5 redenen om je persoonlijke LinkedIn account als directielid tóch in te zetten (ook al heb je geen tijd)
Het is vroeg in de ochtend als ik mijn voorbereiding tref voor een training Personal Branding met LinkedIn bij een bank. Het lijkt me een aardig idee om eens de profielen van de Executive Board mee te nemen naar de training. Via de site kom ik op een lijstje namen en toets de namen in, in LinkedIn. En wat blijkt? Eén directeur staat er niet op en de andere 5 hebben een dusdanig slecht profiel, dat ik ze er op zijn zachtst gezegd persoonlijk geen plezier mee zal doen om deze profielen als voorbeeld te gebruiken. En ik vraag me werkelijk af: “Wat maakt dat deze profielen niet op orde zijn?”
- “Tijd, Fiona… Ik heb geen tijd”. Dat is het meest gehoorde argument, soms zelfs vergezeld van een lichte mate van paniek.
- “Ik heb dat niet nodig, Fiona…, ik word al zoveel benaderd”
- “Dat laat ik over aan …” (vul toepasselijke collega in..)
Drie argumenten die ik volledig begrijp. Als eigenaar van PintaPeople en moeder van drie kinderen is het voor mij ook vaak zoeken naar (priori)tijd. In deze post leg ik uit waarom het belangrijk is om tóch (op zijn minst een uurtje) aandacht aan LinkedIn te geven.
5 redenen om vandaag toch nog met LinkedIn aan de slag te gaan
- Overtuigende getallen. Het is allang geen recruitment kanaal meer.
- LinkedIn heeft 610 miljoen geregistreerde leden, waarvan 40% elke dag LinkedIn gebruikt. Er wordt steeds meer gedeeld, gereageerd, ge’liked’. En meer dan 130 duizend ‘artikelen’ (lange posts) per week gepost.
- Executives van alle Fortune 500 zijn lid. 61 miljoen gebruikers zijn senior-level. 40 miljoen gebruikers vallen is de categorie ‘beslisser’. 45% van de lezers van artikelen zijn managers, VPs, Directors en C-level.
- 45% van alle social media verkeer naar de website van bedrijven komt van LinkedIn.
- 71% van de mensen gebruikt LinkedIn om meer informatie in te winnen over bedrijven.
- Representatief. Je hebt nagedacht over je kledingkeuze, hebt een goed visitekaartje en een nette auto die je wekelijks naar de wasstraat brengt. Waarom dan niet even een uurtje investeren in (op zijn minst) een representatief profiel?
- Lead by example. Je afdelingen marketing en HRM zijn momenteel druk in de weer met employer branding en corporate branding, nieuwe medewerkers zijn steeds moeilijker te vinden. Als directie zet je de toon naar buiten én binnen en medewerkers nemen er een voorbeeld aan.
- Praktisch gezien stelt het niks voor: Dat tijdsargument. Het invullen van een goed profiel is zo gepiept. Regelmatig schuif ik naast een directielid aan om samen dat te doen. Het kost je ongeveer een uurtje. Daarna heb je een representatief profiel waar je je niet meer voor hoeft te schamen als mensen je naam intoetsen. Je bent het visitekaartje van je organisatie, je functie ligt onder een vergrootglas. Gun jezelf dat uurtje.
- Gratis reclame. LinkedIn gebruiken ten bate van het hele bedrijf werkt. Mensen vinden het namelijk gewoon ‘stoer’ en ‘cool’ om directieleden te volgen. Een goed voorbeeld is Pieter Zwart van Coolblue, hij heeft 24000 volgers op LinkedIn. Met regelmaat post hij bedrijfsactiviteit, video en andere content.
Richard Branson
”People often wonder how I find time to tweet and update my blog so regularly. How do they not find the time, I wonder? Social media is such a terrific way to connect with our customers that I would never miss out.”
Vijf LinkedIn quick wins om meteen door te voeren
Na bovenstaande redenen lijkt het me noodzakelijk om vandaag weer even goed naar LinkedIn te kijken. Al is het maar dat uurtje. De vijf belangrijkste tips:
- De profielfoto (en banner)
- Met stip op één: Een directeur hoort gewoonweg een professionele foto te hebben, waar hij/zij leiderschap uitstraalt.
- Zorg dat de profielfoto maximaal zichtbaar is.
- Plaats meteen even een mooie banner van je bedrijf op de achtergrond, while you are at it.
- Target audience
- Wie wil je beroepsmatig vanuit deze functie bereiken en aan je verbinden? Dit wordt je LinkedIn ‘doelgroep’, de target audience. (Denk aan: Klanten, leveranciers, partners, collega directeuren van andere organisaties, ambtenaren). Wat zijn je persoonlijke ambities de komende jaren?
- Zonder zoekwoorden word je door hen niet gevonden. Waar zoekt je doelgroep op en zorg dat je die termen veelvuldig in je profiel verwerkt.
- Schrijf bij voorkeur een samenvatting die je doelgroep aanspreekt én je ambities mogelijk maakt. Kies bij voorkeur niet voor de standaard tekst van de website van je bedrijf, daarmee val je niet op.
- Connecties. Kies een van deze twee opties en voer die keuze door:
- Verbind ruimhartig en open. Gebruik je account bij wijze van ‘uithangbord’ voor de organisatie en verbind met doelgroep, leveranciers en eigen connecties. Voordeel is dat mensen zich meer verbonden voelen met jou en de organisatie. Regelmatig krijg ik van deelnemers trots terug in mijn training: “De directeur heeft mijn uitnodiging geaccepteerd!”
- Of kies secuur en wijs. Je bent wie je kent. Mensen kunnen je posts dan nog steeds ‘volgen’, zonder dat ze eerste graads connectie worden.
- Maak het interessant.
- Ga wereldwijd op zoek naar mensen die je inspireren en volg hen. Je hoéft ze niet uit te nodigen, kan ook gewoon alleen de posts volgen (op follow drukken), daarvoor hoeven ze je niet te accepteren. Ik volg zelf bijvoorbeeld alle CEO’s van tech bedrijven en auteurs van belangrijke vakliteratuur. Sinds ik dat doe is mijn timeline een stuk interessanter om te volgen.
- Ga in de zoekbalk op zoek naar hashtags die je interesseren. Hashtags zijn zoekfuncties die je #zo schrijft. Bijvoorbeeld: #oilgas of #guerillamarketing
- Maak het last but not least voor anderen óók interessant om jou te volgen of verbinden. Deel interessante artikelen over het bedrijf, de ontwikkelingen van de branche of je visie. Motiveer medewerkers hetzelfde te doen door te liken of reageren op posts die zij schrijven of delen.
- Quick Wins in instellingen. Je moet het even weten, maar maak het jezelf makkelijk: Als je al zoveel benaderd wordt (ik kan me dat voorstellen) kan je besluiten een aantal instellingen binnen LinkedIn zo te wijzigen, dat je niet meer zomaar benaderd kan worden. Dat scheelt een hoop tussentijdse ergernis en overbodige afleiding. Datzelfde geldt voor meldingen, emails etc. Dit is allemaal aan te passen. Even doen en daarna ben je verlost van storende berichten. Kom je er niet uit? Vraag het me.
Alles wat je zegt en doet is je executive brand. Ook online. En juist ook als directielid. Kom je er zelf niet uit of lukt het niet je hoofd ernaar te zetten? Maak even een afspraak: Ik ben te bereiken onder 06-54607569.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!