Drie lessen die ik trok uit stoppen met social media

Het is 1 oktober 2020 en het is een heugelijke dag! Naast dat het de dag van de koffie is (want hee wat moeten we zonder koffie?) ben ik ben vanaf vandaag weer terug op de socials na 2,5 maand social media detox. In deze post deel ik de drie lessen die ik trok uit stoppen met social media.

De social media en personal branding juf, auteur van een aantal social media boeken, stopte 2,5 maand geleden gewoon van de een op de andere dag met LinkedIn, Twitter, Facebook, Insta, Pinterest, Tiktok en een paar dating apps. Door mijn hoofd vlogen de dagen ervoor allerlei belemmeringen… Mag dat? Kan ik dat maken? Houd ik nog klanten? Kom ik wel in contact met dates? Mag ik van mezelf en mijn klanten dan nog LinkedIn les geven? En waar ga ik mijn informatie eigenlijk vandaan halen? Ik was zo vervlochten met social media, kon me een leven zonder niet voorstellen, dus ik vond dat ik die gedachten wel eens mocht uitdagen. Gewoonte- en gedragsverandering is nou eenmaal een mindfuck, weet ik als coach/trainer/therapeut ook. Ik leer klanten dagelijks te dealen met hun angsten, practise what you preach babe. Just do it. Vol belemmeringen verwijderde ik de apps, hoppeta, in één klap allemaal van mijn mobiel. Youtube bleef als enige over, samen met individuele kanalen als Messenger, Whatsapp, Telegram en Signal. Ik postte niks, ik las niks. Met uitzondering dus van wat Youtube activiteit en het lezen van de persoonlijke berichten af en toe.

Of het me lukte om me eraan te houden?

Laat ik daar eens mee beginnen, de eerste vraag die men me stelt als ze horen van mijn detox. Op een enkele keer keer na wel. Zo ben ik bijvoorbeeld een keer op Facebook geweest om mijn profielfoto en banner te veranderen en belandde ik na het lezen van een persoonlijk bericht wel eens in de tijdlijn. Als je er eenmaal op zit wordt je erin gezogen. Dat kon ik die keren echt ervaren. En daarom bleef ik er zoveel mogelijk weg. Het was dan ook echt oorverdovend stil, zeker de eerste dagen. Geen rode bolletjes, geen scherm vol met meldingen. Dat was heel gek. Gek, stom en heerlijk vrij tegelijk.

De eerste 3 tot 4 dagen was het echt wennen. Ik miste de mensen op social media en kon die eerste dagen echt vaak in mijn lijf voelen hoe ik de continue drang had mijn mobiel te pakken. Die ik dan ook pakte. En dan te zien dat er 0 meldingen waren, het besef te hebben: O ja, ik was gestopt… Ik herinner me een bezoek aan de opticien waar hij de kamer uit liep en ik dacht: Ok.. Dit zou hét moment zijn geweest om even mijn socials te checken. Ik moest erom grinniken en ben maar om me heen gaan kijken 😉

En dan de drie grootste lessen die ik leerde in deze social media detox periode…

LES 1 Ik was verslaafd

Net als de rest van de wereld. Maar het gaat hier om mij. Ik was gewoon echt verslaafd aan het reageren op bliebjes, rode bolletjes en de doener in mij zag het als een grote eindeloze to-do lijst.

Alles waar in de Netflix film ‘The social dilemma’ over gesproken wordt heb ik aan den lijve ondervonden in die stop-periode. Alsof ik het opeens glashelder kon zien nu ik niet meer in de ratrace zat. Die keer dat ik naar Facebook ging om mijn foto te uploaden toch de timeline in te verdwalen en voelen hoe ik verleid werd verder te scrollen, erin gezogen werd. Een reclame daar te zien van een website die ik ervoor had bekeken. Ik had dat ook een paar keer bij het checken van mijn persoonlijke berichten: Toch even scrollen. Voor dat je het weet zit je weer op de timeline. Alsof er een grote magneet zit daar. En dan tot het besef komen: O nee, dat zou ik niet doen. Ik zag die dingen natuurlijk vroeger ook (natuurlijk, ik was social media juf!), maar nu zag ik het toch in een ander licht (want als lichaamsgericht therapeut voelde ik nu exact wat het met mijn lijf en brein deed). Zeker in combinatie met deze film. Waar ben ik, waar zijn we mee bezig? Hoe krijg ik mijn kinderen van hun schermpje af, als het voor mij al zo verslavend werkt?? Ik ben me veel en veel bewuster van het verslavend effect.

LES 2 Het was een weldaad voor mijn brein

Deze detox was een zegen. Ik kreeg veel meer rust in mijn systeem, had meer aandacht voor mijn omgeving en de dingen die ik deed. Ik had niet meer al die prikkels had van het volgen van piepjes en het lezen van berichten online. Dat gaf een enorm gevoel van ruimte en tijd. Meer aandacht, diepgang en tijd voor contact. Meer tijd en aandacht voor mensen die wél op mijn pad kwamen, die even langs kwamen op mijn app of me belden of beeldbelden. Had meer persoonlijke diepgaande contacten en realiseerde me dat met elk goede gesprek ook echt: Ik zou dit vandaag en nu wellicht niet gedaan hebben als ik in de waan van de dag was verder gegaan. Ik zat zingend op de fiets, ging vaker de natuur in, had meer ruimte om allerlei andere todo-dingen te doen (mijn vloer en keuken kregen onder andere een make-over) en voelde me gelukkiger, rijker en meer verbonden.

LES 3 De belemmeringen klopten niet

Alles waar ik vooraf twijfel over had verdween. Het tegendeel bleek waar: Een oude grote corporate klant nam opeens contact op, daar doe ik weer zaken mee. Alhoewel het aantal aanvragen via de socials stopte en ik moeite had mijn gratis medidatiemoment te vullen, bleef het aantal klanten via mijn vaste kanalen opmerkelijk genoeg wel stijgen. Per saldo dus eigenlijk beter zo. Ik bleef LinkedIn adviezen geven en ze vonden het niet gek. En dan mijn datingkanalen stop: Ik heb een prille liefde ontmoet. Ik stopte met zoeken, werd gelukkiger, was blijer met het leven en prompt liep ik in mijn ontspannen toestand een leuke vent tegen het lijf. Wat de toekomst brengt weet ik niet (maakt me ook oprecht niet uit), maar het is nú leuk en het is de eerste man in mijn 4 jaar vrijgezellenbestaan na zeg maar gerust tientallen (misschien wel meer) dates waarvan ik denk: Jij bent echt leuk en hij vindt mij ook leuk. Toeval? Geen idee. Maar het is toch opmerkelijk te noemen.

Hoe ga ik weer terug zonder dat allemaal te verliezen?

‘Afgeslankt’ weer terug keren. Hoe ga ik dat doen? Ik weet het nog niet.. Een leven zonder social media is me op dit moment een brug te ver. De detox leverde me heel veel op, maar ik miste ook wat dingen en ik ben nog niet bereid die op te geven: Vooral Facebook events (welke leuke meditatie en dansdingen gaat mijn netwerk naar toe?) en het wel en wee van een aantal mensen die ik vooral online spreek. En natuurlijk het af en toe leuke interessante dingen kunnen delen. De komende tijd zal ik dus gaan experimenteren met balans.

Ik heb mezelf beloofd: Als me dat niet lukt wil ik toch een paar kanalen verwijderen. Zo ver is het nog niet. Eerst maar eens kijken of ik kan terug keren in ‘afgeslankte’ vorm: Met LinkedIn en Youtube als enige apps op mijn mobiel, de rest alleen via web. En hoe dan ook alle piepjes en rode tekentjes en signaaltjes uit. Tiktok stop ik voorlopig mee. De rest ga ik zo min mogelijk naartoe. Eens kijken of me dat lukt. Dat ik wel terug ben op social media zonder ’terug bij af’ te zijn. En op de dag van de koffie sluit ik daarom nu resoluut mijn browser, loop naar het koffiezetapparaat en zet een bakkie. Want er gaat niet boven het echte leven!

Wil jij ook dingen in jouw leven anders? Doe mee met een van de online lessen of kom in coaching (online of offline in Den Haag met behoud 1,5 meter afstand).