Personal branding to the max, want Crystalknows ‘kent’ je
Met de deur in huis vallend: Deze blog schrijf ik niet om je bang te maken, maar wel om je te laten realiseren dat alles wat je online doet en zegt je personal brand vormt. Sterker nog: je wordt door onderstaande site door alles wat je zegt beoordeeld met als resultaat: Een persoonlijkheidsprofiel. Crystal, naar de gelijknamige site www.Crystalknows.com struint websites af, scant je posts en beoordeelt ze.
Eenmaal Op Crystalknows een account aangemaakt en de plugin geïnstalleerd, tref je hem aan aan de bovenkant van ieders profiel (overigens ook op alle andere social kanalen, niet alleen op LinkedIn), in het midden van bovenstaande foto van het profiel van fotograaf Yvette (overigens een topper, zoek je nog een goede profielfotograaf: bel haar!). Klik erop en je ontvangt een omschrijving van de persoon:
- Hoe kan je de persoon in kwestie het beste aanspreken?
- Hoe kan je de persoon in kwestie het best per mail benaderen?
- Waar kan je rekening mee houden in werkrelatie?
- Wat is natuurlijk en niet natuurlijk gedrag voor deze persoon
Het gaat nog verder in de betaalde versie: Indien je een koppeling met Gmail maakt, is het programma in staat fouten in je mail te lezen. Je ontvangt dan suggesties: ‘Wij hebben 5 fouten ontdekt’ ‘Deze persoon wenst kort aangesproken te worden’. Een koppeling met Google Calender zorgt ervoor dat je elke dag data ontvangt over de mensen met wie je hebt afgesproken.
Je mag eerlijk weten: De eerste keer dat ik mijn profiel zag sloeg de angst me toch wel om het hart en deed ik met een knal mijn laptop dicht. Ik dacht in een flits: Wil ik dit en hoe krijg ik mezelf hier af?! Maar helaas, dat kan dus niet. Reden genoeg om de plug-in te bespreken, zodat je weet dat het bestaat en je het in je voordeel kunt laten werken.
Hoe ziet het eruit?
Lees hoe een profiel er bijvoorbeeld uit ziet. Voor iedereen beschikbaar en opvraagbaar wie een account heeft….
Je ziet het: Bizar veel informatie over haar komt naar boven.
Of die van mij: “Fiona is very people-focused: supportive and naturally empathetic with a tendency to dive into long, deep conversations instead of direct, efficient ones.”
Betrouwbaarheid
Hoe betrouwbaar is deze data? Zal direct een vraag zijn die bij je opkomt. Het valt me in ieder geval op dat er van mij meerdere profielen te vinden zijn met verschillend resultaat, al hoewel ze allemaal wel in dezelfde persoonlijkheidshoek zitten. Neem het dus niet al te serieus, maar weet vooral dat het er is, dat mensen het gebruiken en dat het een globaal beeld geeft. Ik ga inderdaad graag een goed gesprek aan maar kan namelijk ook heel praktisch en direct zijn, wees gewaarschuwd!
Ik kon er verder niet veel online over vinden helaas, dus moet het daarbij doen met informatie van de site zelf:
- Profielen: Wat ze doen, is je indelen in een van de 64 profielen. Dit is wat ze erover zeggen:When you looked up Fiona’s personality profile, Crystal looked through thousands of publicly available online data sources to find information written by or about Fiona, as well as personality feedback provided by Fiona’s connections. Crystal then runs a personality detection analysis on the text to match them with one of 64 different personality types within a few seconds.
The “accuracy confidence” index above indicates 1) how much relevant data was found for Fiona and 2) how much of it was able to be used to determine their personality.
The insights below are recommended strategies for communicating with someone that has Fiona’s specific personality type, based on several widely-accepted personality assessments, like the Five-Factor Inventory, DiSC, and True Colors.
Crystal is not intended to provide a 100% perfect personality reading, but can provide useful insights to improve communication with anyone that has an online presence.
- Accuraatheid: In het bovenste groene balkje vind je het accuraatheidspercentage. Hoe meer data (tweets, blogs, info etc) je online zet, des meer input heeft het programma en hoe accurater ze kunnen inschatten of ze juist zitten. Dus hoe hoger het %, hoe accurater.
- Reviewen: Profielen kunnen gereviewd worden door de persoon zelf of door anderen
- Meerdere resultaten: Er kunnen op 1 naam soms meerdere resultaten zichtbaar zijn. Het loont dus de moeite vanuit LinkedIn door te klikken naar de site zelf en nog even goed te zoeken en te vergelijken.
Toepasbaarheid
Hoe kan je dit in je praktijk gebruiken?
- Zoek jezelf op
Allereerst is het zinvol te zien wat er over jou gezegd wordt. Klopt het? Eigenlijk is dit een personal brand statement met een grote P. Kom je er anders uit dan je bent? Denk dan eens na over wat je allemaal op het web hebt gezet en of er wellicht een gap is tussen datgene en wie je in werkelijkheid bent. Je kunt ook je profiel reviewen door middel van feedback met de duimpjes.
- Zoek je gesprekspartner op
Dit heb ik meerdere malen gedaan en het geeft toch wel aardig inzicht en op zijn minst een leuke ijsbreker aan het begin van je gesprek. Probeer het eens!
- Bij offertes en andere vormen van schriftelijke communicatie.
Ook hier loont het de moeite je toch even te verdiepen in je gesprekspartner, het geeft op zijn minst een globaal beeld. Wil hij/zij to the point komen in de offerte of is iets anders gewenst? Interessant.
Review
Zomaar een review van een collega. Om ook de mening van een ander te horen. Veel is er nog niet over geschreven.
Onderzoek
Ik kwam online ook wat onderzoek tegen op dit gebied. Gregory Park en zijn collega’s van de University of Pennsylvania’s Positive Psychology Center analyseerden statusupdates van meer dan 66.000 Facebook-gebruikers. Zij gebruikten ook een persoonlijkheidsapp die peilt naar wat psychologen The Big Five noemen: extraversie, mildheid, ordelijkheid, emotionele stabiliteit en autonomie.
Uit het onderzoek blijkt dat het verschil tussen extraverten en introverten op Facebook niet bepaald subtiel is. Wie als introvert uit de persoonlijkheidstests kwam, gebruikte vaker woorden als ‘computer’, ‘internet’ en ‘lezen’, ofwel woorden die suggereren dat de schrijver ervan zich thuis bevindt. Ook de posts van extraverten barsten van de stereotypen: zij gebruikten vaker woorden als ‘feestje’, ‘vanavond’, ‘liefde!’ (inclusief uitroepteken).Hier meer over het onderzoek… waar ik terecht kwam via dit artikel.
Wat vind jij?
Altijd benieuwd naar jullie bevinden, jullie mening, jullie angsten over deze website. Laat je het me weten?
Fiona Stoop is auteur van ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’, ‘Twitter Werkt’ en ‘Het social media handboek voor coaches’. Zoek je meer info en tips over personal branding of online personal branding? Kijk dan even verder op deze site of vraag een adviesgesprek aan.
Incompany trainingen en open trainingen – personal branding, social selling en social media – loopbaanvraagstukken – outplacement – lezingen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!