Interview met Fiona Kloosterman

‘Mag ik jou een vraag stellen over starten als coach?’ Zo kwam Max langs met een bericht via LinkedIn. En ik zei: “Maar natuurlijk! En weet je wat we doen? Jij interviewt mij, vraagt alles wat je wil vragen. Maakt er een blog van. En dan plaats ik deze weer op mijn site. Win-win!” En zo geschiedde. Superleuk en wederkerig. Kunnen jullie hier op de site meelezen!

Ik val maar gewoon met de deur in huis. Je hebt 4 boeken geschreven lees ik. Door welke ervaring ben je eigenlijk begonnen met schrijven van je boeken?

Dat kwam door een collega, Aaltje Vincent. In combinatie met Twitter. Ik had in de tijd, jaren geleden, Twitter ontdekt. Ik was een van de eerste die erop zat en via dit medium dienden zich ook klanten aan. Op een dag stond Aaltje op mijn voicemail, die had net een boek geschreven over LinkedIn en vroeg: ‘Wil jij een boek schrijven over Twitter?’ Ik had op dat moment geen ambitie om een boek te schrijven, maar kon wel voelen dat dit een prachtige kans was. Ik ben uitgenodigd door haar uitgever, die zei: ‘Begin nou gewoon met schrijven, wij helpen je wel met de tekst en de layout’. Dat maakte dat ik onderzoek ben gaan doen. Ik vroeg me af: Hoe kan het nu dat ík wel klanten krijg via Twitter, maar anderen niet? Door het schrijven van dat boek kwam mijn carrière in een stroomversnelling. Als je eenmaal een boek hebt geschreven word je uitgenodigd in de media: BNR, de Libelle enz. Dat was super interessant en heel eng tegelijkertijd. Een interview met de pers en spreken voor publiek is andere koek dan iemand coachen, nietwaar?

Wanneer ben je begonnen met je bedrijf en hoe ging dat?

Dat was zo’n 13 jaar geleden alweer. Ik stapte toen wel in de valkuil waar zowat iedere startende ondernemer in stapt: Te breed insteken na een carrière in het HR vak en uitzendland en mijn vers gebakken opleiding tot coach. Door te veel titels op mijn visitekaartjes te gebruiken, zoals coach, HR adviseur, recruiter, loopbaanprofessional. Ik kreeg her en der dan ook het advies: “Fiona, kies!” Ik was eigenwijs en dacht “Ja ja.. mijn netwerk is groot genoeg en ik heb geen zin om te kiezen, want daarmee mis ik kansen”. Dat is ook wat ik mensen nu leer, dat dat de grootste fout is die je maar kan maken. Ik kreeg te weinig klanten en besloot toch maar met focus doel en doelgroep te bepalen: Loopbaancoach voor 20ers en 30ers. Verrassing! Toen begon het te lopen. Tegenwoordig ben ik natuurlijk persoonlijk leiderschap en personal branding expert en niet meer de loopbaancoach voor 20ers en 30ers. We zijn 13 jaar verder. Things change.

Wat is je achtergrond? Privé en professioneel?

Voor ik startte als ondernemer had ik een carrière in HR- en uitzendland. Dus een mix van HR en de commerciële wereld. Ik denk dat dat een mooie basis is om als zelfstandig coach te beginnen qua werkervaring. Ik deed ook een opleiding tot coach bij de Baak en een opleiding tot loopbaanbegeleider bij BGL. Ik ben van mening dat het nodig is jezelf te scholen voordat je als coach begint. Het lijkt allemaal heel eenvoudig en voor een deel is dat ook zo: Praten, aandacht, luisteren… Uit onderzoek blijkt dat het succes van coaching terug te voeren is op de relatie met je coachee. Maar hoe meer je weet over bewustzijnsontwikkeling, gedragsverandering, hoe succesvoller je als coach bent in het begeleiden van mensen.
En dan privé. Privé kom ik uit een gezin met een vader, een moeder en een jongere zus, waarmee ik de hele wereld over gereisd ben. Indonesië, Oman, Venezuela.. Dat heeft gemaakt dat ik als ondernemer telkens met nieuwe situaties om kan gaan. Om de paar jaar verhuisden we met z’n vieren naar een ander land.  Ik heb 3 kinderen en ben gescheiden, single. Op een manier waarbij we nog heel goed met elkaar omgaan. Ik ben eigenlijk heel dankbaar voor die scheiding. De afgelopen 4 jaar heb ik zo’n prachtige bewustzijnsontwikkeling doorgemaakt, welke ik ook 1 op 1 weer door kan geven aan mijn coachees.

Was het lastig om te starten als coach of ging het als vanzelf?

Ja en nee. Het was heerlijk! De vrijheid.. En het was eng want hoe kom je toch aan klanten? Als mensen als coach willen starten, zeg ik altijd je hebt minimaal een half jaar tot een jaar financiële buffer nodig. Want ik zie starten als coach als een olietanker die de zee op gaat en dat gaat nou eenmaal erg langzaam. Als die eenmaal op zee is, gaat dat best wel goed en blijft het wel doorstomen. Mensen komen dan terug en weten je ook wel te vinden, het gaat dan lopen. Dus dat is voor mij hoe het is om te beginnen. Je hebt niet zomaar een volle coachpraktijk.

Praktisch gezien heb je geen investeringen nodig, ik ben ook aan huis begonnen. Ik hou heel erg van het experimentele. Veel startend ondernemers laten zich belemmeren doordat ze denken dat ze eerst bijvoorbeeld een bedrijfsruimte nodig hebben. Ik geloof dat je zelfs in je eigen huiskamer al van alles kunt, en deed dat ook. Ik noemde ze ook gewoon huiskamerworkshops en coaching ‘een gesprek aan de keukentafel’. Dan deed ik de kaarsen aan, de open haard aan en kocht appeltaart. Als je dan toch kiest voor thuis, ga er dan voor! Het geinige was dat ook de grote bedrijven bij mij in de huiskamer workshops volgden.

Het beste advies wat ik een startend ondernemer kan geven is: Het gaat erom om met nieuwsgierigheid in actie te blijven, niet te verstarren, om elke dag een paar activiteiten te doen op weg naar nog meer klanten. En daarin de moed te houden en te denken: ‘Wat kan ik vandaag doen om net een stapje dichterbij te komen?’ Bijvoorbeeld: Op social media bezig zijn, blogs schrijven, kopjes koffie drinken met mensen. Starten als ondernemer of een baan zoeken is te vergelijken met een olietanker, maar ook met een appelboom. Elke dag een paar appels in de boom hangen en na verloop van tijd vallen er vanzelf een paar appels uit en dan kan je kiezen uit de opties.

Welk medium is het beste geweest als reclame of om klanten aan te trekken?

Voor mij is het echt een mix. De basis is mijn website die als uithangbord/visitekaartje fungeert. Waar mensen kunnen teruglezen wat ik allemaal op social media, een podium of een netwerkgesprek vertel. In het begin werkte Twitter heel goed voor me, op een gegeven moment kreeg ik meer opdrachten via LinkedIn. Vandaag de dag is LinkedIn mijn eerste kanaal, Twitter de tweede. Op Instagram en Facebook zit ik ook, daar heb ik ook een mooi netwerk maar die komen minder snel. Als ik zelf energie of inspiratie van een medium krijg, dan haal ik daar ook mensen vandaan. Ik heb nu zelfs mijn eerste netwerkcontact via Tiktok, terwijl ik maar een paar honderd kijkers per filmpje heb. Klanten zijn echt overal, op het voetbalveld of naast je in de trein. In het begin heb ik een grote klant uit de coffee company gehaald, omdat ik ernaast zat. Contact maken met mensen om je heen en vragen te stellen dus.

Wat zou je anders gedaan hebben met de kennis van nu?

Dan zou ik eerder doelgroep gekozen hebben, ik predik echt het adagio: Kies en ze kiezen voor jou. En daarna uitgangspunt nummer Twee: Online werken met zoekwoorden (op welke woorden zoekt je doelgroep?). Bij werkelijk elk stuk tekst moet je denken: Staan hier wel de woorden in waardoor ik gevonden word? Dat is voor mij de basis. Daarna gaat het voor mij om echt om contact maken en helpen. Waar kan ik mee helpen? Daar richt je je diensten en communicatie op in.

Waarin onderscheid jij je van andere coaches?

Dat is denk ik wel de keuze voor persoonlijk leiderschap en personal branding, in combinatie met dat ik deze twee specialiteiten van alle kanten bereid ben te benaderen, ik ben geen one-trick pony. Ik deed praktische opleidingen zoals neuromarketing en storytelling, maar ook een Energetische opleiding en een opleiding tot Lichaamsgericht therapeut en binnenkort systemisch werk. Jezelf neerzetten, zichtbaar maken en je doelen halen vanuit binnenuit. Helemaal diep naar binnen en dan weer helemaal naar buiten. Van diep diep diep naar plat plat plat. Dus ik help mensen bij weten wat ze willen en zorgen dat ze het kunnen krijgen. Daar zit mijn succes. De meeste coaches zijn vooral goed in reflecteren en stilstaan. Andere coaches zijn juist goed in het geven van tips. Ik denk dat ik én bedding kan geven aan mensen in hun proces én ze kan loslaten. En ik precies weet hoe een koe een haas vangt. Dus heb de juiste praktische tips.

Waar krijg je de meeste voldoening uit als coach?

Och jee. Heel veel. Als mensen dingen durven die ze eerst niet durfden bijvoorbeeld, dingen voor elkaar krijgen waarvan ze dachten die ze niet voor mogelijk hielden. Ik krijg er voldoening van als mensen meer ontspannen door het leven gaan. Meer vreugde ervaren, beter contact kunnen maken met elkaar en meer rust kunnen vinden. Dus eigenlijk elke stap die een coachee zich voorneemt, waarvan ze niet denken dat het lukt en dan toch lukt. Elke aha die ze hebben. Maar ik krijg ook energie van een nieuw geschreven training- of coachingaanbod, van mijn eigen experimenten, van mijn eigen aha momenten, van mijn eigen creatieve acties. Een boek, een blog, een podcast.. Maar ook van het sturen van een factuur of een grote factuur die betaald wordt. Heerlijk! Ik blijf ondernemer heh.

Wat vind je de grootste uitdaging van het ondernemen?

De grootste uitdaging blijft toch het krijgen van inkomsten. Het feit dat er altijd op de achtergrond meespeelt als ondernemer: Word ik nog geboekt? Ben ik een aantrekkelijke zakenpartner? Vinden ze me volgend jaar nog wel ‘’leuk’’? Slaat inmiddels nergens meer op, want zelfs in crisistijd gaat het me nog goed. Maar de financiële onzekerheid blijft onderhuids. En tegelijkertijd is dat ook de grootste motivator geweest om te innoveren, om niet stil te staan en om te blijven ontwikkelen. Ook juist nu weer met Covid. En dat is prachtig!

Welke toekomstdromen heb je?

Ik heb een visioen gehad van een boerderijtje met een bijgebouw en daar woon ik. En in bijgebouw geef ik of we trainingen en coaching. Ik geloof niet dat ik toe ga werken naar een grootschalig instituut met heel veel mensen onder me. Zo’n ondernemer ben ik gewoon niet. Ik geloof dat ik meer de richting op ga van iemand als Brené Brown of Oprah. Als ik groter ga groeien is het meer richting zoiets. Ik heb tijden gehad dat ik podium heb gehad met social media en tegelijkertijd de praktische kant. Dat ik zalen toesprak. Nu ga ik hopelijk weer, nadat ik een verdieping heb meegemaakt, iets groters zoals een podcast, youtube of gewoon op een podium staan doen. Ik denk dat ik op een of andere manier iets meer ga werken aan een community online. En dat ik op een gegeven moment die meer offline ga ontmoeten. Ik denk dat als ik een aantal eeuwen geleden geboren zou zijn, ik een soort dominee zou zijn geworden. Met een soort kerk waar iedereen welkom is, de deur openstaat, met een luisterend oor en een community waar iedereen welkom is. Mijn passie zit echt in bewustzijnsontwikkeling en mensen zichzelf laten leren kennen. En ze te leren dat hun dromen haalbaar zijn.

Tot slot. Wat is nou het beste advies dat jij hebt gekregen sinds je ondernemer bent?

Dat is: Kies en ze kiezen voor jou. Zonder die keuze geen klanten. Dat als ze je niet kennen, ze ook niet voor je kúnnen kiezen. Zorg dat je daar bent waar je doelgroep is. Dat je in ieder geval in het ‘assortiment’ zit van je doelgroep. Op bewustzijnsvlak is de beste uitsprak die ik ontving: Fiona, je bent niet je verhaal. Want we zetten onszelf vaak vast in onze eigen aannames. Nieuwsgierig experimenteren werkt.

Dank voor je antwoorden! Ik heb er veel aan gehad.

Graag gedaan. En succes met je ondernemerschap!

*

De opdracht voor volgende die mij zo’n vraag wil stellen of een stage-opdracht moet doen en me een bericht stuurt is al in de maak. Wie durft?