Wat mijn eerste echte zomerbaantje me leerde over werken

Fiona vertelt in een serie heel persoonlijke blogs ook over haar eigen proces en bewustzijnsontwikkeling (in het kader van haar opleiding tot lichaamsgericht psychotherapeut). Vandaag denkt ze terug aan haar eerste vakantiewerk.

Vakantie!

De kamermeisjes komen hier het hotel binnen, in dit hotel onderweg naar Zuid-Frankrijk. En ik ga terug in de tijd. De tijd dat ik met mijn ouders in Voorschoten woonde en een zomer bijbaantje had bij Van der Valk Wassenaar. De Bijhorst. Kamermeisje. Ideaal want vroeg beginnen en om 2 uur klaar om met mijn vriendinnetje het strand op te gaan.

Maar ook een beetje eng. Als jong meisje tussen een paar doorgewinterde schoonmaak-dames die er al 100 jaar werkten in mijn beleving. Met een eigen ritme, een eigen cultuurtje en zo-doen-we-het-hier. Ik wist echt niets van schoonmaken en had heel eerlijk gezegd ook niet echt de ambitie veel van schoonmaken te leren. Ik wilde gewoon geld verdienen en naar het strand..

Deze ingrediënten bleken garantie voor een mooie leeromgeving:

  • Het leerde me wat gehaaider te worden, want de vaste schoonmaaksters deden regelmatig een rondje voor me om de fooien op de kamers alvast te oogsten
  • Het leerde me te spelen met wat grondig moet en wat snel kan. Met een poetsdoek en glassex poetste ik een hele badkamer. Om vervolgens weer terug gestuurd te worden omdat het niet schoon genoeg was.
  • Het leerde me te werken op de grens van regels. Wel of niet zo’n afgrijselijk schoonmaakpakje aan?
  • Het leverde goede verhalen op. Er logeerde een dame van plezier bijvoorbeeld, op mijn gangen. En iemand met wel 6 wekkers op zijn kamer. Er gingen verhalen over Pistolen Paultje, die er ook regelmatig kwam.

Kortom, als bleu jong grietje een hele ervaring. Een voor het leven. Daar denk ik even aan terug nu.

Wat leerde jouw eerste baantje je? En welke toen opgedane kwaliteiten en vaardigheden zet je nu in (wellicht in een iets andere vorm)?

*Fiona Kloosterman is expert persoonlijk leiderschap en begeleidt mensen bij het leiding nemen over leven en loopbaan.