De OER-techniek: een oppepper voor dagen dat je je klote voelt

Er zijn van die dagen dat je ‘s ochtends het liefst direct weer terug zou willen keren naar je bed. Om je te verstoppen voor de wereld en misschien ook wel voor jezelf. Dagen waarop je het allemaal niet meer ziet zitten en je, laat ik het maar gewoon zeggen zoals het is, klote voelt.

Of je nu ondernemer bent, een baan hebt of werkzoekende bent, we (her)kennen denk ik allemaal wel dit soort momenten en dagen. Gisteren had ik zo’n dag, met als dieptepunt toch wel dat ik wanhopig naar iemand appte: “Wie zit er nu nog op mij te wachten? Maak ik werkelijk nog verschil voor iemand?” Je leest het al, het was bepaald niet mijn beste dag. Of toch wel? Want het bracht me tot een idee dat ik graag met je deel, de OER-techniek: een oppepper voor dagen dat je je klote voelt.

Door: Heleen Hoppesteyn

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar op momenten dat ik mij ongelukkig en verloren voel, kom ik bijna automatisch in een soort overlevingsmodus. Vanuit een oerinstinct, een passie voor het leven zelf, wordt er intern van alles in werking gezet om mij er weer bovenop te helpen. Dat klinkt een beetje alsof het onbewust gebeurt, maar dat is toch niet helemaal waar. Ja, in het begin zeker wel. Dan ben ik alleen maar bezig met ‘overeind blijven’ en ‘ben ik als het ware mijn verdriet’. Maar daarna vindt er een heel bewust proces plaats, dat ik sinds gisteren een naam kan geven: de OER-techniek. Waarbij OER staat voor:

Onthaasten

Empathie

Relativeren

Drie eenvoudige stappen die je helpen terug te keren in je kracht, je ogen weer laten stralen en je weer in jezelf doen laten geloven. Laat ik je er meer over vertellen.

Onthaasten

De eerste stap is die van onthaasten. Door letterlijk ‘de haast eruit te halen’ bied je weerstand aan wat in werkelijkheid vaak gebeurt als je gestresst bent: nog drukker gaan doen, nog harder je best gaan doen. Met als resultaat nog meer stress, verkramping, toenemende ergernis en afnemende productiviteit. Inmiddels heb ik die natuurlijke reactie leren herkennen en lukt het mij steeds vaker om juist de tegenovergestelde beweging te maken. Die van het onthaasten. Ik vertraag in tempo, rommel wat aan, loop eens even de stad in en hoef van mezelf even niks. Ieder zal zo op zijn of haar eigen wijze onthaasten, maar algemeen kenmerk ervan is wel dat je ‘je hersenen even rust geeft’. Of, met de woorden van Erik Scherder, ‘je bent dan niet cognitief belast, maar wel actief’. (*1) En daarmee creëer je de ideale omstandigheden om tot nieuwe, goede ideeen te komen. Ideeën die je er weer bovenop helpen. En meer dan dat, die leiden tot groei, ontwikkeling, plezier en succes. Het mag duidelijk zijn, onthaasten is dus niet in volledige lethargie toegeven aan je verdriet. Nee, het is jezelf rust toestaan op zodanige wijze dat je creativiteit geprikkeld wordt.

Empathie

Stap twee, die van empathie, is voor mij een combinatie van mildheid, mededogen en inlevingsvermogen. Om dat toe te lichten citeer ik enkele zinnen uit ‘de set van 100 mooie woorden’ waarmee ik werk. (*2) ‘Mildheid is de alledaagse versie van liefde. Je denkt eraan goed voor jezelf te zijn.’ Wat een mooie omschrijving van een kwaliteit die je zo hard nodig hebt om weer lekker in je vel te zitten. Mededogen stelt je in staat zachtaardig te zijn voor jezelf, waar inlevingsvermogen de verbinding met je hart herstelt. Hoe dat er in de praktijk uitziet? Dat je vooral lief voor jezelf bent! Door een halt toe te roepen aan al die veroordelende stemmetjes in je hoofd. Door te accepteren dat het even is zoals het is. En door het inzicht dat deze situatie je hoe dan ook verder zal helpen, al tast je daarover nu wellicht nog in het duister. Het is ook de stap waarbij het toegestaan is jezelf eens even lekker te verwennen. Zo stuitte ik gisteren in al mijn miserabelheid op een geweldig leuk product: de theepot waarmee je aandacht schenkt. Het zal je niet verbazen dat ik er eentje besteld heb… (* 3)

Relativeren

En dan tot slot de derde stap, het relativeren. Een stap die lucht geeft, de zware lading eraf haalt en weer ruimte en kansen biedt. Want terugkerend naar wat ik eerder schreef, is het werkelijk waar dat niemand op mij zit te wachten? En terwijl ik mijzelf die vraag stelde, moest ik aan de vier vragen van Byron Katie denken en ben ik daarmee, inclusief de omkering, aan de slag gegaan. (*4)

 De 4 vragen

1) Is het waar? Nee. (En daarmee kon ik direct naar vraag 3 gaan.)

2) Kun je absoluut weten dat het waar is? (In dit geval hoefde ik deze vraag niet te beantwoorden.)

3) Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft? In mijn geval resulteerde dat in veel gesnotter en gesnuit en in mij klote, minderwaardig en niet gezien voelen.

4) Wie zou je zijn zonder de gedachte? Ha, alleen die vraag al stemde mij vrolijker! Zonder die gedachte zou ik weer ‘mijzelf kunnen zijn’, in verbinding met mijn passie en zelfvertrouwen.

De omkering

Daarop volgde de omkering.

‘Ik zit niet op mijzelf te wachten.’ Ai…

‘Ik zit op niemand te wachten.’ Oei…

‘Iedereen zit op mij te wachten.’ Oh la la!

Van dat laatste, je begrijpt het, ging ik helemaal glunderen! Maar wat ik vooral een waardevolle uitkomst van deze oefening vond, is dat ik inzag dat op het moment dat ik denk “Niemand zit op mij te wachten” ik mezelf in feite afwijs. Dat ik mijn worsteling afwijs. Terwijl de omkeringen ervan mijn recept voor geluk prijsgeven.

Back on track

En zo, met deze drie stappen van de OER-techniek, heb ik mijzelf weer op koers gebracht. Voel ik weer mijn oorspronkelijk enthousiasme van waar ik voor sta. En voel ik van haarkruin tot teennagel weer mijn passie voor het leven. En heb ik een hersteld vertrouwen in de toekomst. Heerlijk!

Dus voel jij je eens klote? Ga dan aan de slag met de OER-techniek en dan hoop ik dat het jou net zoveel brengt als het mij gedaan heeft! Succes!

© Heleen Hoppesteyn-Uithoven

—- 

(* 1) Citaat uit een interview van Marieke van Dijk met Erik Scherder naar aanleiding van haar initiatief tot Nationale Lummeldag op 15 april. https://www.linkedin.com/pulse/lummelen-slim-zegt-prof-dr-erik-scherder-marieke-van-dijk?trk=hp-feed-article-title-like

(* 2) De set van 100 mooie woorden heet in werkelijkheid ‘100 kleurrijke deugden inzichtkaarten’, een uitgave van uitgever ACT on Virtues. https://www.bol.com/nl/p/100-kleurrijke-deugden-inzichtkaarten/9200000055084352/?Referrer=ADVNLPPcef8b600cdbf9297002e8ae95b000029889

(* 3) Wil je ook een met aandacht geselecteerde en met de handbeschilderde theepot? Via deze link kun je ze bestellen. http://schenkaandacht.bigcartel.com/

(* 4) Meer weten over het werk van Byron Katie en zelf aan de slag gaan met de 4 vragen en de omkering? Op deze site vind je alle informatie erover. http://thework.com/sites/thework/nederlands/thework.asp#2

15 april 2016

Wie is Heleen?

Vanuit mijn eigen bureau Hartewensen werk ik als trainer en coach rondom een door mijzelf ontwikkelde methode om af te vallen: Afvallen met Deugden. Een (online) programma over houden van jezelf en dromen waarmaken waardoor goed voor jezelf zorgen veel makkelijker wordt.

Ik geniet er enorm van als deelnemers aan mijn programma’s hun mogelijkheden en kracht (verder) ontdekken en ontwikkelen en daarbij bewust de keuze maken veel liefdevoller met zichzelf om te gaan. Dat is waar ik me voor inzet en wat mij continu uitnodigt tot het verder ontwikkelen van mezelf.

www.afvallenmetdeugden.nl

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] stands for  Slow Dow, Indulge, Relativize. Helen Hoppesteyn thought about this method on a gloomy day (or “shitty day” as she puts it!) to step back from defeating […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.