De kracht van het kleine experiment

Je hoeft het einde van de trap niet te zien om de eerste stap te nemen. Voor mij is dat de kern van het kleine experiment. Een activiteit waarmee je jezelf uitdaagt net even buiten je comfortzone te zijn.

Je hebt recht op het experiment. Geef jezelf dat recht ook. Niet alles hoeft in keer goed. Spreek met jezelf af dat je mag spelen. Mag proberen. Mag vallen en opstaan. Daar leer je van.

Leuk Fiona. Doe jij dat dan ook?

Ik lééf het experiment. En ik vaar er wel bij. Ik heb echt voordeel aan al dat geprobeer. Deze twee voorbeelden schieten me in gedachten:

  • #24uurmet

#24uurmet was mijn laatste grotere experiment. Ik vond het spannend en nieuw en kon me er niet echt een voorstelling van maken. Ik ontving op mijn oproep ook opmerkingen van mannen als: “Ik wil wel 24 uur met jou doorbrengen hoor, hahaha!” Opmerkingen waardoor de neiging zou kunnen ontstaan om te denken: “Zo heb ik het niet bedoeld. Laat maar”. Toch zette ik door, legde uit wat mijn intentie was en deed de loting. 100 mensen gaven zich op en het was een groot succes. Wellicht ga ik zelfs bij 12.5 jaar PintaPeople weer een verloting doen.

  • De zaal iets vragen te doen

Hoe leuk het was dat gewoon een hele zaal tijdens de Gooise Loopbaandag zo enthousiast mee deed met mijn lastminute spontaan bedachte experimentje, omdat de #mannequinchallenge toen zo in was.

Ook ik vind dat altijd weer spannend: Iets nieuws erin gooien. Voor het zelfde geld doet er niemand mee. Ja. Dat is het risico. Maar denk er even verder over door en weet dat er ook weer niks aan de hand is als er niemand mee doet. Dan adem ik gewoon een paar keer goed door en doe ik gewoon dit keer geen experimentje. Ook goed.

Start ook met experimenteren

Waarom?

  • Je leert ervan. Iets doen en ervaren is zoveel leerzamer dan er over lezen of praten.
  • Je verandert al. Je komt ongemerkt en stapsgewijs vooruit in je proces zonder hele grote veranderingen in 1 keer te moeten doorvoeren.
  • Het is leuk. Relax. Zie het leven een beetje meer als een speeltuin. Een experimentje is eigenlijk bloed-serieus maar ervaar tegelijkertijd ook hoe grappig dat experimenteren eigenlijk ook is. Er mag gelachen worden. Dat haalt de druk er een beetje af.

Experimenteren in 5 stappen

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws, anders gedaan?

Stap 1. Voor wie het doodeng vindt: Start een week lang heel klein. Gewoon door met je andere been uit bed te stappen bijvoorbeeld. Of met je andere hand tanden te poetsen. Een andere weg naar werk te nemen.

Stap 2. Bedenk met welke ene activiteit je wellicht iets dichter bij je doel zou kunnen komen? Een netwerkgesprek met iemand regelen? Een dagje meelopen ergens? Iets organiseren? Denk niet aan het resultaat, alleen aan deze ene actie. Bedenk hem.

Stap 3. Spreek jezelf moed in. Jij kan dingen. En als je ze (nog!) niet kan is het ook ok. Wat kan er nou helemaal gebeuren eigenlijk? De angst die je voelt mag je even in de ogen kijken, doorvoelen en jezelf afvragen of de angst eigenlijk wel klopt. Stuur gewoon NU een mailtje, pak NU de telefoon, regel NU die meeting. Nu! Doen. Ik wacht wel.

Stap 4. Lees alleen verder als je het écht hebt gedaan. Ik ben nu al trots op je. Je gaat het dus gewoon doen. Het is zo simpel als dat. Je zal zien dat het effect heeft. Dat je iets gaat leren hieruit. Hoe gaaf is dat? Zo ging een coachee bijvoorbeeld een gesprek met een boswachter aan. Schreef een ander een blog voor het eerst (en postte hem niet). Iemand maakte een vlog voor het eerst (en stuurde hem alleen naar mij en nog een paar anderen). Iemand ging zomaar in de trein het gesprek aan met een passagier. Etc etc.

Stap 5. De 30 dagen challenge. Voor wie in mijn praktijk geweest is, is het geen nieuws: Ik ben een groot voorstander van de 30 dagen challenge. Spreek met jezelf een actie af, die je 30 dagen lang vol houdt. 30 dagen terwijl je nog niet echt voelt of het was voor je is. Gewoon met volle overtuiging besluiten te doen en pas na 30 dagen evalueren of het wat voor je is. 30 dagen lang jezelf een compliment geven, 30 dagen lang elke dag iemand benaderen die je niet kent, 30 dagen lang gezond eten… Etc. Zo ging een coachee 30 dagen lang elke dag zichzelf zichbaar maken. Iemand ging 30 dagen haar voeten voelen. Ikzelf ging 30 dagen elke dag instagram stories proberen. Etc etc.

Kleine tip: Het werkt heel goed voor jezelf en de betrokkenen door het te benoemen: “Ik wil even een klein experimentje doen..”. Dat haalt je lat al meteen omlaag.

De zomer is een prima periode om te starten. Dus start NU. Je bent het waard. Ik ben zeer benieuwd naar jullie experimenten. Wil je je experiment delen? Dan kan dat! Mail of app me maar.