Langdurig sollicitant? Vergeet vandaag even alle adviezen

Onzeker kijkt ze me aan. Ze heeft al vele sollicitaties achter de rug. Aan alle kanten deed ze adviezen op en het sollicitatieboek van een collega vist ze ook nog eens uit haar tas. “Fiona, ik weet het niet meer.. Wat moet ik doen om aan werk te komen? Ik heb alle tips gelezen, iedereen geeft me adviezen. Ik volg ze allemaal op, maar ze zeggen allemaal wat anders… Kijk jij nou eens naar mijn cv! Ik weet het echt niet meer..” 

Je bent je eigen gereedschap

Herken jij dit ook? Ben je aan het solliciteren en loop je ook vast? Dan geldt er maar 1 advies: Vergeet alle adviezen. Ga terug naar de basis. Jouw basis. Je eigen gezonde verstand, je eigen wilskracht, je eigen wijsheid. Jij bent als het erop aankomt je enige gereedschap. Niet een brief, niet een techniek, niet de input van het UWV of een gemeente of je werkgever, niet de instellingen van je social media account. Dat kan je natuurlijk allemaal helpen, maar technieken alleen helpen je uiteindelijk niet aan werk. Dat ben je zelf.

Dus merk jij ook dat je vastzit? Druk nu op de uit-knop van je computer of telefoon (anders las je deze blog niet, dus betrapt!). Het is de mooiste dag van het jaar vandaag, ga even de natuur in. Met jezelf. Vergeet technieken en luister naar je intuïtie. Neem pen en papier mee, laat je mobiel thuis.

Neem afstand en vraag jezelf 2 dingen af:

  • Wat voor baan zoek ik, in het diepst van mijn hart? Waar zou je me nou heel gelukkig mee maken? Schrijf op.
  • Wie ken ik eigenlijk allemaal? In de breedste zin! Opschrijven. Je kent meer mensen dan je denkt. Broer, zus, familie, buren, collega’s, schoolvrienden, de bakker etc.
  • Wat kan ik ze eigenlijk vragen om een stapje verder te komen?

Geloof mij: Je hebt zeker de helft van dit potentieel nog niet onderzocht. Omdat je niet durfde, omdat het gek is, ze zien je aankomen zeg… Wat zouden ze wel niet denken… Deze gedachtes parkeer je. Maak de lijst dus volledig. Uit eigen ervaring weet ik dat als je dit wel durft te doen, er de mooiste dingen op je pad kunnen komen. De oplossing (een kans op een baan, netwerkgesprek of meeloopstage) ligt vaak dichterbij dan je zelf dacht.

Kom dan daadwerkelijk in actie

Terug thuis of op kantoor ga je vandaag niet werken aan foefjes aan woorden en instellingen en je cv. Maar blijf je gericht op mensen. Kijk eens de straat in, vraag eens de buurvrouw of wie je dan ook tegen komt om raad:

  • Ken je nog iemand die een secretaresse zoekt toevallig? 
  • Ken je iemand die me wel/ook op weg zou kunnen helpen? (Vraag en noteer naam en nummer).

Pak je goede humeur, vergeet je nieuwsgierigheid in het leven niet en ga erop uit. Ga af en toe eens naast iemand zitten en knoop een gesprek aan (ik doe dit altijd en het werkt echt, kwestie van durven). Vraag nog eens wat mensen. Ga naar de bieb of coffee company of verzin iets anders. Vraag het daar eens. Daarna neem je pas plaats achter je pc. Kijk je of je alle in het bos genoteerde mensen en je nieuwe ontmoetingen wel in je LinkedIn netwerk hebt. Aanvullen maar.

Waar wil je werken? Wie werken daar? Zitten ze al in je netwerk? Vraag eens of je een keer mag komen kijken of praten? Wie kunnen je verder helpen? Met wie kan je verder eens praten? Aan wie kan je je vraag voorleggen? Waar kan je een keer een dag/week meelopen?

Denk dichtbij. Je broer, je collega, je buurman, de bakker. Iedereen kent wel iemand.

Je kent meer mensen dan je denkt en ze zijn allemaal bereidwillig je te helpen.En heb je ze echt allemaal al eens gesproken en is je netwerk uitgeput? Hop. Geef jezelf een vriendelijk zetje en ga dan toch echt nu naar buiten, of op LinkedIn en spreek nieuwe mensen aan. Proberen en vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Je kan het. Gewoon doen. En onthoud dat het niet altijd raak kan zijn, maar kijk naar de keren dat je iets leuks uit een gesprek haalt. Al heb je van alle gesprekken maar 1 keer een mooi resultaat: Vergeet dan vooral niet dat je die ene keer!
 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *