Hoe schrijf je eigenlijk een goede LinkedIn samenvatting?

De samenvatting ofwel summary op je LinkedIn profiel is voor veel mensen een lastig onderdeel om te schrijven. Vele van jullie zijn dan ook geneigd het onderdeel over te slaan. En dat terwijl je LinkedIn samenvatting de enige plek op je profiel is die je goed zichtbaar, free format in kunt vullen. Een gouden kans! Daarom geef ik je graag in deze blog wat handvatten om hem toch in te vullen. 

Tips voor het invullen van je LinkedIn samenvatting

Eerst maar eens ruwweg een aantal onderdelen waar je aan kunt denken bij het invullen

 • Een pakkende openingszin, die prikkelt.
 • Wat beteken/ doe je en voor wie doe je dat? (Ik ben personal branding coach voor… Of: Als personal branding coach zorg ik ervoor dat..)
 • Wat maakt dat je kunt zeggen dat je daar zo goed in bent? (heb je een bepaalde opleiding, expertise, werkervaringsjaren, behaalde resultaten, achtergrond; die dingen die hetgeen je wil gaan doen kracht bij zetten)
 • Wie ben je als persoon? (Waarom doe je de dingen die je doet, wat kenmerkt jou? Zachte waarden)
 • ‘Reclameruimte’ (Een wervend verhaal over je bedrijf, een call to action, schrijf de lezer aan. Zoek je bijvoorbeeld een bepaalde baan, zoek je als recruiter mensen voor je bedrijf, zoek je netwerkcontacten? Je mag het gewoon vertellen)
 • Contactgegevens: Zorg  dat mensen je snel kunnen bereiken, dus vermeld e-mailadres of telefoonnummer.
 • Gebruik passend beeld: De samenvatting maak je visueel af door bijv. een foto of link naar een site toe te voegen

Je hoeft ze niet klakkeloos allemaal te gebruiken. Kies wat past bij jou! Een erg creatief persoon gebruikt bijvoorbeeld vooral het beeld en wat ondersteunende zoekwoorden met een pakkend verhaal (wie ben je als persoon) over het waarom van het beeldhouw-bedrijf. Een accountmanager zal meer met ‘wat maakt dat je dat kunt zeggen’ doen en vertellen over klinkende resultaten, in combinatie met steekwoorden. Houd er rekening mee dat ik me als lezer wel aantrokken moet gaan voelen.

De voorbereiding

Denk na over de bezoeker van je profiel

Het is belangrijk te kruipen in de huid van de lezer en in je samenvatting in te spelen op de gedachten en wensen van je doelgroep.

 • Voor wie schrijf je? Wie zou je op je profiel als bezoeker willen hebben? Ga uit van je favoriete bezoeker, hou deze in gedachten. Je schrijft voor hem/haar.
 • Wat wil je deze persoon vertellen? Waar ligt hij wakker van? En hoe kan je daarbij helpen? Wat is je kernboodschap aan hen?

Tips voor de lengte van je LinkedIn samenvatting

 • Voor werkzoekenden: Maak als werkzoekende je samenvatting niet te lang, recruiters hebben niet veel tijd, ze scannen je profiel in een paar seconden. Gebruik vooral de juiste zoekwoorden.
 • Ondernemers en mensen in loondienst met andere doelen kunnen zich permitteren een langere tekst te typen.
 • Ben je niet zo van de teksten? Dat kan! Sommige mensen kiezen juist voor beeld met een aantal goede zoekwoorden. Ook ok. Gebruik dan in ieder geval goede zoekwoorden en formuleer daarnaast een knaller van een zin of plaats een geweldig alleszeggend beeld. Zo had ik een kunstenaar in begeleiding die het beeld van zijn mooiste kunstwerk in zijn samenvatting zette samen met een aantal goede zoekwoorden. Prima!

Gebruik zoekwoorden

 • Waar zoekt je doelgroep op?? Wat tikken ze in op Google of LinkedIn? Die woorden gebruik je.
 • Bijvoorbeeld je functietitel, aanpalende functietitels (secretaresse, office manager, directie secretaresse..), je sector, de computerpakketten waar je mee werkt.
 • Gebruik niet alleen je beroep, maar ook specialismen, specifieke kennis, talen. Daar wordt ook op gezocht.

