5 lessen na een maand experimenteren met Tiktok

Maandenlang schreef ik vooral blogs over bewustzijnsontwikkeling, maar ondertussen ging social media en personal branding coaching met praktische tips natuurlijk ook gewoon door. Ik krijg her en der reacties van mensen die naar aanleiding van mijn ge-Tiktok ook eens op Tiktok een kijkje willen nemen. Daarom speciaal voor hen vandaag een blog met vijf lessen over mijn laatste 30 dagen challenge: Het grote Tiktok experiment. 5 lessen die over Tiktok leerde..

Tiktok? Dat is toch die site voor kinderen?

TikTok werd op 2 augustus 2018 gelanceerd als platform voor superkorte video’s, waarin (inderdaad) vooral jongeren video’s kunnen delen van 3 tot 15 seconden. Snelle hippe korte geluidsfragmenten waar iedereen weer zijn eigen variant met een filmpje op kan maken. Hippe moves, creatieve challenges en grappige varianten daarop. Maar ook tips, trucs en elkaar inspireren. En daar wordt het interessant. Ik ging op Tiktok eens een kijkje nemen en raakte gefascineerd. En dus ging ik (met een hoop schroom in het begin) toch het experiment aan. In deze blog deel ik mijn eerste lessen.

Mijn lessen op Tiktok

Focus

Kies je niche. Wil je Tiktok zakelijk inzetten, wees bereid te klooien en creatief te doen en bedenk je vervolgens wat je doel is. Wat wil je daar vertellen, bij voorkeur in Jip en Janneke taal en authentiek / grappig / experimenteel. De meerderheid van Tiktok is jeugd, maar steeds meer #over30 en #over40 zijn op Tiktok te vinden. Tiktok kiest op basis van je tekst bij je clips en vooral de #hashtags publiek daarbij uit naar wie ze je clip pushen. Kleinere # doen het daarbij over het algemeen beter (Net als bij zoektermen op Google).

Je kan met je eerste video al viral gaan

Ik ben er te laat voor, ik ontdekte dit pas later: Tiktok verwelkomt nieuwkomers door ze een beetje te helpen. Een eerste video wordt met een beetje mazzel en wijsheid gepusht naar anderen waarvan Tiktok denkt dat ze jouw video wel kunnen waarderen. Ik deed de eerste paar filmpjes iets vaags met mijn katten en dat is eigenlijk zonde. Laat dit je eerste les zijn. Zoek een geluid uit die nu veel gebruikt wordt en experimenteer met een leuke tip in jouw vak of stel jezelf op een geinige manier voor. We willen eigenlijk jou leren kennen en we willen weten wat we bij je kunnen komen halen.

Tiktok taal

Ook al zijn er steeds meer ‘ouderen’ te vinden, verwacht veel jongere kijkers. Het lijkt er in mijn ogen soms zelfs een beetje op de oudere tegen de jongeren en vv. Accepteer dat en omarm dan en sta niet gek te kijken van wat een clip van een ‘oude’ Tiktok gebruiker kan oproepen. Bij de 3 puntjes rechtsbovenaan in je profiel kan je bij ‘privacy en veiligheid’ in ‘reactiefilter’ een aantal woorden uitsluiten. Ik raad dat aan. Zo heb ik de woorden ‘downie’, ‘boomer’, ‘Kk’, ‘Kkr, en ‘vuile’ toegevoegd. Dat scheelt me een hoop negatieve comments.

Een van de eerste reacties die ik daarna kreeg was overigens ‘fy’. Ik dacht als een echte ‘boomer’ (ouwe bok dus eigenlijk) dat deze jongen ‘fuck you’ zei. Maar hij bedoelde het juist heel attent: ‘for you’. Hij wilde ermee zeggen dat mijn clip op de ‘for you’ pagina terecht was gekomen, daar waar iedereen terecht wil komen want dan wordt je clip meer bekeken. Superaardig dus! Ik vroeg een tiktok famous Twitter contact om advies en antwoordde het prachtige antwoord ’ty’. Thank you, dus. Tiktok staat vol met slang, de taal van de jeugd. Op deze pagina van mens en samenleving staat een prachtig lijstje met de online taal van de jeugd.

Experimenteer

Toen ik er net op zat wist ik niks van Tiktok, van de #hashtags en van de werking. Aldoende leert men. Experimenteer gewoon lekker. Faal. Sta op. Faal opnieuw. En ga vooral door. Ik heb meerdere keren in die maand gedacht: ‘Ik ga nu stoppen’! En ben toch doorgegaan.

Deze twee clips van mij zorgden bij mij tot nu voor het meeste bereik:

Zakelijk (50.000 views): Deze tip over oogcontact

Het is gokken waarom juist deze het goed doet. Als ik het vanuit neuromarketing perspectief bekijk dan is vooral opvallend dat het beeld van mij zo camera inkijkend en de tekst van de paar seconden elkaar lijken te versterken. Mensen kijken me aan en in de comments zie je ook reacties hoe lang ze hebben gekeken. Ze herkennen zichzelf erin of niet.

Privé (43.000 views): De inmiddels door mij net verwijderde grappige clip waar ik een beweging maak op:Weg gone loes.

Mijn middelste vond het maar niks, bij elke Tiktok die ik postte kreeg ik een berichtje ‘dat ik de Tiktok moest weghalen!’, maar inmiddels is hij ook wel een beetje trots op zijn oude moeder die een paar clips heeft met een hoop views. Deze clip was een grappige clip op muziek waar mijn zoon wel eens naar luistert. De clip riep veel reacties op: ‘Als dit mijn moeder zou zijn, dan..’ En: ‘Ik schaam me ook namens je zoon’ tot ‘Ik wil ook zo’n moeder!’ Ik ging daar relaxed en ontspannen mee om en adviseer jou precies hetzelfde te doen. Kies vooral de toon die jij fijn vindt, die bij je past. Met wat lucht en humor past het beste bij Tiktok. Ik heb hem uiteindelijk toch verwijderd. Hij bleef elke dag maar oplopen in views en volgers opleveren, maar is het vanwege het privé karakter (gewoon een lollig clipje) niet wat ik op Tiktok wil doen. Namelijk: Op laagdrempelige luchtige manier tips geven over mijn vak. Het deed even pijn zo’n succesvolle clip te verwijderen en misschien is het niet wijs. Dat gaan we zien.

Resultaat

Ik heb vanaf het begin gezegd: Al help ik er een persoon mee, dan is het een succes. En er kwam een vraag van een onzekere tiener, midden in de nacht. Verder 160 volgers, 2200 likes en twee veel bekeken en becommentarieerde clips. Niet slecht voor een maandje Tiktokken.

Weet ik nu alles van Tiktok? Nee. Ben ik Tiktok famous geworden? Nope. Heb ik er aanwijsbaar extra omzet uit gehaald? Nee.

Maar ik heb er wel lol in gekregen en het is echt opvallend. Al veel mensen hebben me benaderd met uitspraken over mijn Tiktok clips en ik post een hoop van die dingen door op Facebook en Insta, waardoor mijn bereik groter is. De eerste tijd had ik zelfs meer betrokkenheid via Instagram dan via Tiktok zelf. Daarnaast leren mensen me ook bewegend en op een ontspannen manier kennen, dat is toch anders dan op andere social media kanalen. Ik ga er dus gewoon mee door, dit experiment. Zie ik je daar?

Fiona Kloosterman is eigenaar van PintaPeople en binnen het loopbaanvak expert in persoonlijk leiderschap en personal branding. Ze schreef 4 boeken over deze onderwerpen, de vijfde is in de maak