Lichaamsbewustzijn (voelen) zou op de HR agenda moeten komen

Spiritualiteit en voelen. Het fascineert me al jaren hoe die woorden een eigen leven lijken te leiden in het bedrijfsleven. Veel hoogopgeleide mensen krijgen instant jeuk en associëren het met Jomanda, geitenwollen sokken en vage zweverige toestanden. 

Een mens die denkt en voelt tegelijk is op zijn best

Denken is nuttig. Daar hoef ik niemand van te overtuigen, al helemaal niet in het bedrijfsleven. Maar voelen.. Wat is dat toch met voelen? Ik hoef maar in een gemiddelde persoonlijk leiderschap training te zeggen: “We gaan zo een korte visualisatie oefening doen, daarvoor sluiten we allemaal even onze ogen (of kijk naar een punt op de grond)” en ik weet inmiddels dat er mensen zijn die daar weerstand tegen hebben. Tegen letterlijk het dichtdoen van je ogen en voelen wat er gebeurt in je lijf tijdens het oplezen van een stukje tekst dus. Meer is het niet (Ook ik was ooit zo trouwens).. 

Massaal hebben we geleerd na te denken, maar alles wat er onder dat hoofd in het lijf zit heeft pas aandacht als het echt pijn begint te doen. Dan is het echt te laat. Het valt me op dat veel mensen in training en coaching echt moeten leren voelen. Hoofdpijn en nekklachten zijn nog wel op te merken, maar de signalen die het lijf verder aangeeft worden veel genegeerd en onderschat (Bijvoorbeeld: Nog even doorgaan, het werk moet af!)

Een mens die denkt en voelt tegelijk is op zijn best.

Voelen is hot!

Spiritualiteit gaat voor mij daar over. Persoonlijk leiderschap ook trouwens: ‘Weten’ wat je wil en niet wil, voelen wat je grens en verlangen is, elk moment opnieuw. Ruimte geven aan je intuïtieve ingevingen. En al deze signalen in combinatie met denken kunnen communiceren naar de omgeving. Niks zweverigs aan en super effectief.

  • Tijdswinst. Als je in het moment goed je grenzen en wensen kunt ervaren en communiceren hoef je er niet later erop terug te komen.
  • Grenzen. Hoef je niet iets te doen wat je niet wilde doen.
  • Plezier. Omdat je bewust bent van je wensen en verlangens en dat helder weet te communiceren kan je met meer plezier naar je werk.
  • Stress. Je bent in staat je grenzen effectief te bewaken en dat zorgt voor ontspanning.

Voelen is een gouden ingang, juist ook binnen de muren van het bedrijfsleven. Ik pleit voor een samenwerking tussen denken en voelen, ik pleit zelfs voor ‘voelen’ op de HR agenda. Lichaamsbewustzijn voorkomt een hoop angst en stress. En pillen en dokters en ziekteverzuim. Het zou voor werkgever én werknemer dus een aandachtspunt mogen zijn. Just saying. Voelen is hot!

Wil jij ook leren je denken te combineren met voelen, met lichaamsbewustzijn dus? Je bent altijd welkom voor een gratis oriënterend gesprek.

Fiona Kloosterman is eigenaar van PintaPeople en expert in persoonlijk leiderschap en personal branding. Ze schreef 4 boeken over deze onderwerpen, de vijfde is in de maak