Welke taal kies je?

 • Nederlandse doelgroep? Dan je samenvatting Nederlands. Buitenlandse doelgroep? Engels!
 • Mensen lezen toch het liefst hun eigen taal. Eventueel kun je je profiel in 2 talen aanmaken.
 • Een veel gemaakte fout is het gebruik van algemeenheden en ambtelijke/afstandelijke taal. En dat terwijl een meer emotionele boodschap beter verkoopt.
 • Tip: Laat iemand je een paar vragen stellen over je werk en vertel je verhaal. Laat diegene je tekst meteen voor je opschrijven. Je zult zien dat het dan een andere lading heeft.
 • De informele je-vorm is op social media gebruikelijk. Maar ben je een formeel persoon en is je doelgroep formeel, schrijf dan in de u-vorm.
 • Je kunt ervoor kiezen de lezer direct aan te spreken (ik help jou!) of meer beschrijvend vertellen (als personal branding trainer help ik mensen die…) wat je doet. Wat past er bij je?
 • In Nederland is niet gebruikelijk in de derde persoon te schrijven: Fiona Kloosterman is een personal branding trainer… wordt: Ik ben een personal branding trainer… Maar let op: In de US is de derde persoon vaker wel gewenst.

Storytelling werkt

 • 5% van de keuzes van mensen is op basis van ratio, 95% op gevoel. Je speelt in op gevoel om ze mee te nemen in je verhaal. Wat is jouw verhaal? Begin eens met een stukje van jouw verhaal. Hoe ben je begonnen? Wat maakt dat je doet wat je doet?

En dan concreet aan de slag met je samenvatting

 • Open een tekstprogramma zoals Word en maak je profiel eerst daarin. Daarmee haal je de druk eraf om hem meteen te moeten publiceren.
 • Vul hem, eventueel zelfs per onderdeel, op gevoel in. Niks moet, alles mag. Het is jouw profiel en jouw tekst. Niet te lang bij nadenken.
 • Slaap er een nachtje over. Kijk er de volgende dag weer naar, nu door de ogen van je doelgroep (een werkgever, recruiter of klant). Is duidelijk voor hen wat jij kunt betekenen? De tekst is voor hen bedoeld. Dus schrijf niet wat je zoekt maar schrijf wat ze bij je kunnen halen.
 • Schrijven is schrappen. Less is more. Haal weg wat teveel is.
 • Laat je stuk tekst ook eens lezen aan iemand anders: een recruiter of andere buitenstaander. Zij kijken er net even frisser naar.
 • Kijk tot slot nog een keer naar de tekst. Meestal staat na zo’n 3/4 zinnen of ergens halverwege een hele gave zin, een die echt gaat over jou. Zet die zin nou eens vooraan. En hang de rest van je betoog daar aan op. BAM! Je hebt je binnenkomer te pakken.

Kijk daarna af en toe nog eens er naar. Ik verander mijn samenvatting gemiddeld zelf elke 2 maanden. Je profiel groeit zo als het ware mee met jouw professionele identiteit.

Kom je er niet uit? Een personal branding sessie kan ook individueel met jou worden ingepland, 1 gesprek is voldoende om een mooie summary te kunnen schrijven.

***

Fiona Kloosterman is auteur van ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’, ‘Twitter Werkt’ en ‘Het social media handboek voor coaches’. Zoek je meer info en tips over online personal branding, solliciteren en werk vinden met social media? Kijk dan even verder op deze site of vraag een adviesgesprek aan.

Incompany trainingen – open trainingen – adviesgesprekken personal branding, social selling en social media – loopbaanvraagstukken – outplacement – lezingen

6 antwoorden
 1. Fiona Stoop
  Fiona Stoop zegt:

  Dank Martyn! Ik raad het in ieder geval af op LinkedIn in de samenvatting, maar zo op mijn site onder een blog vond ik het zelf wel weer passen. Ik zet het onder elke blog in principe. Maar goed, zo zie je maar weer, smaken verschillen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *