3 kansen in Corona tijd (en een bonus oefening bij angst-klachten)

En toen zat je plotseling thuis. Al dan niet met kinderen, werkend op afstand of opeens zonder inkomsten, klanten en opdrachten. Het is allemaal even wennen en het lijkt wel of alles anders is. Weet je even niet wat je kan doen?

Goede zelfzorg is prio 1

Allereerst het volgende: Er is veel onzekerheid in een periode als deze, heel begrijpelijk. Alles is anders, er is onduidelijkheid en onzekerheid over gezondheid en inkomsten. Goede zelfzorg staat eigenlijk bovenaan het lijstje van activiteiten. Neem jezelf serieus en wees mild en liefdevol voor jezelf en gezin. Mocht je geen ruimte in je hoofd kunnen vinden, omdat je angst voelt of piekert, het volgende:

Op de momenten dat je je veilig voelt, voel je je ontspannen, warm en lekker ‘in je lijf’. Als je weet dat je angstig bent, kun je simpelweg proberen of je via dat lijf de ingang naar veiligheid weer kunt vinden. Natuurlijk is dit een complex onderwerp die eigenlijk begeleiding behoeft, maar ik geef een paar instant tips waarmee je kunt experimenteren.

  • Adem. Een goede makkelijke adem oefening ter ontspanning is deze:
    • Pak pen, papier en je mobiel. Zet de timer van je mobiel op 1 minuut. Op het papier teken je vervolgens je ademhaling: Bij een inademing een boogje omhoog en bij een uitademing een boogje omlaag. Je hoeft niet te vertragen. Teken gewoon hoe je ademhaling op dit moment is. De manier waarop zie je hier op mijn tekening.
    • Tel vervolgens het aantal boogjes wat je ziet. Een rustige ademhaling telt 8 boogjes (veel mensen komen een stuk hoger uit, niet schrikken, gewoon nog een keer doen maar dan rustiger).
    • Gewoon regelmatig doen. Zo vaak als je er maar aan denkt. Adem is leven!
  • Knuffelen. Ik schreef al eerder een blog over de voordelen van 20 seconden knuffelen. Het klinkt gek, maar bij gebrek aan contact met mensen helpt slapen of zitten met een kussen in je armen je lijf echt ontspannen. Je lijf herkent de pose die je aanneemt, daardoor komt oxytocine vrij (het knuffelhormoon, in de volksmond) Ik heb het zelf ook eens 30 dagen geprobeerd.
  • Uit je hoofd, in je lijf door simpelweg je lijf te ervaren. Voel je lijf. Voel je handen, voel je rug, voel je voeten. Gebruik eventueel je handen ter ondersteuning. Voel met je handen je voeten en ga met je aandacht naar je voeten. Dan je enkels. Je onderbenen. Je knieën. Zo ga je steeds verder je lijf af omhoog. Je kunt ter ondersteuning tegen jezelf zeggen: Ik ben veilig.

Deze drie kansen zijn er om met twee handen aan te grijpen

Ok! Je bent nu hopelijk ontspannen genoeg om eens wat te gaan doen en experimenteren. Tijd om kansen te zien.

  1. Reflectie. Dit is een meet-moment! Neem de tijd en de rust om te bezinnen. Zit je nog op de juiste plek? Of knaagt er iets? De meest gemaakte fout is een pasklaar alternatief hebben: Wat dan wel? De meeste mensen vinden dat heel lastig en blijven daarom te lang op de plek waar ze niet gelukkig zijn. Een onzekere tijd als deze vraagt overigens niet om zomaar je baan op te zeggen, maar wel om de beslissing om in actie te komen. Gewoon, één stapje uit je huidige patroon. Die actie kan bijvoorbeeld zijn: zelf-onderzoek, je LinkedIn profiel oppimpen, Je cv herschrijven of een netwerk gesprek regelen met iemand die werk doet waar je nieuwsgierig naar bent (al dan niet met Facetime, Skype of Zoom).
  2. Inspiratie. Denk terug aan wat je altijd nog eens wilde doen, maar nooit tijd voor had. Welke dingen waren dat? Een boek lezen, Ted-video’s kijken, op een andere manier geïnspireerd worden, een boek, blog, gedicht of verhaal schrijven wellicht? Neem jezelf voor gewoon eens één ding te doen uit dat lijstje.
  3. Creativiteit. Spelen! Mijn favoriete onderwerp. Dit is de tijd om te onderzoeken hoe je spelenderwijs jezelf kunt uitdagen iets nieuws of anders te doen. Toch weer dat boek schrijven uit punt 1 wellicht? In mijn geval experimenteer ik bijvoorbeeld met het maken van Tiktok filmpjes met korte loopbaantips en in Zoom met online trainingen.

Er zijn op dit moment veel aanbieders die online gratis activiteiten en materialen aanbieden. Zo heb ik zelf de afgelopen dagen al meegedaan aan twee online dansevenementen (dansen in je woonkamer, onder begeleiding), een gratis introductie over trainen op afstand met Zoom en start er deze week een gratis week-challenge i.v.m. free publicity waar ik aan mee doe. Een yoga klas staat nog op mijn lijstje. Hoe prachtig is dat! Van de crisis een kans maken kan dus echt. Ik geniet.

We fall. We break. We fail.

But then.

We rise. We heal. We overcome.

Wat is jouw verlangen?

Tot slot. Iedereen is uit zijn/haar gewone patroon, dus dit is dé tijd om (allereerst online) nieuwe prachtige mensen te leren kennen waar je wellicht je leven lang nog mooi contact aan over houdt. En de ander natuurlijk ook! Trek er dus wellicht niet in het echt op uit, maar wel in je hoofd en online.

Wat is jouw verlangen?

Fiona Kloosterman is eigenaar van PintaPeople en expert in persoonlijk leiderschap en personal branding. Ze schreef 4 boeken over deze onderwerpen, de vijfde is in de maak