In je verlangen schuilt je grootste talent

He, hoe kan dat? Zij doet net als hij. Ik kijk haar verbaasd aan. De trainingsacteur (jong, blond en vrouw) heeft zonet precies zo gereageerd als hij (een opdrachtgever, oud, grijs) toen deed. Zelfde woorden, zelfde soort reactie en gedrag. Alsof ze er bij was geweest. Krijg nou wat.

Door: Berlinda Dijkma, trainingsacteur

What was I thinking

Een jaar later doe ik een training Adviseren met veel drama-werkvormen. Ik ervaar een paar keer de sensatie van precies dat doen of zeggen wat nodig is voor de collega-deelnemer. Terwijl ik intuïtief reageer, en er weinig moeite voor hoef te doen. Al observerend ervaar ik ook dat de reactie van ‘die ander’ vooral door je eigen gedrag wordt veroorzaakt. Aha.

En dan is er weer een trainingsacteur. Het kwartje valt. Enthousiast vraag ik hoe je trainingsacteur wordt. “Dan moet je eerst naar de toneelacademie”. Pats, streep erdoor. What was I thinking. Mijn enige acteerervaring is een toneelvoorstelling toen ik 12 was, uit zo’n boekje waarbij ik als enige fouten in de tekst maakte. Tsss.

Mijn gedachten de vrije loop

Een paar jaar later. “In je verlangen schuilt je grootste talent” zegt de trainer. Eerste reactie is argwaan, wie zegt dat dan en is het bewezen. Maar in tweede instantie, oke, stel dat dat zo is…. Ik leun achterover en laat mijn gedachten de vrije loop. Zou dan toch….?

Beetje bij beetje laat ik de gedachte toe dat ik graag trainingsacteur wil worden. Ik sta mezelf toe om daar in elk geval van te mogen dromen. En dan, gaandeweg, ga ik denken in stapjes. Om te beginnen ga ik eens vertellen dat ik graag trainingsacteur wil worden. Waar ik reacties had verwacht als “en jij denkt dat je dat kan’ krijg ik juist bijval “dat is net wat voor jou’. Ik struin het internet af. He, er is een mogelijkheid om het te worden zonder de toneelacademie. Het boek “Trainingsacteren kun je leren” koop ik. In een ruk lees ik het uit en nu snap ik ook waarom ik trainingsacteur wil worden. Dingen vallen op hun plaats.

Durf ik?

Er is ook een opleiding maar daar moet je auditie voor doen. En hoe ga ik dat dan combineren met thuis en mijn baan. Kan ik dat? Durf ik dat?

En nu….. diploma in the pocket en heb ik al mijn eerste klussen gedaan.

Ik ben het gewoon

Ben ik er nu? Wel nee maar wél op weg. Zo mocht ik bijvoorbeeld afgelopen tijd als trainingsacteur een bijdrage leveren aan een e-learning Omgaan met agressie, aan De eerste indruk, en aan verschillende managementtrainingen. Hoe leuk is dat!?

En. De laatste klus reageerde een deelnemer verbaasd “je doet precies als hij”. Ik grijns naar mijn spiegelbeeld.

Berlinda Dijkma is in te huren als trainingsacteur in de regio Apeldoorn.

8 antwoorden
 1. Gerrie Huitink
  Gerrie Huitink zegt:

  Leuk geschreven en zo waar! Zodra je nieuwsgierig gaat onderzoeken en er met andere over gaat praten gaat het vanzelf rollen. Dit is de eerste stap nadat je ergens een warm gevoel voor krijgt. Daarna gaat het stap voor stap. Soms voor je gevoel niet snel genoeg, maar als je achterom kijkt constateer je vaak dat je bv een jaar geleden niet had kunnen dromen dat je nu al hier zou staan.

  Beantwoorden
 2. Ineke Braun
  Ineke Braun zegt:

  Fijn en prettig om te lezen. Het blijkt toch maar weer dat als je je hart volgt het beste resultaat naar voren komt. Heel veel plezier en succes met je opdrachten.

  Beantwoorden
 3. Marie
  Marie zegt:

  Een mooi verhaal, Berlinda. Krachtig, kwetsbaar en echt. Precies zoals jij bent dus.
  Ik heb alle vertrouwen in jou en jouw droom.

  Hartelijke groet, Marie

  Beantwoorden
 4. Inge
  Inge zegt:

  wat een mooie blog, en een herkenbaar verhaal. Ook hoe je jezelf bij de eerste herkenning van je droom in een reflex een halt toe kan roepen: zelfbescherming tegen een teleurstelling. Of schrik van de grootsheid? Het leven is mooi. Mijn gelukwensen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *