Bang om met LinkedIn aan de slag te gaan? Dit kan je doen.

Dus je wilde met LinkedIn, met personal branding aan de slag? Een LinkedIn post plaatsen? Of je scrolt langs het profiel van een interessant persoon en wil diegene graag benaderen (en de horror, je kent de persoon niet).. Een blog posten? Een pitch doen? Solliciteren? Voor sommigen is dat dagelijkse kost, die draaien hun hand er niet voor om. Voor anderen niet. Die voelen op z’n minst frisse weerstand.

Het is wellicht niet het meest gezellige onderwerp om mee bezig te zijn, maar veel mensen vinden de dagelijkse activiteiten in online personal branding stiekem of openlijk hartstikke spannend. En daar wil ik het vandaag even over hebben.

Wat is angst?

Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid. Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk gaat omhoog gaat en de spieren spannen zich aan.

Angst bij personal branding

Welke angst er bij jou speelt is persoonlijk, afhankelijk van je ‘programmering’. Bijvoorbeeld..

  • Wat zullen ze wel niet van me denken? Angst om er niet bij te horen. Dat collega’s je uit zullen lachen, een opmerking eronder gaan zetten.
  • Faalangst. Straks schrijf ik iets verkeerds op, klopt het niet en de hele wereld ziet dan dat ik een fout heb gemaakt.
  • Angst om zichtbaar te zijn. Gezien en gehoord te worden. Je voelt je als het ware naakt op een (virtueel) podium staan. Kwetsbaar.
  • Onzekerheid. Wie zit er nou op míj (mijn post / uitnodiging etc) te wachten?

Je voelt al schaamte en ongemak bij de gedachte dat mensen op je post zullen reageren. Of je uitnodiging zullen afwijzen. Je besluit het toch nog eeeeeeeven uit te stellen. Herkenbaar?

Hoe werk je door de angst voor personal branding heen?

Even terug naar dat moment dat je besluit eindelijk eens een update te doen of iemand uit te nodigen. Met je cursor klik je op de plek waar je moet zijn en voel je een weerstand opkomen. Je lijf verstrakt. Je adem zit hoog. Dat is het moment waar ik in de begeleiding overschakel van de praktische personal branding tips naar persoonlijk leiderschapscoaching op een diepere laag. Je zit gewoon achter je laptop op mijn kantoor en je voelt frisse tegenzin of vette angst. Het gaat op dat moment eigenlijk niet meer om het posten van die update, we laten de update even los. We gaan vervolgens aan de slag met de -bij jou- onderliggende angst. Ik zal vragen: “Wat gebeurt er nu, op dit moment, in je lijf?” “Wat voel je?” “Waar voel je dat in je lijf?” En vooral: “Wat heeft dat je te vertellen?” In de begeleiding voel je onder mijn begeleiding als het ware naar je angst toe. Angst die je ooit in je kindertijd hebt opgedaan en je nu niet meer dient. Daar werken we mee. Daar doen we een aantal oefeningen mee.

We zoomen dus helemaal in op het moment en staan net zo lang bij dat moment stil totdat je voelt dat je ontspant. Het doel is daarbij niet dat je angst weg gaat, maar dat de angst je niet meer stagneert. Je voelt de angst en kan erdoor heen bewegen. Die post plaatsen. De blog typen. De uitnodiging doen. Gewoon bij mij op kantoor. De angst zal zich uiteindelijk laten vervangen of op zijn minst naar de achtergrond verdwijnen door je positieve ervaringen. Hee, het werkt! Hoe meer positieve ervaringen je opdoet, des te meer de angst naar de achtergrond verdwijnt. Dat is het doel.

Zo. En nu die update.