Zit je vast na je ontslag? Ga op zoek naar het bruggetje!

Ontslag, het verlies van je baan, dat doet wat met je. Geen structuur meer, geen emails, geen collega’s… Je had verwacht dat je contact met ze zou houden, maar dat valt ook vies tegen..

Door: Susanna Reuhl, PintaPeople partner en loopbaancoach

Ik voel me prima (maar toch niet)

“Ik voel me prima en ben er klaar voor, kom maar op met die nieuwe baan!”. Ik heb Wim aan de telefoon, zijn stem klinkt blij en enthousiast. Hij wil graag kennismaken want hij is op zoek naar goede outplacement begeleiding. We maken een afspraak.

Enkele weken later zit voor mij een verslagen man, een schim van de enthousiaste energie die door de telefoon weerklonk. Vertwijfeling, boosheid, angst. “Het is me niet in de koude kleren gaan zitten” zegt Wim. “De eerste weken heb ik eindelijk alle klusjes in huis opgepakt en daar lag nogal wat. Ook had ik nu eens tijd om mijn oudste te helpen met haar eindexamen. Partner blij, kinderen blij. Ook heb ik er direct een paar sollicitatiebrieven uitgegooid. Maar dat viel vies tegen. Afwijzing op afwijzing. Niet eens een uitnodiging voor een gesprek, snap jij dat nou? Nu zie ik op tegen de dagen; de moed zinkt me in de schoenen.”

Iets houdt je tegen (en dat is goed)

Ontslag, het verlies van je baan, dat doet wat met je. Geen structuur meer, geen emails, geen collega’s… Je had verwacht dat je contact met ze zou houden, maar dat valt ook vies tegen.. Je bevindt je opeens in een rollercoaster van gevoelens van onmacht, verbijstering en onduidelijkheid. En dat is niet verwonderlijk, want door het verlies van je baan kan het leven er even uitzichtloos uitzien. Je wíl wel door, graag zelfs en het liefst heel snel ook. Maar wat je ook doet, je voelt dat “iets” je tegenhoudt.

En dat is, hoe gek het ook klinkt, een goed teken! Want dat betekent dat je je verlies aan het verwerken bent en dat heeft tijd en aandacht nodig en hoe dat werkt is voor ieder mens anders. Want pas als de rauwe realiteit is doorgedrongen en een plekje heeft gekregen kun je naar een “better place to make new choices”.

Verandering is niet makkelijk

Verandering schuurt, geeft wrijving. Je kunt passief worden terwijl je altijd zo actief was.. Jezelf erop betrappen dat je in een kringetje aan het rond draaien bent.. Richting kwijt raken.. Of juist enorm in de actiemodus schieten.. Eén ding is zeker; je kunt niet veranderen wat een ander voor je besloten heeft, het ontslag is helaas niet terug te draaien.

Maar wat kan je wel doen? Vooral focus houden: Is jouw aandacht daar waar je invloed kunt uitoefenen? Zodat je van deze crisis een kans kan maken? Want als je even “vast zit” en je je overwhelmed voelt, dan ben je vaak meer gefocust op wat er niet is of op wat niet meer werkt in plaats van wat er wel is, wat je waard bent en welke hulpbronnen en mogelijkheden er zijn.

Wat je dan nodig hebt is…een bruggetje!

Een bruggetje?

Een bruggetje dat je helpt om aan de kolkende en onoverzichtelijke overkant te komen van onrust en onmacht. Dat je helpt met droge voeten en een fris hoofd boven water te blijven. Let op; die overkant hoef je nu echt nog niet te zien. Neem kleine stapjes, genoeg om in beweging te blijven en groot genoeg om een succesje te ervaren en door te kunnen pakken naar meer.

Elke reis begint met de eerste stap.

Wat kan onderdeel uit maken van jouw bruggetje? Een aantal tips:

  • Neem tijd voor jezelf. Maak een dagelijks actielijstje. Zo schep je je eigen comfortzone, wat je al snel een gevoel van voldoening en structuur geeft. Let op hoe je tegen jezelf praat want je luistert de hele dag! Zeg regelmatig tegen jezelf; ‘Het komt goed!’ Door deze woorden vaak te herhalen en ook echt te voelen ontwikkel je vertrouwen.
  • Blijf in beweging. Overweeg om meer te gaan sporten, dat ontspant en leidt af. Maak een lijst met wat je energie geeft en plan twee energiegevers per dag in. Niet om te presteren, maar om te genieten. Juist nu! Ook al voel je er in het begin niet zoveel bij. Door af te stemmen op activiteiten die je energie geven, blij maken en/of inspireren ondersteun je je mentale weerbaarheid en positieve mindset.
  • Zet in op sociale steun. Verzamel een “huddle” om je heen van positieve en inspirerende mensen of mensen die positief door het verlies van hun baan zijn gekomen. Hoe hebben zij dat aangepakt? Wat hielp? Wat zijn tips? Wat heeft hen geholpen?
  • Zoek een werkmaatje, mentor of coach. Met wie je op regelmatige basis kan sparren en/of delen. Vorm een eigen sollicitatieclub(je). Bezoek netwerkevents voor werkzoekenden zoals De Broekriem.
  • Praat met nieuwe contacten. Help ook anderen met jouw tips, adviezen en ervaring. Daardoor voeg je “waarde” toe en betekenis en blijf je gemakkelijker gefocust op mogelijkheden en kansen. Een win-win situatie dus. Blijf actief bouwen aan je netwerk; on- en offline. Nu heb je er de tijd voor en je netwerk is voor altijd. Koffie, koffie, koffie. Een betere tijdsinvestering kun je niet doen; want 80% komt aan werk via netwerk. En netwerk is ook vrijwilligerswerk bij de hockey, voetbal en het verzorgingstehuis. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar werk. Zie solliciteren als een baan; het weekend is er om uit te rusten en doe dat ook.
  • Werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Doe bv eens een gratis cursus Linkedin via lynda.com. Blijf vooral doelen stellen die je helpen bij het onderzoeken van nieuwe kansen en koers. Tip en richtingaanwijzer hierbij is; als je aan dat doel denkt, geeft dat je dan een gevoel van tevredenheid, nieuwsgierigheid of opwinding? Want dat is het teken dat het goed bij jou en jouw koers past. Omring je met mensen die dezelfde doelen en/of waarden hebben. Dat maakt het makkelijker om in beweging te blijven en trouw te blijven aan wat voor jou belangrijk is en wat je waarde-vol vind.
  • Wat wil jij? Blijf scherp op je eigen wensen. Is dat wat je doet en waar je naar op zoek bent iets wat je graag zélf wil? Of maakt het deel uit van wat je omgeving van je verwacht? Het gaat hier om joúw droombaan of doel, niet om het doel van een ander.
  • Houdt moed. Refresh en recharge, en houdt moed! En nog belangrijker; wees mild voor jezelf. Neem jezelf niets kwalijk. De aanhouder wint.

Hoe het met Wim is afgelopen? Hij heeft zijn nieuwe baan gevonden en kijkt terug op een heftige, maar ook leerzame tijd. Hij is hard met zichzelf aan de slag gegaan en is nieuwe mogelijkheden en koers gaan onderzoeken. Dat gaf hem zelfvertrouwen en focus. Hij is aan het werk gegaan in een totaal andere branche en functie. Achteraf, zo geeft hij aan; iets wat in deze fase van mijn leven wel heel erg goed bij mij past.

Deze fase gaat echt voorbij. Blijf gewoon in jouw tempo op je brug lopen.

Susanna Reuhl is een van de partners van PintaPeople, en helpt bij outplacement, loopbaanvragen (loopbaancoaching) of balansvragen (burn-out coaching). In onze trajecten ben jij de leider en jij voert de regie. Wij reflecteren met je en geven je tools, gereedschap, kennis en netwerk om het mogelijk te maken. Voor meer informatie over coaching klik je hier. Susanna’s eigen site vind je hier of bel haar op 06-81754317.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *