Fiona’s boekentips zomer 2020

Fiona, heb je nog een paar goede boekentips over bewustzijnsontwikkeling voor me? Ook deze zomer kreeg ik deze vraag en ik heb inderdaad een paar prachtige boeken gelezen. Hier komen ze.

Els van Steijn. De fontein, vind je plek

Voor mij HET boek van deze zomer. Wat een heerlijk helder en makkelijk leesbaar boek over systemisch werk. Eenmaal aan het lezen kon ik het niet meer weg leggen. Het maakte zelfs dat ik me opgaf voor een opleiding systemisch werk. In maart 2021 ben ik ermee klaar en integreer ik systemisch werk in mijn praktijk.

Marjolijne van Buren Molenaar. Precies, daarom

Alleen bij Bodymind te krijgen op dit moment, het instituut waar ik mijn 4-jarige opleiding tot lichaamsgericht therapeut doe. Wat Marjolijne oa knap doet in dit boek, is het stigma van narcisme afhalen. Symbiose gaat over het WIJ, narcisme over het IK. Om onszelf in de wereld te zetten (denk bijv. aan personal branding) hebben we ook echt het IK nodig. Dit boek behandelt dus gezond narcisme, niet te verwarren met de persoonlijkheidsstoornis. En dat hebben we allemaal in mindere of meerdere mate in ons. Jij dus ook. Suprise!

Hannah Cuppen. Liefdeskunst

Een musthave voor elke single, zou ik bijna zeggen. Ik vind persoonlijk dit werkboek ook prettiger of op zijn minst een goede aanvulling op haar eerste boek Liefdesbang, waar ze bekend mee werd. Liefdeskunst is lekker praktisch te gebruiken, gevuld met oefeningen voor die momenten waar je de pijn voelt van verlatingsangst of bindingsangst.

De polyvagaal theorie en de transformerende ervaring van veiligheid. Stephen Porges

Ik ben er net pas in begonnen, maar deze theorie trekt al een tijd mijn aandacht en dit boek beschrijft deze theorie uitvoerig. Interessante theorie en Porges heb ik hoog zitten. Even doorlezen nog 🙂

Stephan B. Poulter. De vaderfactor

Ruzie met de baas? Gedoe op het werk? Mot in je relatie? Lekker vlot leesbaar boek voor iedereen die geïnteresseerd is in wat de invloed van je vader op werk en relaties eigenlijk is (of voor wie zelf vader is). Meer dan je denkt.

Irvin Yalom. Tegen de zon in kijken. Doodsangst en hoe die te overwinnen.

Die Yalom is sowieso een genie, maar dit boek beschrijft hoe doodsangst en levenslust verbonden zijn. Hoe vrijwel iedereen onbewust door de doodangst beïnvloed wordt. Als je dit boek gelezen hebt zie je opeens overal de doodsangst doorheen sijpelen. Prachtig.

Jakob van Wielink, Professioneel begeleiden bij verlies

Bij het woord verlies en rouw denken we vaak vooral aan overlijden, maar je kunt ook werk verliezen, of door ziekte, bij scheiding of omdat je afscheid neemt van vrienden of collega’s. Inspirerend boek vol achtergrond en oefeningen, op een prettige manier geschreven.