Je hoeft niet het einde van de trap te zien om de eerste stap te nemen

Natuurlijk ben jij online actief om een baan of klanten te vinden. 95% van de recruiters en 74% van de business-to-business markt maakt ergens in het proces gebruik van social media. Internet is het meest gebruikte kanaal ter oriëntatie van de aankoop van product of dienst (ook als de uiteindelijke aankoop in een fysieke winkel wordt gedaan). Je kan er niet meer om heen: Zowel sollicitanten als ondernemers kunnen het zich niet meer veroorloven niet online te zijn. Maar hoe zorg je nou dat je als persoon resultaat haalt hiermee? Hoe krijg je nou een baan? Of klanten? Hier volgen voor mij twee belangrijke basistips!

Elk detail telt

De eerste tip: Het detail maakt het verschil. Klinkt als een contradictie: Iets kleins wat tóch het verschil maakt. Maar het is juist die verzameling kleine acties die je het resultaat gaan geven waar je op hoopt. Dus lukt het niet om het juiste resultaat uit social media te halen? Dan loont het de moeite om je eens te verdiepen in hoe het nou écht werkt. Maak daar dan je dagelijkse structuur van. Waar moet een goed profiel aan voldoen? Hoe kijkt en zoekt (en beslist) een recruiter of klant? Welke social media kanalen kunnen wat voor je betekenen? Waar moet een goede post aan voldoen?

Ken je de uitdrukking: Retail is detail? Ik kan je vertellen: Effectief social media gebruik is dus ook detail :). En uit ervaring kan ik zeggen: In al die details, daar schuilt nou juist ook het grote afbreukrisico. Het zijn allemaal zulke kleine dingetjes dat je neigt te denken dat het er niet toe doet. En klakkeloos op intuïtie een post plaatst of een account aanmaakt. Want wat maakt dat ene bericht nou uit? Of die ondertitel? Of die samenvatting of bio? Maar dat doet het wel! Het maakt wel degelijk uit. Elk detail telt. Een goede foto. Een goed zoekwoord. Een volledig profiel. Een post op je social media kanalen. Let vanaf nu eens bewust op wat je online allemaal zegt en doet. Zitten er in een post bijvoorbeeld de juiste zoekwoorden? Kan je een zoekwoord toevoegen? En ga zo maar door en door. Met moed, beleid en trouw je dagelijks door dit soort kleine actiepunten heen ‘worstelen’ (zo voelt het althans in het begin, totdat het meer een gewoonte wordt) zorgt er voor dat een krachtige basis hebt om gevonden te worden door mensen die je nodig hebben en erkend te worden voor wat je waard bent.

Social media is social

De tweede tip gaat over het karakter van social media. Social! Zo vaak vergeten mensen dat er ook echt mensen zitten achter al die accounts. Hoe bind je klanten in het echte leven? Ook door persoonlijk contact toch? Waarom vergeten mensen dat toch massaal als ze op social media zitten? Omdat het tijd kost? Onzin!  Toon interesse. Leg contact. Stel vragen. Vraag jezelf af: Wat kan ik doen voor een ander? Naast dat het effectief is, is dat ook nog eens heel dankbaar en zal je merken dat je blij wordt van dat persoonlijke contact. Ik heb zelf de meest mooie gesprekken met mensen. Met zomaar mensen. Die ik niet ken. Over hun twijfels, hun verlangens, hun behoeften, hun ideeën. Dus voor iedereen die in de veronderstelling is dat social media maar plat is: It is up to you. Het is zo plat als jij het maakt. Maak je eigen verandering. Vandaag nog. Reach out.

Een voorbeeld? Het voor mij meest indrukwekkende contact het afgelopen jaar was een man die mij dagelijks goedemorgen wenste op Twitter, als ik in de ochtend iets postte. Meer niet. Op een dag maakte ik me op weg naar het zuiden in de auto opeens zorgen, hij schoot door mijn hoofd maar ik had geen idee waarom. Ik kende de beste man niet eens. Ik vergat het hele voorval, kwam s’avonds thuis en zag dat zijn broer op zijn timeline had gepost dat hij in het ziekenhuis was opgenomen. Potverdikke! Dacht ik.. Zie je wel… Lang verhaal kort.. Hij had nog maar kort te leven. De weken erna heb ik nog regelmatig contact gehad. Over vanalles. Het leven. De dood. De pijn. Het verdriet. Niks plats aan: Hoe echt wil je het contact hebben?

Voel de magie

Dus jij bent aan zet. Ik hóór je gewoon denken: “Fiona, hier heb ik toch geen tijd voor!” Het is aan jou het toch te proberen, te doén. Minimaal 2 maanden. Weet je hoeveel tijd het kost om een advertentie te maken als ondernemer of een sollicitatiebrief te schrijven? Met dit bouw je tenminste nog ergens aan. Aan een mooi netwerk waar je voor altijd wat aan hebt. Dus ga aan de slag. Elke dag weer. Let op de details en maak persoonlijk contact. Neem er de tijd voor. Ga rustig zitten. Google jezelf en kijk goed wat je ziet. Ga dan naar je LinkedIn profiel en kijk of het nog klopt met wie je bent en wat je wil. Is het profiel volledig of kan je meer invullen? Let op of de juiste zoekwoorden erin staan (waar zoekt je doelgroep op?). Leer goed op LinkedIn zoeken met Boolean Search. Benader elke dag 3 nieuwe mensen. Weet hoe je dat het beste kunt doen. Zorg ervoor dat je zichtbaar blijft. Dat je niet vergeten wordt. Praat, lach, kijk, verwonder, vraag, vraag door. Zonder dat je meteen vraagt naar werk. Gewoon contact maken. Kijk ook naar je andere social media activiteiten. Wat kan je daar nog ondernemen? Maak eens een blog of video. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan… Allemaal kleine radertjes, allemaal schakeltjes. Profileren, netwerken, contact maken, zoeken. Elke dag opnieuw. Profileren, netwerken, contact maken, zoeken.

Elke dag een stap omhoog op de trap van online succes. Begin gewoon. Heb vertrouwen. Verwonder je over alle mooie mensen op je pad. Maak contact. Het werkt echt. Totdat de magie van social media vat krijgt op je activiteiten ga je door. Tree voor tree, stap voor stap vordert het, krijg je meer zichtbaarheid, meer netwerk, meer interactie. Ongemerkt. En dan komt die dag. Opeens word je gebeld wordt door een klant, recruiter of een opdrachtgever. Je staat bovenaan de trap. Dus ga door, ga door. Ik wilde het even kwijt.

  Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

4 antwoorden
  1. Jacco den Boer
    Jacco den Boer zegt:

    Een heerlijke inspirerende blog, Fiona! Dankjewel!
    Hoe je het beschrijft past bij mij. Komt goed van pas voor mijn carrièremove die aanstaande is.

    Beantwoorden
  2. Tamara
    Tamara zegt:

    Wat een inspirerende blog! Geeft een mooi beeld van hoe je het beste aan de slag kunt gaan met sociale media zonder allerlei (marketing) trucjes. De kern zit in hem in de persoonlijke aandacht. 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *