Wanneer ben je geslaagd als ondernemer?

Het is een vraag die mij lange tijd heeft bezig gehouden. Waarmee ik heb lopen worstelen en jongleren en die ik op alle mogelijke manieren heb proberen te vermijden. Waarom? Omdat het raakte aan een stuk in mij dat nog kwetsbaar was. En waarin ik lange tijd gevoelig was voor de mening van anderen. ‘Verdient het al een beetje?’ werd mij wel eens als vraag gesteld als ik enthousiast over mijn werk als deugdencoach vertelde. En met dat die vraag gesteld was, bekroop mij vaak direct een gevoel van ongemak. En ging ik hakkelend en stotterend mijn antwoord formuleren. En kwam ik, voor mezelf, telkens weer terug bij de voor mij inmiddels best prangend geworden vraag: Ben je als ondernemer alleen maar geslaagd als je een vette bankrekening hebt?

Door: Heleen Hoppesteyn, Hartewensen

Het lijkt er op dat we met z’n allen wel die richting op worden gestuurd. Je hoeft social media maar te openen en berichten als ‘Met gemak een hogere prijs voor je dienstverlening vragen’, ‘Moeiteloos 10.000 euro per maand verdienen’, ‘High end diensten’, ‘Geld is energie’ en ‘VIP-trajecten’ flitsen door beeld. Heerlijk als het je ding is, maar de waarheid is dat ik veel ondernemers, met name vrouwen, er onzeker(der) door zie worden. Onzekerheid die in mijn ogen ook nog versterkt wordt als blijkt dat het in jouw geval toch minder lucratief uitpakt en je nog een extra traject nodig blijkt te hebben om het onder de knie te krijgen. Het stoort mij dat een doelgroep waar per definitie niet veel geld te halen valt – zoals startende coaches – dure programma’s aangeboden krijgt onder het mom van ‘durf te investeren in je bedrijf’.

Zelfexpressie

Kan het anders? Ja, dat geloof ik zeker! En ik zie ook tegengeluiden ontstaan. Of ‘andere geluiden’ is misschien een betere omschrijving. Want het gaat niet persé om goed of fout, maar om wat bij je past. Dat ontdekken en daarvoor durven gaan staan, vraagt echter wel een portie moed, onafhankelijkheid, geduld en eigenheid. Ik geloof dat een ieder diep in haar/zijn hart weet wat haar/zijn weg is. De kunst is allereerst om die unieke waarheid voor jezelf te delven én er vervolgens naar te gaan leven en werken. ‘Ondernemen is een vorm van zelfexpressie’, zei ik laatst tegen mijn man. ‘Ondernemen gaat over winst’ was zijn reactie. En laat hij daar nu ook gelijk in hebben, alleen niet enkel op de manier zoals hij bedoelde ;-)… Want wat ondernemen mij gebracht heeft, is dat het mij in verbinding gebracht heeft met mijn kern. Of beter geformuleerd, dat ik de uitnodiging die erin verborgen ligt om mezelf te ontdekken, opgepakt heb. En dat noem ik pure winst.

Bevestiging

Mijn besluit van een paar maanden terug om alle ‘marketingshit’ achter mij te laten is daar een rechtstreeks gevolg van. Ik was er klaar mee om mijn communicatie continu zodanig vorm te geven dat ik er mijn felbegeerde doelgroep mee zou bereiken. Want dit had direct als gevolg dat ik mijn succes relateerde aan het wel of niet bereiken van die doelgroep. Het was alsof ik continu op bevestiging van buiten zat te wachten dat ik goed bezig ben. En dat wilde ik zo niet meer. Ik wilde weer kunnen vertrouwen op mijn intuïtie en wijsheid. En dus kapte ik radicaal met de wijze waarop ik bezig was.

Met dat besluit is er een bron aan creativiteit aangeboord, die mij zelf verrast. Het is alsof ik mijzelf toestemming heb gegeven vanuit flow en spontaniteit te gaan ondernemen, waardoor ik veel minder schroom voel ‘mijn ding’ met de buitenwereld te delen en veel makkelijker verbinding ontstaat, waardoor vraag en aanbod zich op een veel natuurlijker manier met elkaar vervlechten.

DNA

Deze week luisterde ik naar een interview met Richard van Kray, waarin hij onder meer zegt: ‘Durf naar je eigen DNA op zoek te gaan. Als mensen kritisch naar zichzelf durven kijken, naar wie ze echt zijn en wat ze echt willen en daar vervolgens ook weer mensen zelf omheen gaan zoeken die hen daarbij helpen, dan kan het leven heel leuk en spannend zijn. Durf je eigen coach te zijn.’ Een geweldige uitnodiging die wat mij betreft prachtig aansluit bij wat één van mijn inspiratiebronnen, Tara Mohr, zegt en die ik wel eens eerder in een blog heb geciteerd. Zij stelt dat iedere vrouw diep in haar binnenste een onfeilbare, volmaakte wijsheid heeft, die je iedere keer helpt bij je volgende stap als je in een dilemma verkeert. Die kern noemt zij je innerlijke mentor en door daarnaar te leren luisteren, leer je ‘hoog spel spelen’, zoals zij dat noemt.

Liefde

Mijn innerlijke mentor vertelde mij om te gaan staan voor waar het over gaat in mijn werk: liefde. In de vorm van mijn uitnodiging aan vrouwen om van zichzelf te (leren) houden zoals zij zijn. Door middel van de aandacht en waardering die via mijn LoveCatchIt lintjes worden doorgegeven. En in de teksten die ik schrijf. Het heeft drie jaar geduurd voordat ik tot dit punt kwam. Voordat ik hierin voor mijzelf helderheid had. Daar heb ik mijn zoektocht voor nodig gehad. Al meer en meer begrijp ik het belang van een ‘lange adem’ als startende ondernemer. Doorzettingsvermogen is, naast eigenheid, dan misschien ook wel een van de belangrijkste deugden als ondernemer. Nu dit punt bereikt te hebben, is voor mij van onschatbare waarde. Dat is wat mijn hart laat zingen en wat maakt dat ik iedere dag met plezier bezig ben met mijn werk.

Ruggegraat

Geef jezelf de tijd, zou ik dan ook willen roepen tegen iedere ondernemer die worstelt en dreigt kopje onder te gaan. Je zoektocht naar wat bij jou past is een wezenlijk onderdeel van bouwen aan je bedrijf. Zonder die zoektocht mist je onderneming ruggegraat. Zoek mensen op waarvan je denkt dat ze je kunnen helpen, maar blijf daarbij trouw aan wie jij bent! Vertrouw erop dat jij en je innerlijke mentor dat feilloos aanvoelen. Alleen zo kun je het beste uit jezelf halen en delen met de mensen en de wereld om je heen.

En terugkerend naar de vraag waarmee ik dit blog begon, citeer ik ter afsluiting graag Michelle Obama: ‘Success isn’t about how much money you make, it’s about the difference you make in peoples lives.’

Wie is Heleen?

Vanuit mijn eigen bureau Hartewensen werk ik als trainer en coach rondom een door mijzelf ontwikkelde methode om af te vallen: Afvallen met Deugden. Een (online) programma over houden van jezelf en dromen waarmaken waardoor goed voor jezelf zorgen veel makkelijker wordt.

Ik geniet er enorm van als deelnemers aan mijn programma’s hun mogelijkheden en kracht (verder) ontdekken en ontwikkelen en daarbij bewust de keuze maken veel liefdevoller met zichzelf om te gaan. Dat is waar ik me voor inzet en wat mij continu uitnodigt tot het verder ontwikkelen van mezelf.

www.afvallenmetdeugden.nl

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] An triggering refection about success from Helen Hoppesteyn! This post and the illustration I made for it appeared on the site of personal branding expert Fiona Stoop! […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *