7 carrière tips om nu al in te spelen op een recessie

Corona, ze is nog maar een paar maanden oud maar veroorzaakt in haar jonge leven nu al een hoop economische schade… IMF voorspelt een krimp van 7,5 procent. Wat kan je nu al zelf doen? 7 tips.

Recessie carrière checklist

Werken aan kennis en skills

Dit is dé tijd om je kennis op te krikken en nieuwe vaardigheden op te doen. Kennis op je vakgebied, de bedrijfstak waarin je werkt, kennis van LinkedIn of gewoon iets heel anders, geks. Lees vakgerelateerde boeken (geen geld? Vraag je netwerk wat ze in de kast hebben!), bekijk elke dag een interessante YouTube video, volg een van de gratis of betaalde webinars die nu massaal worden aangeboden. Zorg dat je een visie ontwikkelt op jouw vakgebied door nieuwe informatie tot je te nemen. Kennis en vaardigheden doen het straks ook leuk op je cv. Nu beginnen is een wereld winnen. Welke skill ga jij ontwikkelen?

Laat je gezicht zien

Neem deel aan online industry events, wees actief op social media, in de groepen en bij de mensen waar je voorheen in het echt kwam. De 1,5 meter samenleving vraagt om pro-actief contacten te leggen. Kan ik iets voor je doen? Hoe gaat het echt met je? Het zorgt voor prachtige gesprekken en verbinding. En het zorgt ervoor dat ze je straks nog kennen, als je ze nodig hebt. Wat zijn de vijf belangrijkste contacten die je hebt? Leg vandaag nog contact.

Nieuw netwerk

Naast contact houden met je bestaande netwerk is dit ook de tijd nieuw netwerk op te doen. Ga op LinkedIn op zoek naar de topmensen in jouw sector en link met ze. Recruiters, potentiële grote klanten, interessante kennis-delers. Voeg er zeker 3 per week toe. En ga het gesprek aan.

Werken aan je branding

Nu is de tijd om opnieuw te kijken naar je ‘visitekaartjes‘. Je cv, je website, je blog. Je profielfoto op social media. Google jezelf en kijk hoe je in de resultaten naar boven komt. Kijk door de ogen van een ander. Wat vind je van jezelf? Is het helder, dat wat je te bieden hebt? Schakel nu bijvoorbeeld een websitebouwer, profielfotograaf of een ontwerper in (alle drie overigens ook in het PintaPeople netwerk, stuur even een berichtje en ik geef je de namen). Google dus nu even meteen jezelf.

Nieuwe dienstverlening

Ben je ondernemer? Deze periode vraagt echt om creatief te kijken naar dienstverlening. Ikzelf ben blij ooit de keuze te hebben gemaakt zowel coaching als training aan te bieden in verschillende sectoren. Ik merk telkens en nu weer dat het goed is op twee paarden te wedden, twee benen te staan. Dat maakt me minder kwetsbaar als ondernemer. Als het ene niet loopt, loopt het andere wel en andersom. Dus heb je een café, denk dan bijvoorbeeld aan een bezorgdienst van eten. Heb je een schoonheidssalon, denk eens na over een webwinkel voor beauty-artikelen etc etc. Kan niet bestaat niet. En natuurlijk kijk je ook meteen naar online aanbod, waar deze tijd bij uitstek om vraagt. Dit is ook de tijd om ermee te experimenteren, want iedereen experimenteert en als het dan even minder goed lukt valt het echt niet op. Haal je team, een paar wijze kennissen of netwerkcontacten erbij en ga online brainstormen. Plan dus nu meteen even dat overleg in.

Onnodige uitgaven stoppen

Mijn oud manager bij een van mijn eerste banen (vestigingsmanager bij een uitzendbureau) zei in mijn eerste dagen daar: “Het maakt me niet uit hoe je het doet, Fiona. Of de inkomsten moeten omhoog, of de kosten omlaag!”.. Als de inkomsten niet hoog zijn moet je dus kijken of je de kosten kunt verlagen. Tijdschriften, abonnementen, huur, andere uitgaven. Tijd om ze onder de loup te nemen. Welke drie uitgaven kan jij skippen?

If you can’t go outside, go inside

Last but not least. Als je niet naar buiten kan, leer dan jezelf beter kennen. Daar heb je je leven lang wat aan. Wat zijn je patronen en valkuilen eigenlijk? Wat is je diepste verlangen? Wat belemmert je elke keer opnieuw? Koop zelfhulp-boeken, die testjes, ga naar een coach, praat met vrienden erover. Dikke vette winst. Zelfkennis is de beste investering in jezelf en zal je je leven lang plezier van hebben. Pak dus nu dat ene boek erbij wat je ooit kocht en nooit las.

Kies een, gewoon één van deze punten om mee te beginnen. Beter met één punt beginnen dan helemaal niet. Neem jezelf serieus. Je bent het waard.

Heb je hulp nodig? I’m here. Een van de lessen die ik zelf leerde is dat online coaching even wennen is maar echt net zo effectief is als coaching op kantoor. Je bent welkom voor een sessie met Zoom of Teams.

Ik wens je veel wijsheid. Stay safe!

Fiona Kloosterman is eigenaar van PintaPeople en binnen het loopbaanvak expert in persoonlijk leiderschap en personal branding. Ze schreef 4 boeken over deze onderwerpen, de vijfde is in de maak