemeenschappelijk hebt: Mensen zoeken altijd naar een overlap, naar herkenbaarheid. Dit kan een leuke insteek voor de uitnodiging zijn. (zit je in een gezamenlijke LinkedIn groep, heb je dezelfde opleiding gedaan, bij hetzelfde bedrijf gezeten, gezamenlijke interesses, heb je connecties die je samen kent? Noem ze).
 • Vertel waar je naar op zoek bent. Ik zou graag mijn netwerk uitbreiden met .. (goede directeuren.., sales experts.., interessante experts op het gebied van …), eventueel met een reden.
 • Vertel eventueel over welke onderwerpen jij vaak in je updates post zodat hij/zij weet wat te verwachten. Wellicht spreekt het onderwerp erg aan!
 • Zeg erbij dat de persoon zich niet verplicht hoeft te voelen te accepteren
 • Verkoop nog niks!! En zeg nog niet dat je een baan zoekt!

Heel veel succes! Mocht je er alleen niet uitkomen, vraag dan even om een adviesgesprek via het contactformulier.

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

 

4 antwoorden
 1. mathilde
  mathilde zegt:

  Goed advies, zo hoort het volgens mij inderdaad ook 🙂

  Maar, ik realiseer me net een nieuw issue dat hier een beetje uit voort komt: ik stuur soms een specifieke vraag in een uitnodigingsverzoek aan iemand die ik niet ken. Een vraag waar ik ook echt antwoord op zoek, anders zou ik ze niet uitnodigen (maar heb geen andere manier om ze te bereiken). De persoon in kwestie accepteert mijn uitnodiging, maar beantwoordt mijn vraag niet. Dat gebeurt best regelmatig, ik begin te vermoeden dat de vraag niet eens is gezien (want genoeg mensen accepteren denk ik ook blindelings nieuwe requests); hoe onbeleefd/ongeduldig is het dan om die vraag dan nog een keer te stellen?

  Beantwoorden
  • Fiona Stoop
   Fiona Stoop zegt:

   Ik herken het, heb dat zelf ook regelmatig en denk er hetzelfde over. Als de persoon in kwestie de invite geaccepteerd heeft zou je hem best opnieuw kunnen stellen vind ik! Ja hoor!

   Beantwoorden
 2. Marloes
  Marloes zegt:

  Laatst werd ik toegevoegd door een recruiter en ook hij stelde een vraag in zijn uitnodiging. Deze zag ik wel maar je kan na het accepteren van de uitnodiging geen reactie meer sturen op dat berichtje. Je moet dan dus een nieuw bericht aanmaken en die versturen naar je nieuwe connectie. Dat is niet heel handig en zou wat mij betreft door LinkedIn aangepast moeten worden. De uitnodigingen zouden toegevoegd kunnen worden aan je berichten zodat reageren mogelijk gemaakt kan worden. Een oplossing zou kunnen zijn dat je een kopie maakt van het bericht (en de vraag) en daarna pas connectie maakt, dan kan je het berichtje in je nieuwe bericht plakken en daar op reageren.

  Beantwoorden
  • Fiona Stoop
   Fiona Stoop zegt:

   Je kunt ook meteen eerst de vraag beantwoorden vanuit het bericht in de uitnodiging en dan pas accepteren. Voor mij werkt dat het makkelijkste. Ik ben het met je eens dat het een omweg is, ben het helemaal met je eens! 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *