9 praktische tips om uit je Twitterslaap te komen

Herken je dit?: Ooit had je een profiel aangemaakt op Twitter. Je begon nog zo enthousiast. Maar het viel tegen: Je wist niet zo goed waar je het moest zoeken en het kostte zo veel tijd. En dus heb je al maanden niet meer op je Twitteraccount gekeken. Om over het twitteren zelf al helemaal maar te zwijgen. Maar je hebt je voorgenomen om het toch een 2e kans te geven, om weer in actie te komen.

De zomervakantie is voorbij. Tijd voor actie! #vacature was niet voor niks de meest gebruikte # van vorig jaar. Wat kan je doen om opnieuw te starten met Twitter? 9 praktische tips om je slapende Twitteraccount wakker te schudden.

Twitter-wachtwoord kwijt?

Hoe kom je er ook alweer in? Ga naar www.twitter.com en druk op ‘wachtwoord vergeten?’ Vul je e-mailadres, telefoonnummer of gebruikersnaam in en je ontvangt een mailtje waarmee je opnieuw kunt inloggen. You’re in again!  

Je Twitteraccount opschonen

Aan de slag! Je account en Twitter is qua uiterlijk in de tussentijd wellicht een beetje veranderd, maar alle informatie die je er ooit op zette is gewoon nog te vinden. Kijk even naar je lijstje volgers en volgend. Staan er vreemde mensen tussen? Block ze eventueel als het spam-accounts zijn. Heb je nieuwe volgers gekregen? Volg ze terug. Eventueel kun je zelfs tweets verwijderen die je nu niet meer ok vindt. Dit kan je doen door over de tweet te scrollen met je muis, op de 3 puntjes te klikken en tweet verwijderen te selecteren.

Twitterbio en foto

Die oude foto! Druk rechtsboven in je scherm op het kleine foto icoontje van jezelf, naast de zoekbalk en druk op ‘profiel weergeven’. Rechts druk je op ‘profiel bewerken’ om je foto en bio aan te passen. Tip: Gebruik als je zakelijk twittert als uitgangspunt je LinkedIn ondertitel en je LinkedIn foto en borduur daar op verder. En hou je van chocola of dansen? Ook privédingen mogen in de bio. Meer tips over je profielfoto vind je hier.

Zoek en luister

Alles opgeschoond en vernieuwd? Nu eerst maar eens in de bovenbalk mensen zoeken waar je wat aan hebt, die waarde toevoegen, waar je om of mee kunt lachen of waar je je passie of hobby mee kunt delen. Klanten? Collega’s? Netwerk? Vrienden? Je kunt zoeken op naam, @Twitternaam of zoekwoord. Tip: Vaak hebben twitteraars hun Twitternaam staan in hun LinkedIn-profiel. Blijf de focus houden op wat je op Twitter komt doen: Kom je zakelijk of privé? Of wellicht beide (dat kan gewoon op Twitter, een combinatie)? Wie wil je bereiken, wie kan je helpen met je dienstverlening en wie kunnen jou helpen? En: In welke informatie ben je geïnteresseerd? Zoek op zoekwoorden: een naam of je vakgebied, een onderwerp naar keuze.

Ik ben er weer! Plaats een tweet

Volgende stap: Laat je netwerk weten dat je er bent met een tweet. In principe is deze tweet vindbaar voor iedereen die op Twitter zit, mits ze zoeken op de woorden die in je tweets staan. Je volgers lezen het in hun timeline. Durf en kijk wat er gebeurt. Misschien niks, misschien krijg je een reactie. Reageer daar ook weer op. Twitter is reageren, delen, helpen en geholpen worden. Ga het gesprek aan. Ja, gewoon in het openbaar. Stuur ook eens een paar volgers een dm (een persoonlijk bericht: klik op ‘berichten’ in de bovenbalk en typ een naam in) dat je er weer bent. Tip: Een dm kan je alleen sturen naar mensen die jou volgen, tenzij ze zelf hebben aangegeven in hun instellingen dat ze dat ze van iedereen een dm willen kunnen ontvangen.

Plan het in

Geen tijd? Mijn moeder zei altijd: “Dan maak je maar tijd”. En zo is het hier ook. Plan het in. Als je dan toch weer begint, dan loont het de moeite er aandacht en tijd aan te besteden. Alles wat je aandacht geeft groeit, immers. Elke dag een kwartiertje social media, waar je LinkedIn en Twitter afzoekt op informatie en mensen waar je wat aan hebt en dingen mee kunt delen en zelf in ieder geval 1 bericht plaatst (om mee te beginnen).

Aandacht

Zo gaat het op veel vlakken, maar ook hier geldt: Succesvol twitteren kan alleen als je het liefde tijd en aandacht geeft. Zo gaat dat ook Twitter. Of eerder gezegd: de ménsen op Twitter.  Want achter elk account zit een mens, een persoon van vlees en bloed, of meerdere. Stel ze vragen, waarmee kan je ze helpen?

Personal branding

Your vibe attracts your tribe. Denk na over wat je wil bereiken? Waarom doe je dit werk? Wie is je lievelingsklant? Waar krijg je energie van? Waar ben je trots op? Wat is nou echt jouw ding? Waaraan ben jij herkenbaar? Op dit punt zoek je met focus en aandacht, twitter je, plan je, help je en geef je aandacht. Kijk dan nou eens naar je account, door de ogen van een buitenstaander? Hoe kom je over als persoon en ‘waar ben jij van?’. Laat zien wat je in huis hebt. Waar je voor staat. Wie je bent als persoon.

Relax & enjoy

Tot slot, relax en geniet! Want twitteren is, als je eenmaal wat vaker komt en ziet wat het voor je kan doen echt leuk en niet zo formeel als bijvoorbeeld LinkedIn. Ga eens uit je comfortzone en experimenteer. Geef eens wat weg. Stel eens een vraag. Maak eens een video. Wist je dat positieve boodschappen meer interactie opleveren? Zie het als het koffiezetapparaat op je werk. Een grapje mag, luchtigheid ook. Gewoon jezelf zijn. Van privé tot zakelijk en alles wat er tussen zit. 

 Fiona Kloosterman is personal branding strateeg en auteur van oa ‘Een baan vinden met social media in 90 minuten’ en ‘Het social media handboek voor coaches’.

Personal branding coaching en training – Loopbaancoaching en outplacement – Lezingen en Workshops

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *