Je nieuwe werkgever overtuigen op social media met de 6 overtuigingsprincipes van Cialdini – social media solliciteren
Aan het solliciteren met inzet van social media en het idee dat niks werkt, of behoefte om nieuw licht te werpen op je sollicitatie-activiteiten? Cialdini’s principes kunnen je helpen je nieuwe werkgever te overtuigen.
Cialdini, auteur van het boek Invloed omschrijft in dit boek 6 overtuigingsprincipes die (bewust of onbewust..) de basis vormen van bijna elke marketing- of reclamecampagne. Welke mechanismen zorgen ervoor dat je ‘ja’ zegt tegen aanbiedingen waar je eigenlijk niet op zit te wachten? Welke technieken gebruiken verkopers en anderen die iets van je gedaan willen krijgen? En hoe kan je deze technieken zelf toepassen? Hij ging 3 jaar undercover en ontdekte dat het geheim van succesvol overtuigen in deze 6 eenvoudige principes schuilt:
- Sociale bewijskracht
- Wederkerigheid
- Consistentie
- Sympathie
- Autoriteit
- Schaarste
En deze principes gaan natuurlijk net zo goed op in het sollicitatieproces. En dus oók bij solliciteren met inzet van social media. Hoog tijd om eens de principes uit de doeken te doen.
De 6 overtuigingsprincipes van Cialdini met tip hoe je deze kunt toepassen bij social media solliciteren
1. Sociale bewijskracht
Wat?
Iedereen is in principe onzeker wanneer er een beslissing genomen moet worden. Dus grijpen we terug op een oerinstinct: kijken wat anderen doen. Als de meeste anderen het doen, dan raak ik geneigd het ook te doen.
Hoe?
Ok. Dus eigenlijk zegt hij dat als je populair/ goed/ gewild bent anderen ook geneigd zijn dat zo te vinden. Nou, laat social media nou bij uitstek the place to be om dit principe dan te laten doen gelden.
Bijvoorbeeld
- Door je op je vaardigheden te laten onderschrijven op LinkedIn
- Door een aantal schitterende beoordelingen op LinkedIn te hebben
- Door complimenten op Twitter van anderen over jou te bookmarken of retweeten en bedanken
- Wanneer je iemand om een gunst vraagt, krijg je veel vaker een ja wanneer je bewijzen voorlegt dat anderen reeds hebben toegezegd. Probeer het eens
Vergeet je terughoudendheid en laat dus zien dat mensen je leuk, prettig, goed, etc vinden. Het werkt. Mensen zijn geneigd om de wisdom of the crowd te volgen. Tot slot even ter nuancering: een flinke stap uit je comfortzone wens ik je zeker toe, maar doe het niet te overdreven, want in Nederland blijven we wel een volk van ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’.
2. Wederkerigheid
Wat?
Doe iets voor een ander en de persoon in kwestie wil iets terug doen voor je. Het principe van ‘Voor wat, hoort wat’.
Hoe?
Ook dit is iets wat je perfect op social media zou kunnen beoefenen: Help anderen, deel je kennis kosteloos, geef weg. Het maakt hen gelukkig en het maakt jou gelukkig. Vergeet concurrentie, delen is het nieuwe geven. En het werkt echt!
Bijvoorbeeld
- Geef gratis tips weg op je vakgebied in tweets, updates en berichten
- Blog over je specialisme
- Retweet recruiters op Twitter en de kans is groot dat ze jouw vraag of oproep ook zullen retweeten
- Net even dat stapje meer doen voor je doelgroep (dat zijn de recruiters, eventuele nieuwe collega’s of je nieuwe baas, hrm’ers. weet je niet wat je doelgroep is? maak een top 10 werkgevers waar je zou willen werken en ontdek wie daar reeds werken. Zij zijn je doelgroep)
- Meedenken of een vraag stellen
- Echt interesse tonen
- Helpen kan natuurlijk ook gewoon op prive gebied: stelt iemand een vraag waar jij het antwoord op hebt? Deel het!
- Begin met antwoord geven op vragen: Zoek op Twitter op #durftevragen en #dtv, op Facebook is er een durftevragen groep.
3. Consistentie
Wat?
Mensen zijn geneigd om je verzoeken in te willigen wanneer die passen binnen het beeld dat ze zich in jouw nabijheid hebben aangemeten.
Hoe?
Oftewel: mensen doen iets voor je als het past bij hoe ze over je denken. Consistent zijn is daarbij cruciaal, overal het zelfde gedrag, dezelfde type kennis laat zien. Een voorbeeldje? Op LinkedIn de accountant en op Twitter de wildebras uithangen kan vraagtekens oproepen. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt.Vraag je doelgroep expliciet om hun prioriteiten, verlangens, waarden en principes en zorg ervoor dat je sollicitatie en online brand daarmee overeenkomt.
Bijvoorbeeld
- Begin bij in kaart brengen van wie je bent, wat je kunt en wil.
- Om vervolgens af en toe eens op je profielen te kijken: straal je wel uit wat je wil uitstralen? Google jezelf
- Vraag anderen om raad: wat vinden anderen van je online profiel?
- Kom afspraken na, juist ook online
- Stel vragen, in openbaar en in 1-op-1 berichten aan je doelgroep
- Luister waar mensen het over hebben en sluit aan bij hun belevingswereld
- Praktisch tipje: Gebruik de letterlijke woorden uit de advertentie zoveel mogelijk, spiegelen heet dat, dat werkt.
4. Sympathie
Wat?
“The smallest changes can produce the biggest outcome.” We vinden je nou eenmaal leuker als we je aardig vinden. Je krijgt dan ook meer gedaan.
Hoe?
Zet je glimlach op voordat je Twitter en LinkedIn opgaat, gebruik social media bewust en wees de beste versie van jezelf. Niet te verwarren met iemand anders zijn natuurlijk, gewoon je opgeruimde versie is goed genoeg.
Bijvoorbeeld
- Geef complimenten weg
- Gebruik smileys, dat komt vriendelijker over
- Wees attent, door bijvoorbeeld te feliciteren met een verjaardag
- Help anderen
- Stel vragen en luister
- Deel ervaringen
….aan je netwerk en je doelgroep.
5. Autoriteit
Wat?
Als anderen je zien als iemand met kennis van zaken zal je hen veel gemakkelijker kunnen overtuigen. Laat je zien waar je verstand van hebt helpt je bij het verkrijgen van autoriteit.
Hoe?
Autoriteit ben je door te laten zien waar je kennis van hebt op een bevlogen manier. Wat kan je? Waar ben je razend goed in? Een hele laagdrempelige manier om dit te doen is anderen een handje te helpen met je kennis. Zo hoef je het niet van de daken te schreeuwen maar toon je toch je kennis.
Bijvoorbeeld
- Onderschat het belang niet van expliciet je kwalificaties te vermelden in je LinkedIn profiel
- Laat in blogs, tweets en berichten zien wat je kunt
- Laat recommendations en onderschrijving van vaardigheden in je LinkedIn terugkomen en maak tweets en berichten met complimenten favoriet
- Kleed je op je foto naar je functie! Onderschat niet wat dit kan betekenen voor je gezag. Een selfie komt toch anders over dan een nette foto en je kleding zegt alles over je.
6. Schaarste
Wat?
Als er weinig zijn willen mensen het hebben
Hoe?
Wat heb jij in huis waar er in je vakgebied weinig van zijn? Wat is jouw specifieke verzameling aan kennis, kunde en eigenschappen? Vergelijk jezelf met anderen die solliciteren naar dezelfde functie, waarin ben je anders?
Bijvoorbeeld
- Het begint bij bewust zijn van datgene waar je anders in bent
- Dat laat je zien in je profielen
- Maak jezelf schaars door te zeggen in je sollicitatie dat je meerdere gesprekken hebt lopen, wedden dat de werkgever opeens geïnteresseerd doorvraagt?
- Ga niet in de underdog-stand. Niet al te graag de baan willen! Een bedelend iemand is minder aantrekkelijk dan een succesvol persoon.
- De zin: Maakt me niet uit.. Als ik maar aan het werk kom.. Uit je verhaal schrappen als je dat wel eens zegt.
Wil je hiermee gestructureerd aan de slag? Roep de komende 6 dagen uit tot de grote “social media solliciteren met Cialdini dagen” en verdiep je elke dag in 1 principe. Google elke dag aan het begin en einde op jezelf en kijk of en waar je het betreffende principe kunt toepassen. Ik wens je heel veel succes!!
Meer lezen over overtuigen? Het boek van Cialdini is echt de moeite waard. Hier bestel je het boek bij Managementboek.
Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.
Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops
Bedankt voor dit bericht!
Een interessant artikel en leuk gelardeerd met video.
Ook goed toe te passen voor mensen in de ondernemingsraad, mijn vakgebied.